Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
anna28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 16
Od: 10 cze 2006, o 16:43
Lokalizacja: wielkopolska

Post »

37. Bowl z melisą

1 pęczek świżej melisy
1 litr wytrawnego białego wina
1 butelka półwytrawnego szampana
1 cytryna
cukier do smaku

Melisę opłukać, oszuszyć włożyć do zamrażalinika na ok. 20 minut.

Przemrożone listki włożyć do szklanego naczynia, dodać winko oraz 2- 3 łyżek cukru. Całośc energicznie wymieszaći odstawić pod przykryciem na godzinę.

Jedna cytrynkę sparzyć, pokroić w plasterki i dodać do winka.
Przed podaniem zawartość naczynia dopełnić butelką dobrze schłodzonego szampana.

mówię Wam ........................magia

pozdrawiam, ania :D
akrim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 8
Od: 24 paź 2007, o 14:47
Lokalizacja: 3MIASTO

Post »

Karolcia pisze:Ajerkoniak

6 żółtek
1 szklanka cukru
1 paczka masła
0,75 l wódki
składniki na ajerkoniak zawsze daję bratowej, bo ona ma taki cudowny garnek -termomiks,z którego ajerkoniak to miiiooodzioo. Ale zamiast masła daję puszkę mleka skondensowanego. Z tym masłem to nie jest za tłuste? i za gęste?
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4928
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

akrim pisze:składniki na ajerkoniak zawsze daję bratowej, bo ona ma taki cudowny garnek -termomiks,z którego ajerkoniak to miiiooodzioo. Ale zamiast masła daję puszkę mleka skondensowanego. Z tym masłem to nie jest za tłuste? i za gęste?
Akrim, ja też piłam ajerkoniak robiony w termomiksie z mleka skondensowanego. Przyznaje że jest bardzo dobry. Podałam jednak ten przepis, bo on krąży już w naszej rodzinie dobre 20 lat. Jest sprawdzony, nie zdarzyło się jeszcze by coś nie wyszło. No i oczywiście, nie każdy ma możliwość dostępu do termomiksu. A jeśli chodzi o masło to wcale go nie czuć, ani też w smaku nie jest tłusty. Żółtka, cukier i masło nadają mu kremowej konsystencji i smaku. Jest dosyć gęsty. Z tych składników które podałam, otrzymujemy około 1,3 l. W zależności od kaprysu, dodaję też czasem kakao lub sok z cytryny przy ucieraniu masy. Z ajerkoniakowym pozdrowieniem Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

A czy można zrobić ajerkoniak z mleka skondensowanego, ale bez termomiksu? :roll:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4928
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Izo, nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. A piłaś ajerkoniak z podobnego przepisu jaki podałam. Pozdrawiam Magda :D :D :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4928
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Izo, to polecam mój przepis. Możesz oczywiście na próbę zrobić z 1/2 porcji. Polecam Magda. A jak już zrobisz to daj znać czy smakował. :D
Pozdrawiam Magda :)
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Ajerkoniak z mleka skondensowaneg

Post »

38. Ajerkoniak

8 szt. żółtek
300g cukru-pudru
1/4 litra spirytusu
1 szklanka mleka niesłodzonego skondensowanego
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Żółtka z cukrem-pudrem utrzeć razem, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Można dodać cukier waniliowy, ale nie jest to konieczne. Do puszystej masy powoli wlewać mleko, nie przerywając ucierania. Powstanie dosyć lejąca masa. Na koniec bardzo ostrożnie i powoli wlewamy spirytus. Podczas wlewania spirytusu musimy bardzo szybko i energicznie mieszać masę, aż do całego wlania spirytusu.

Gotowy likier wlewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na ok. 2 dni, żeby dobrze się schłodził. Ajerkoniak jest doskonałym dodatkiem do deserów i lodów.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6086
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Rypina

Post »

39. Pigwówka

2 kilogramy dojrzałych owoców Pigwy lub Pigwowca
2kilogramy cukru
1litr spirytusu
1litr wódki

Owoce umyć ,oczyścić z nasion,pokroić i zasypać cukrem -najlepiej w jakimś dużym słoju i odstawić na 10 dni.Następnie zlać syrop ,połączyć go ze spirytusem i odstawić .
Owoce zalać 1 litrem wódki i odstawić na miesiąc .Po miesiącu zlać wódkę ,połączyć z wcześniej zlanym syropem ze spirytusem i odstawić .
Nalewka powinna dojrzewać minimum 6 miesięcy ale najlepsza jest po roku .
Owoców nie wyrzucać -można dodawać do herbaty albo zrobić z nich dżem .
Pić w małych ilościach :lol:
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Posty: 1298
Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Lokalizacja: Kiel - DE

Post »

a ja Wam jeszcze podpowiem, że ajerkoniak czyni cuda, gdy się go doda ciut do kawy, zamiast mleka. Lepsze niż herbata z rumem, rozgrzewa, a jak smakuje...!
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Skoro sezon na kwiaty bzu czarnego w pełni, to może by tak zrobić nalewkę? :D
Właśnie nastawiłam wczoraj jedną taka porcję, ale to dopiero pierwszy raz, nie wiem więc co z tego wyjdzie.
Przepis jest kompilacją kilku różnych przepisów z netu.


