Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Tak plonują kozulki w gruncie
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Aniu POMOCY - czy te dwie zebry to jest to samo? Jedna (ta mniej regularna) wygląda jak fioletowa zebra a ta w równiejsze paski?
Obrazek
Tak to jest się kimś wyręczyć. Jakaś roBaczki użarła mnie w nogę i tak spuchłam że wylądowałam na pogotowiu. Najgorsze w tym że zbiorami zajął się mąż i wszystko do jednego wora.... ;:14 Teraz nie dość że mam słoniową nogę to jeszcze nie wiem co z czego wydłubać ;:223
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko , każdy owoc pochodzi z innego krzaka . Prawdopodobnie obydwa wyrosły z nasion fioletowej zebry (F3) , ale z tego co widziałam u siebie , w pokoleniu F2 i F3 zwykle każdy pomidor jest inny . Zaczynają powtarzać dopiero od F4 , chociaż jeden powtórzył mi już w F3 . Jeśli będą jadalne wydłub nasiona z każdego z osobna . Zapowiada się , że narobimy nowych odmian jak głupi czapek . Potem trzeba będzie wybrać te najsmaczniejsze , chociaż to trudna sprawa , bo każdenu smakuje co innego .
Arabello , ładny widok , tylko uważaj na zarazę bo znowu atakuje .
Stanley1 , czy masz takiego pomidora jaki był oryginalny ? W pokoleniu F2 jest mieszanina , w której powinien też być mniej więcej taki sam jak oryginał .

Ps .Mnie też coś użarło i już od dwóch miesięcy paraduję z łatą jak od oparzenia żelazkiem . Kozula .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arabello, pięknie powiązały się w gronach, dużo ich jest. ;:63
stanley1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 15:30

Post »

kozula pisze: Stanley1 , czy masz takiego pomidora jaki był oryginalny ? W pokoleniu F2 jest mieszanina , w której powinien też być mniej więcej taki sam jak oryginał .
Na krzaku doliczyłem się ponad 80 owoców, z czego 20% ma oryginalny kształt i wielkość, a reszta ma kształt walca lub kuleczek. Z tych najładniejszych wydłubie nasiona i zobaczymy co będzie w nowym sezonie, bo mają bardzo fajny smak, jakiego jeszcze nie znałem u pomidorów.
Ale prawie jak truskawki :wink:
Obrazek
madalena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2008, o 10:14

Post »

Kozulo prześliczne te pomidorki ;:138 aż ślinka cieknie,jeśli można ustawiam się w kolejkę po nasionka,moje pomidory słabo dojrzewają jaki może być powód?
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Kozulo obawiam się zarazy,ale nie wiem czym pryskać :( A dziś cały dzień leje kurde :roll: Może nic im nie będzie :(
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

no i napisałam posta i mi go wcieło :( no nic w skrócie napiszę więc jeszcze raz
Kozulo wielki szacun i kłaniam się w pas, przejrzałam ostatnie 10 stron wątku i zauroczona jestem tymi cudeńkami.
Wprawdzie uprawiam tylko około 10 szt łacznie pomidorasków w donicach (konstrukcja foliaka jakaś ze starych lat jest, ale i przygotowań kupa roboty a dla nas więcej nie trzeba, choć teraz to dusza by chciałą spróbować każdego tego cudu :lol: ), ale o pare Kozulowych nasionek uśmiecham się serdecznie, na pewno byłabym wdzięczna jakby mnie ktoś obdzielił trzema nasionkami megagroniastego (oczywiście koszty wszelkie pokryję). A i ciebie Stanley1 poprosiłabym grzeczniutko o 3 nasionka truskawkowego :wink:
Ania
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Qurde ja też się obawiam zarazy. Mam ich troszkę więcej jak w tamtym roku i nie chcę ich stracić ;:223
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przeciwko zarazie teraz tylko opryski interwencyjne , co kto ma albo co się uda kupić . Zastosowane w porę działają dobrze .

Obrazek

Obrazek

Na zdjęciach zebra z malinowym tłem i dużą ilością żółtych pasków . Pojawiła się w tym roku , nasiona to pokolenie F4 , więc już zacznie powtarzać . Smakuje jak przeciętny czerwony pomidor .

Pozdrowienia , kozula .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ładna ;:63 ;:63
Jeszcze żeby ładnie wiązały grona.
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

A mnie z tych nasionek które otrzymałem od Kozuli to najbardziej posmakował pomidor "żółty" nr 121 zebrałem sobie z niego nasionka, pycha :D , zostawiłem sobie jeszcze dwa pomidory malinowe z myślą o zostawieniu nasion, były smaczne i ładnie wykształcone, ale ja do nasion a tam ich nie ma , owszem "galaretka" jest ale nasionka takie na 1mm, jakby nie wykształcone.. :roll:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Kozula masz moze jakies foty dojrzalego Cherokee Purple , bo to moje pierwsze czarne pomidory i nie mam pojecia jak ma wygladac w pelni dojrzaly :oops:

Nr 119 (malinowy samokonczacy) u mnie okazal sie wielkoludem, dzisiaj wlasnie je oglowilam. Czy jak wezme z niego nasionka bedzie wysoki, czy samokonczacy?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49

Post »

Ja też chcę mieć takie piekne Kozulątka ;:137
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rybko , na 3 stronie tego wątku są zdjęcia Cherokee Purple . Ma mieć przydymiony malinowy kolor z zieloną piętką . Z nr.119 musiała po drodze zajść pomyłka . Samokończące powtarzają szybko , a jeśli teraz jest wysoki , to i w następnym roku taki będzie .

Obrazek

Na zdjęciu chyba najsmaczniejsza zebra w malinowo - złotym kolorze , niestety bez nasion . Prubuję coś jeszcze zapylić na tym pomidorze , może się uda .

Pozdrowienia , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”