Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Pancakes z wiśniami na powitanie
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka lub maślanki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki masła roztopionego
wiśnie z konfiturą
Miksuję razem mąkę,mleko, jajko, cukier puder,proszek do pieczenia i sól.Odstawiam na 10 minut i dodaję masło.Smażę bez tłuszczu ,pozwalając nieco podrosnąć placuszkom. Polewam wiśniową konfiturą.
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka lub maślanki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki masła roztopionego
wiśnie z konfiturą
Miksuję razem mąkę,mleko, jajko, cukier puder,proszek do pieczenia i sól.Odstawiam na 10 minut i dodaję masło.Smażę bez tłuszczu ,pozwalając nieco podrosnąć placuszkom. Polewam wiśniową konfiturą.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
No i mi się upiekło.Oto dwa pyszne chleby - z suszonymi pomidorami z lewej i z prawej Pain au Levain
Podam przepisy, jeżeli będzie ktoś zainteresowany
Podam przepisy, jeżeli będzie ktoś zainteresowany
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Lubię zatrzymywać smaki z podróży. Na pamiątkę ostatniej, do Izraela, przygotowałam hummmus i chlebki pitta
Hummus
pól kg ciecierzycy
10 dkg pasty sezamowej tahini
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
łyżka oleju sezamowego
oliwa z oliwek,sól,pieprz cayenne
Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w szybkowarze.W zwykłym garnku zajmuje to ok.1,5 godziny. Odcedzamy,ale wodę z gotowania zachowujemy.
Miksujemy blenderem na gładką masę.Dodajemy pozostałe składniki i trochę wody z gotowania,żeby pasta nie była za luźna ani za sucha.Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Podajemy polaną oliwą z natką pietruszki.
Pitta
składniki na 4 chlebki
25 dkg pszennej mąki
7 g drożdży
15 ml wody
odrobina cukru
łyżka oliwy z oliwek,sól
W letniej wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z drożdżami.Odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę i wsypać sól.Dodać rozczyn,oliwę.Wymieszać składniki. Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie,ale dość ścisłe.Rozpłaszczyć ciasto. Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto i zostawić w cieple do wyrastania na ok. 2 godziny.
Wyjąć na stolnicę, podzielić na 4 części i uformować płaskie chlebki.Pozostawić w cieple na pół godziny
Posmarować woda i piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 6-10 minut.Wyjąć,kiedy są pulchne i lekko przyrumienione.
Pittę można nadziewać różnymi farszami i dodatkami, bo łatwo tworzy w środku kieszonkę.
Można ją przechowywać przez kilka dni i odgrzewać w piekarniku lub tosterze.
Smacznego
Hummus
pól kg ciecierzycy
10 dkg pasty sezamowej tahini
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
łyżka oleju sezamowego
oliwa z oliwek,sól,pieprz cayenne
Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w szybkowarze.W zwykłym garnku zajmuje to ok.1,5 godziny. Odcedzamy,ale wodę z gotowania zachowujemy.
Miksujemy blenderem na gładką masę.Dodajemy pozostałe składniki i trochę wody z gotowania,żeby pasta nie była za luźna ani za sucha.Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Podajemy polaną oliwą z natką pietruszki.
Pitta
składniki na 4 chlebki
25 dkg pszennej mąki
7 g drożdży
15 ml wody
odrobina cukru
łyżka oliwy z oliwek,sól
W letniej wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z drożdżami.Odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę i wsypać sól.Dodać rozczyn,oliwę.Wymieszać składniki. Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie,ale dość ścisłe.Rozpłaszczyć ciasto. Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto i zostawić w cieple do wyrastania na ok. 2 godziny.
Wyjąć na stolnicę, podzielić na 4 części i uformować płaskie chlebki.Pozostawić w cieple na pół godziny
Posmarować woda i piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 6-10 minut.Wyjąć,kiedy są pulchne i lekko przyrumienione.
Pittę można nadziewać różnymi farszami i dodatkami, bo łatwo tworzy w środku kieszonkę.
Można ją przechowywać przez kilka dni i odgrzewać w piekarniku lub tosterze.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Proszę przepis na Pan au Levain
Proporcje na dwa chleby.
Moje uwagi- piekłam z mąki pszennej 650 z Lidla z połowy porcji.Lepsze efekty daje wyrastanie wolne w lodówce.