40. Nalewka z kwiatów bzu czarnego

Składniki
50 baldachów kwiatów (zbieranych po obeschnięciu rosy),
4 duże cytryny, albo 2 cytryny, 2 limety (wyszorowane i wyparzone)
ew. 1 grapefruit czerwony
70 dag cukru,
1 litr spirytusu 95%,
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla,
1 litr wody

Metoda
Do dużego słoja, albo do dwóch mniejszych wkładamy całe baldachy dobrze rozkwitniętych kwiatów czarnego bzu, usuwając nożyczkami albo mocnym grzebieniem jak najwięcej łodyżek, można też obrywać kwiaty palcami, metoda jest dowolna, ważne jedynie, żeby zachować jak najwięcej pyłku z kwiatów.
Warstwę kwiatów przekładamy warstwą cienko pokrojonych plasterków cytryny bez pestek, wszystko lekko ugniatając.
Zawartość słoja zalewamy przestudzonym syropem cukrowym, ma przykryć kwiaty i cytrynę, jeśli nie przykrywa, to znowu ugniatamy.
Zakrywamy czystą szmatką lnianą lub zakręcamy pokrywką, stawiamy na ok. 5-10 dni w nasłonecznionym oknie i od czasu do czasu mieszamy.
Zlewamy przez sito wytworzony syrop, dodajemy do niego spirytus w takiej ilości żeby osiągnąć oczekiwaną moc nalewki, np. 35 %, korzeń arcydzięgla (mniej więcej płaska łyżka na ok. 2 litry nalewki, ale uwaga, bo dodaje metalicznego posmaku i nalewka musi leżakować o wiele dłużej :(), sok z 2 limonek i ew. grapefruita, i według uznania miodu do smaku, zostawiamy wszystko na dwa tygodnie od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie zlewamy alkohol i odstawiamy do sklarowania, na koniec przecedzamy np. przez filtr od kawy albo watkę w lejku.
Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej pół roku, ale zyskuje, gdy wytrzyma dłużej...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok,jako że sezon trwa podaję przepsik na arbuzówkę

41. Arbuzówka
cały arbuz - trzeba wybrać taki,żeby można było go postawic
0,5 litra wódki

odcinamy z arbuza tzw kapelusz ( góre)
wydrążamy ze środka miąższ
wlewamy wódkę, wkładamy wydrążone cząstki arbuza, lekko mieszamy
zakrywamy kapeluszem
wstawiamy do lodówki na 3 dni ,mieszamy raz dziennie


a póżniej.......mniam
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Posty: 770
Od: 18 lut 2008, o 22:35
Lokalizacja: Wlkp.

Post »

A ja właśnie nastawiłam 3 nalewki: wiśniówkę (na 3 sposoby, robione w różnym czasie, każdą z innych wiśni i z innymi komponentami:), mandarynkówkę oraz malinówkę.
Już zrobiona nalewka cytrynowo-miętowa zaczęła leżakowanie. Szkoda, że trzeba czekać tak długo na degustację, zwłaszcza dla początkującego... Ale podobno cierpliwość popłaca :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Cytrynowo-miętowa? Poproszę szczegóły!!! To znaczy receptę :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Posty: 770
Od: 18 lut 2008, o 22:35
Lokalizacja: Wlkp.

Post »

42. Nalewka cytrynowo-miętowa

- spirytus ? 0,5 l,
- cukier ? 200 g,
- świeża mięta - duża garść
- świeża melisa ? duża garść,
- cytryny ? 2 szt,
- woda ? 0,3 l + 0,25 l
Zalać miętę i melisę spirytusem rozcieńczonym 0,3 l wody. Macerować 2-3 dni (nie więcej, żeby nie zmieniło koloru z pięknego zielonego na brązowy).
Zioła wyjąć a w ich miejsce włożyć cytryny ze skórka, pokrojone w plastry.
Po tygodniu cytryny wyjąć i odcisnąć.
Dodać syrop sporządzony z 0,25 l wody i 200 g cukru.
Po kilku dniach przecedzić macerat przez filtr do kawy ? dla uzyskania klarowności.
Odstawić dla dojrzewania.


Ja miętę dłużej trzymałam (faktycznie, po okolo 5 dniach zmienił się kolor) - ale nie rozcieńczałam spirytusu wodą a wyjściowo dodałam wódkę. Zredukowałam melisę (do 2 listków dla aromatu, wydaje się mocniejsza niż mięta) a zamiast cytryn (rzekomo w plastrach) dorzuciłam skórkę z cytryny. Przywróciła kolor i aromat, choć zdecydowanie za wcześnie, by ją próbować :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5117
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Post »

Nalewko, a czy masz jakiś wypróbowany przepis na morelówkę? Morele lecą już z drzewa, zrobiłem wczoraj według trochę zmodyfikowanego przepisu xiążkowego, więc zweryfikuję dopiero później :lol:
Odwdzięczę się sprawdzonym przepisem na mandarynkówkę, choć to nie pora odpowiednia na robienie. Najlepiej robić zimą, kiedy mandarynki są najsmaczniejsze. Warto wtedy zrobić całoroczny zapas, bo "niebo w gębie" :lol:

43. Mandarynkówka
12 mandarynek
litr spirytusu 96*
litr wody
250 g cukru

Mandarynki dokładnie myjemy, żeby pozbyć się środków grzybobójczych ze skórki, kroimy w całości w cienkie plastry, wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Przykrywamy i odstawiamy na parapet. Po 5-6 dniach zlewamy spirytus, dodajemy do spirytusu wystudzoną wodę przegotowaną z cukrem i filtrujemy. Gotowe, chociaż mogłoby trochę postać.
Ja w stosunku do oryginalnego przepisu daję trochę więcej wody (ok. 1/5) , którą płucze mandarynki po zlaniu spirytusu. Bez tego na moj gust trochę zbyt mocna wychodziła. Po zmieszaniu spirytusu z wodą nalewka mętnieje, co jej jednak nie przeszkadza. Oryginalny przepis zaleca jeszcze barwienie karmelem, nie próbowałem :oops:
Inspiracja z xiążki "Lecznicze nalewki" Andrzeja Sarwy.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”