Moja wyzdrowiała i wygląda cudnie ,już nie mogę się doczekać gdy dam ją na zewnątrz .
Ja nasionek się nie podjęłam ,kupiłam sadzonkę w tamtym roku i to chyba była dobra decyzja.
W wakacje wybieram się do Kornwalii ,już nie mogę się doczekać widoku tych olbrzymich gunner które tam są w ogrodach botanicznych. .
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Gunnerę kupiłem ubiegłego roku na "Allegro"; zimę spędziła w garażu, od miesiąca już jest w tunelu na działce, a do gruntu planuję ją wysadzić gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków.
Tadeuszu tylko nie zapomnij przygotować wypasionego stanowiska dla tego żarłoka Pamiętaj też, że dorosła G. mannicata zajmuje około 36-40 m kwadratowych
A znasz jej wymagania?
Dokarmiasz i nawilżasz właściwie?
Tu raczej leży problem...
Lubi gleby żyzne i wilgotne, stanowiska słoneczne lub półcieniste.
Konieczne jest jej regularne nawożenie .
Nie znosi suszy wtedy również gorzej rośnie.
Poczytaj ten wątek od początku ,KaeR ma olbrzymie doświadczenie w jej uprawie
z pewnością podzieli się radami.
Moja GUNNERA została wysadzona do gruntu tydzień temu. Jesienią, wykopałem dół 1.5 na 1.5 m szeroki i metr głęboki, do dołu dałem warstwami dwie taczki kompostu, przesypane warstwą ziemi, w sumie dałem do tego dołu 8 taczek kompostu.
Dzięki za odpowwiedz.Wtym roku troche przemarzla.Moze to też ma jakis wplyw.Zastanawiam sie czy moge ja wykopac i odpowiednio przygotowac podloze ,albo dac ja w inne miejsce
No wygląda jak G. tinctoria.
Zresztą na rynku są głównie G. tinctoria i sprzedawane sa oczywiście jako G. manicata.
Podstawowe róznice to :
ogonki liściowe :
-G. manicata - okrągłe i tylko młode czerwone
- G. tinctoria - spłaszczone od górnej strony i dłużej czerwone
blaszka liściowa :
G. manicata - w zarysie okrągła i znacznie mniej wcinana
G. tinctoria - kształt zblizony do szerokiego klina (mniejszy wycinek koła niż u manicaty), blaszka głebiej powcinana
kwiatostan :
G. manicata - duży i dojrzały zielony
G. tinctoria - zdecydowanie mniejszy i czerwonawy
No i gabaryty - nie ma porównania ! G. manicata jest ponad 2 razy większa
Są jeszcze różnice w budowie kłaczy, pąków zimujących - u manicaty są różowo czerwone.
pozdrawiam
Tomek
To jeszcze forma młodociana i nie ma właściwych liści, ale wygląda raczej na G. tinctoria. G. manicata nie ma tak chropowatych i ciemnych liści.
Wstaw zdjęcie za 1-2 miesiące to będzie wiadomo na 100 %
Tomek
Witam,
Przed paroma dniami w moim ogrodzie zamieszkała gunnera. Choć do zimy jeszcze sporo czasu, chciałabym zebrać opinie od osób mających doswiadczenie w uprawie gunnery, czy konieczne jest ścinanie liści na zimę. Spotkałam sie z różnymi opiniamii. Jedni twierdzą, ze to konieczne, inni że można, ale nie trzeba. Jeszcze inni, że wręcz nie wskazane jest ścinanie liści, bo roślina z nich pobiera substancje odzywcze. Jak to naprawdę jest? Ścinać czy nie ścinać? Bardzo przydałyby sie informacje od doświadczonych w tej kewstii hodowców.
Pozdrawiam