Wino z ryzu.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Marek058
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 7 mar 2010, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wino z ryzu.

Post »

Szanowni Panstwo.
Jestem Swierzym Winiarczykiem.
Przed dwoma tygodniami zrobilem wino z ryzu,po trzech dniach zaczelo sie bublowanie,to znaczy ze winko zaczelo pracowac.Ta woda w balonie zrobila mi sie biala,i rodzynki ktore sa w srodku bubluja,pytanie czy to jest normalne???.Prosze panstwa o pomoc.
Dziekuje z gory
Marek
Fallenangelv
---
Posty: 1822
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wino z ryzu.

Post »

Normalne.
Ciekawi mnie kilka rzeczy
1.W czym robisz
2.Nie zalałeś do pełna (trzeba zostawiać wolną przestrzeń do odchodzenia gazów)
3.W jakich warunkach przebiega fermentacja? -Musi być ciepło-przez przynajmniej dwie pierwsze fazy fermentacji.
Pisz postaram się pomóc
Życzę powodzenia.
Marek058
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 7 mar 2010, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

Dzien Dobry panie Robercie.
Czy dostal pan o de mnie odpowiedz????
POZDROWIENIA Marek
Marek058
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 7 mar 2010, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

A mianowicie
4Kg ryzu(oplukany w letniej wodzie)
15l Wody przegotowanej
15szt pieprzu
15szt ziele angielskie
200gram rodzynek
1mala lyzeczka muskatu
1 paczka 5g drozdzy winnych.
Fallenangelv
---
Posty: 1822
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wino z ryzu.

Post »

Marek a cukier?
Robiłem przepis podobny tyle że bez muszkatu.
Ryż dobrze,że opłukałeś(zanieczyszczony może powodować utrudnienia w klarowaniu się wina).
Podczas fermentacji nalezy często potrząsać słojem.
Z moich doświadczeń wynika,że wino im więcej odcedzane tym lepsze(około 4-6 razy).i po wlaniu do butelek nadaje się do spożycia po około 6 miesiącach (chyba ,że ktoś lubi tzw młode wino)Ja jak nastawiam wino to po około 120 (zależy od temperaury)dniach nadaje się do spożycia ,wyklarowane ,przecedzane i już ,,nie pracuje''.Najlepsze oczywiście z miarę upływu czasu.mam roczniki 4-6 letnie.
Marku jedna ważna zasada wino im mocniejsze tym dłużej może leżakować.Wina słabsze(lub słabe) należy wypić w przeciągu 12-18 miesięcy.Ja robię wina o mocy ok.19-22 %.Te lezą latami.
Alkohol powstaje w trakcie przerobu kcukru przez drożdze.Im więcej wsypiesz cukru tym bedzie mocniejsze.Na początku bywa za słodkie,ale w miarę upływu czasu ta ,,słodycz'' mija i pojawia się moc.Wino z ryżu jest ciekawe w smaku.Robi się je jako zastępcze w czasie gdy nie ma świeżych owoców.
Jak u[porasz się z nim spróbuj zrobić wino z owoców.Warto. :D
Marek058
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 7 mar 2010, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

Czesc Robert.
Wlasnie zapomnialem ze cukier tez mam w srodku,okolo 3kg.
Pozdrawiam Marek
Fallenangelv
---
Posty: 1822
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wino z ryzu.

Post »

Odnośnie cukru najlepiej dawać na raty.(2 lub 3).A ilośc-ja tam zawsze sypię więcej niż piszą,biorę na smak.(zalezy od jakości np owoców w danym roku często na nic mi przepis tzn orientacyjne ilości).A i lepiej lać tzw syrop z cukru niż sypać z torebki(syrop prędzej się rozpuszcza),a tak częsciej trzeba ,,machać słojem'' :wink: .
Pozdrawiam.
Marek058
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 7 mar 2010, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

Czesc Robert.
Wino z ryzu jest w spaniale.Jestem z niego zadowolony.Posiada okolo 12-13% alkoholu.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3567
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

Po przegonieniu jeszcze lepsze.... :lol:
Fallenangelv
---
Posty: 1822
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wino z ryzu.

Post »

No to się cieszę Marku,że ci wyszło coś dobrego.Powodzenia w dalszych eksperymentach.
Mirek śliwówka lepsza :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3567
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

Tia... tylko od stołu odejść trudno :wink: , jakoś w nogi wchodzi.
Marek058
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 7 mar 2010, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wino z ryzu.

Post »

Tak daleko to jeszcze nie doszlo,ale sprobojemy. Ja sam jestem bardzo ciekawy.Jak tak bedzie daleko,to wam napisze.
Marek
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Posty: 595
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Toronto

Re: Wino z ryzu.

Post »

Mój mąż zrobił ostatnio wino z ryżu. Tak jak nie lubię słodkich alkoholi, tak to jest wyśmienite! ;:136 Zwłaszcza mocno schłodzone i z dodatkiem kostek lodu. ;:108
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”