Zaczyn pszenne:
80 g maki pszennej chlebowej
100g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego /bąblującego/
Zaczyn żytni:
80 g mąki żytniej razowej
66g wody
1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego
W osobnych naczyniach wymieszać składniki obu zakwasów, posypać mąką żytnią,przykryć i odstawić na 12-16 godzin /do chwili aż zakwas się podniesie/
Ciasto właściwe:
760g maki pszennej chlebowej
80 g maki pszennej pełnoziarnistej
514 g wody
1 łyżka grubej soli morskiej
zaczyn pszenny minus 1 łyżka
zaczyn żytni minus 1 łyżeczka
Zaczyn żytni wymieszać dobrze z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto /krótko/.Przełożyć do miski,przykryć i zostawić na 2,5 godziny.Ciasto składać 2 x co 50 minut.
Potem wyjąć je na lekko omączony blat i podzielić na 2 części.Uformować bochenki i odstawić do wyrastania na 2,5 godziny w 25 stopniach lub na 12-18 godzin w lodówce przykryte folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni z parą 35-45 minut.Jeżeli za bardzo się rumieni, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni.
Postukać w dno,czy dobrze upieczony.
Smacznego
Proporcje na dwa chleby.
Moje uwagi- piekłam z mąki pszennej 650 z Lidla z połowy porcji.Lepsze efekty daje wyrastanie wolne w lodówce.
Zaczyn pszenne:
80 g maki pszennej chlebowej
100g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego /bąblującego/
Zaczyn żytni:
80 g mąki żytniej razowej
66g wody
1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego
W osobnych naczyniach wymieszać składniki obu zakwasów, posypać mąką żytnią,przykryć i odstawić na 12-16 godzin /do chwili aż zakwas się podniesie/
Ciasto właściwe:
760g maki pszennej chlebowej
80 g maki pszennej pełnoziarnistej
514 g wody
1 łyżka grubej soli morskiej
zaczyn pszenny minus 1 łyżka
zaczyn żytni minus 1 łyżeczka
Zaczyn żytni wymieszać dobrze z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto /krótko/.Przełożyć do miski,przykryć i zostawić na 2,5 godziny.Ciasto składać 2 x co 50 minut.
Potem wyjąć je na lekko omączony blat i podzielić na 2 części.Uformować bochenki i odstawić do wyrastania na 2,5 godziny w 25 stopniach lub na 12-18 godzin w lodówce przykryte folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni z parą 35-45 minut.Jeżeli za bardzo się rumieni, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni.
Postukać w dno,czy dobrze upieczony.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Leniwe śniadanie,czyli omlet ze szparagami i szczypiorkiem
słoiczek zielonych szparagów w zalewie lub świeże ugotowane na chrupko
szczypiorek
2-3 jajka
masło do smażenia /najlepiej klarowane/
sól,świeży pieprz, zielenina do dekoracji
Jajka wbijam do miseczki,dodaje sól i pieprz i rozbijam widelcem.
Szparagi osączam z zalewy, szczypiorek kroję drobno.
Na patelni rozgrzewam masło i wylewam jajka. Przekręcam patelnię tak, aby płynna masa spływała pod spód i ścinała się.
Na wierzch układam szparagi i szczypiorek.Krótko razem podgrzewam.Składam omlet i wykładam na talerz.
Swój udekorowałam bazylią.
Smacznego
słoiczek zielonych szparagów w zalewie lub świeże ugotowane na chrupko
szczypiorek
2-3 jajka
masło do smażenia /najlepiej klarowane/
sól,świeży pieprz, zielenina do dekoracji
Jajka wbijam do miseczki,dodaje sól i pieprz i rozbijam widelcem.
Szparagi osączam z zalewy, szczypiorek kroję drobno.
Na patelni rozgrzewam masło i wylewam jajka. Przekręcam patelnię tak, aby płynna masa spływała pod spód i ścinała się.
Na wierzch układam szparagi i szczypiorek.Krótko razem podgrzewam.Składam omlet i wykładam na talerz.
Swój udekorowałam bazylią.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Rosea, to jest pewien problem.Staram się robić to delikatnie i sprawnie. Natomiast jeżeli ciasto jest rzadkie, zawsze piekę w formie.
Meluzyna, leniwe, bo robię je wolno,dobieram składniki.Delektuję się ulubionymi smakami :P
A na obiad dal,indyjska zupa z soczewicy
Propozycja dla nie jedzących mięsa i fanów orientalnych smaków.
szklanka czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów bez skóry
250 ml mleka kokosowego
2 szklanki wywaru z warzyw
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli lub pasty sambal oelek
sok z połowy cytryny, sól,pieprz
świeża kolendra
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle /lub oleju/ przez 2-3 minuty, dodać wszystkie przyprawy i razem smażyć pół minuty.Dodać wywar warzywny, pomidory, soczewicę, sok z cytryny i sól. Doprowadzić do wrzenia.Dodać mleko kokosowe i gotować wolno aż soczewica będzie miękka /20-25 minut/.Doprawić świeżym pieprzem. Posypać kolendrą.Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Meluzyna, leniwe, bo robię je wolno,dobieram składniki.Delektuję się ulubionymi smakami :P
A na obiad dal,indyjska zupa z soczewicy
Propozycja dla nie jedzących mięsa i fanów orientalnych smaków.
szklanka czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów bez skóry
250 ml mleka kokosowego
2 szklanki wywaru z warzyw
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli lub pasty sambal oelek
sok z połowy cytryny, sól,pieprz
świeża kolendra
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle /lub oleju/ przez 2-3 minuty, dodać wszystkie przyprawy i razem smażyć pół minuty.Dodać wywar warzywny, pomidory, soczewicę, sok z cytryny i sól. Doprowadzić do wrzenia.Dodać mleko kokosowe i gotować wolno aż soczewica będzie miękka /20-25 minut/.Doprawić świeżym pieprzem. Posypać kolendrą.Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wieczór z Przyjaciółmi i pieczony schab z liśćmi laurowymi
Przepis pochodzi z książki Nigella bites.Jest pyszny na ciepło i na zimno.Polecam
6 łyżek oliwy z oliwek
4 rozgniecione ząbki czosnku i 10 ząbków w łupinach
! duża cebula pokrojona na ćwiartki
1 łyżeczka soli, pieprz
skórka otarta z połowy cytryny
16 liści laurowych - 6 pokruszonych i reszta w całości
1,5 kg schabu
1/2 szklanki białego wina
W miseczce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, sól,pieprz , rozgnieciony czosnek i pokruszone liście laurowe. Mieszanką natrzeć schab , włożyć do foliowego woreczka i marynować w lodówce 12-24 godziny.
Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki,żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Formę do pieczenia wyłożyć cebulą, ząbkami czosnku i połową liści laurowych. Na to ułożyć schab. Na wierzchu ułożyć resztę liści.Piec przykryty ok. 1 godz. i 45 minut.Pół godziny przed końcem pieczenia wlać białe wino.
Smacznego
Przepis pochodzi z książki Nigella bites.Jest pyszny na ciepło i na zimno.Polecam
6 łyżek oliwy z oliwek
4 rozgniecione ząbki czosnku i 10 ząbków w łupinach
! duża cebula pokrojona na ćwiartki
1 łyżeczka soli, pieprz
skórka otarta z połowy cytryny
16 liści laurowych - 6 pokruszonych i reszta w całości
1,5 kg schabu
1/2 szklanki białego wina
W miseczce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, sól,pieprz , rozgnieciony czosnek i pokruszone liście laurowe. Mieszanką natrzeć schab , włożyć do foliowego woreczka i marynować w lodówce 12-24 godziny.
Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki,żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Formę do pieczenia wyłożyć cebulą, ząbkami czosnku i połową liści laurowych. Na to ułożyć schab. Na wierzchu ułożyć resztę liści.Piec przykryty ok. 1 godz. i 45 minut.Pół godziny przed końcem pieczenia wlać białe wino.
Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zapraszam na francuskie śniadanie - ser pleśniowy Carremembon i mój dżem z kiwi i cytryn
Idealne połączenie ostrego sera z pleśnią ze słodyczą i cytrynową nutą.
Idealne połączenie ostrego sera z pleśnią ze słodyczą i cytrynową nutą.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Roladki z kurczaka, penne,szpinak i ser. PO prostu niedzielny obiad
Byłam na wiosennym spacerze i wzięło mnie na coś z zielonym.Szpinak był pod ręką.
Penne ze szpinakiem i serem
penne ugotowane al dente
świeże liście szpinaku
dwa ząbki czosnku posiekane
1/4 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki
masło klarowane
sól,pieprz
Na patelni podsmażam czosnek, dodaję mleko kokosowe,mieszam. Wrzucam całe liście szpinaku,razem podsmażam. Solę i pieprzę.
Wyłączam gaz i kruszę ser pleśniowy.Gotowe.
Roladki z kurczaka
pierś kurczaka pokrojona na cztery płaty
plastry szynki surowej /użyłam szwarcwaldzkiej/
korniszony pokrojone na ćwiartki
musztarda
pieprz,sól
jajko roztrzepane, bułka tarta
Płaty kurczaka rozbijam,smaruję musztardą,solę i pieprzę.Na każdym kładę plaster szynki i ćwiartkę ogórka.Zwijam.Zanurzam każdą roladkę w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę ze wszystkich stron na maśle klarowanym.
Na talerz wykładam penne i roladki. Kieliszek wina bardzo wskazany
Byłam na wiosennym spacerze i wzięło mnie na coś z zielonym.Szpinak był pod ręką.
Penne ze szpinakiem i serem
penne ugotowane al dente
świeże liście szpinaku
dwa ząbki czosnku posiekane
1/4 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki
masło klarowane
sól,pieprz
Na patelni podsmażam czosnek, dodaję mleko kokosowe,mieszam. Wrzucam całe liście szpinaku,razem podsmażam. Solę i pieprzę.
Wyłączam gaz i kruszę ser pleśniowy.Gotowe.
Roladki z kurczaka
pierś kurczaka pokrojona na cztery płaty
plastry szynki surowej /użyłam szwarcwaldzkiej/
korniszony pokrojone na ćwiartki
musztarda
pieprz,sól
jajko roztrzepane, bułka tarta
Płaty kurczaka rozbijam,smaruję musztardą,solę i pieprzę.Na każdym kładę plaster szynki i ćwiartkę ogórka.Zwijam.Zanurzam każdą roladkę w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę ze wszystkich stron na maśle klarowanym.
Na talerz wykładam penne i roladki. Kieliszek wina bardzo wskazany
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Pancakes to miłe śniadanie. Chwila wysiłku i można się delektować niebanalnym porannym posiłkiem
Dzisiaj trochę w innym składzie:
1 szklanka mąki
1 szklanka koziego mleka
3 łyżki białego sera
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka roztopionego masła
łyżka cukru pudru
szczypta soli
Składniki łączę i odstawiam na 10 minut.Smażę na beztłuszczowej patelni.
Podałam z dżemem z kiwi i cytryn
Dzisiaj trochę w innym składzie:
1 szklanka mąki
1 szklanka koziego mleka
3 łyżki białego sera
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka roztopionego masła
łyżka cukru pudru
szczypta soli
Składniki łączę i odstawiam na 10 minut.Smażę na beztłuszczowej patelni.
Podałam z dżemem z kiwi i cytryn
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- smonika
- 500p
- Posty: 648
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
AnaKo - kupiłam mąkę Lubella pełnoziarnistą, na której jest przepis na chleb: 1 kg mąki, 5 dag drożdży, 1,5 szkl wody, 2 łyżki soli. To się miesza zostawia do wyrośnięcia, potem dzieli, formuje i piecze. To tak w skrucie.
Co sądzisz o takim chlebku dla super amatora? Może coś dodałabyś od siebie?
PS. Twoje wyczyny kulinarne zwalają z nóg -zazdroszczę Twoim domownikom, że Cie mają
Co sądzisz o takim chlebku dla super amatora? Może coś dodałabyś od siebie?
PS. Twoje wyczyny kulinarne zwalają z nóg -zazdroszczę Twoim domownikom, że Cie mają
Pozdrawiam, Monika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Moniko, witaj w mojej skromnej kuchni
Mąkę Lubella kupuję,ale z tego przepisu nie piekłam, bo rzadko robię chleby na drożdżach.Myślę,ze proporcje są dobre i chlebek wyjdzie smaczny. Proponuję na początek upiec z połowy składników
Mąkę Lubella kupuję,ale z tego przepisu nie piekłam, bo rzadko robię chleby na drożdżach.Myślę,ze proporcje są dobre i chlebek wyjdzie smaczny. Proponuję na początek upiec z połowy składników
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kamila, jak ja Ci zazdroszczę szparagów prosto z grządki!
Anusska,żeby piec chleb, piekarnik z termoobiegiem wcale nie jest potrzebny
Anusska,żeby piec chleb, piekarnik z termoobiegiem wcale nie jest potrzebny
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki