Ciasta Bogusi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
mila1003
200p
200p
Posty: 487
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Dziękuję Bogusiu, muszę wypróbować ten przepis koniecznie.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9812
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Ciasta Bogusi

Post »

A ja poszukuję przepisu ma ciasteczka makaroniki z białym makiem. Kupiłam woreczek i mąż ucieszył się, że będą makaroniki, a ja nie umiem zrobić :-( I znaleźć nie moge w necie :-( ;:132
Macie może jakiś przepis? Pomysł?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Zrobiłam wieczorem ciasto drożdżowe.Rano zajrzałam do miski,a tam nic się nie dzieje.Drożdże co prawda wypłynęły na wierzch,ale nie widać żeby rosły.Tzn nie ma w ogóle piany.Czy to ma tak wyglądać?Nie wiem ,czy warto wstawiać do pieca.Czekam na opinię kogoś kompetentnego.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12942
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Ciasta Bogusi

Post »

i tak ma być, zamieszaj to wszystko ręką i dosypuj powoli mąkę, mieszaj ręka bo tak mi np.wygodnie zeby wszystko się połaczylo i wlewaj na blachę i do piekarnika ja daję 180 stopni i 45 minut a dodaj kruszonkę i :wit

i daj znać jak wsadzisz do piekarnika ok? pamiętaj do nagrzanego,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Dzięki za szybka odpowiedź.Niestety musi ciasto musi poczekać,bo za 10 minut mam tramwaj i pędzę do lekarza.
Okazało się,że mężowi zabrakło leków,a jego dr właśnie dzisiaj przyjmuje.Niestety On na razie nie wychodzi z domu i wszystko jest na mojej głowie.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Dziewczyny ,dzięki ,za szczegółowe rady ,,,i przepisy ,,, ;:196
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Wyszła!!!
Dziękuję za przepis.Stała w lodówce,a właściwie na balkonie 20 godzin,ale nie zaszkodziło jej to.
Dodałam mrożone borówki amerykańskie.
Nie moge zrobic fotki,bo rozładowały się wszystkie akumulatorki.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12942
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Ciasta Bogusi

Post »

no to masz przepis podstawowy i teraz możesz modzić np. owocami
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36516
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Ciasta Bogusi

Post »

A ja znalazłam świetny przepis do wigilijnego barszczu.
Zamiast pierogów z kapustą i grzybami w tym roku zrobię......cebulaczki.


Obrazek Obrazek

Szybko się je robi - co nie jest bez znaczenia i są rewelacyjne w smaku.
Oto przepis:
1 rulon mrożonego ciasta francuskiego
2 duże cebule
5 łyżek masła lub margaryny
1 duże jabłko słodko kwaśne
10 dkg sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
słodka mielona papryka
pieprz i sól do smaku
łyżeczka soku z cytryny
magi w płynie

Rozmrozić ciasto francuskie i podzielić arkusz na 12 części - kwadratów. Jeśli chce się mieć malutkie na raz do ust to na 24 części.
Cebule obrać pokroić w paski i zeszklić na łyżce tłuszczu. Dodać jabłko starte na grubych oczkach tarki wraz z przyprawami, sokiem z cytryny i dusić jeszcze do miękkości pod przykryciem, potem odparować nadmiar wody i ostudzić.
Nakładać na kwadraty ciasta i skleić po przekątnej.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem posmarowanym stopionym tłuszczem, posmarować nim z wierzchu ciasto , posypać startym serem i mieloną papryką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 20 minut.
Pychotę podać z gorącym barszczem - palce lizać :!: :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Pozwolę sobie wkleić tutaj przepis,który podałam kiedyś w dziale o ciastach.Myślę że także świetnie nadaje się na paszteciki.
Nie wiem jak smakuję na drugi dzień,bo od razu wszystko zostało zjedzone.
W programie Kuchnia.tv zobaczyłam kilka dni temu przepis na bardzo proste "ciasto francuskie".Dzisiaj zrobiłam i bardzo nam smakowało.
120 g serka śmietankowego
120 g mąki
120 g masła
Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę.Zrobić dołek i włożyć miękkie masło i serek.Wcześniej z serka odcedzić wodę.
Palcami wszystko wymieszać i zagnieść ciasto.Wstawić na 0,5 godziny do lodówki.Dosyć cienko rozwałkować i piec na słodko lub słono.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Trafiłam tutaj za cebulakami Grażynki ale zainteresował mnie też przepis Kaji.
Może jakieś szczegóły ? Serków śmietankowych jest mnóstwo i to różnych, Czy ciasto nadaje się też na paszteciki, krokieciki ? Podatne na sklejania czy raczej nie ?
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Nie jestem ekspertem od tego ciasta,ponieważ robiłam tylko raz w tym samym dniu,kiedy zobaczyłam przepis.
Mnie zaciekawił,ponieważ szybko się je robi.Zrobiłam kilka pierożków z jabłkiem i dobrze się skleiły.
Ja kupiłam serek śmietankowy z Piątnicy w pudełeczku 200g i odpowiednio zwiększyłam proporcje mąki i masła.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Ale kucharek!!
Aniu Taro dziękuję,że odpowiadałaś na pytania,ja nie zaglądałam,bo nie spodziewałam się takiego zainteresowania.Zresztą placek Twojego autorstwa.
Dziewczyny ,w Lidlu jest świeże ciasto francuskie ,kosztuje około 3,50.Ja je kroję na 3 pasy i każdy pas lekko na stolnicy wałkuję.Jest jeszcze cieńsze i po upieczeniu pyszne.W Tesco jest dżem sliwkowo-różany-fantastyczny jako nadzienie.
Ostatnio robiłam rogaliczki a przed tem czworokąty w środku pokrojone w kosteczkę drobną jabłko a na to ten różany dżem i wszystkie rogi czworokąta na środku skleić.Polecam-mało pracy a pyszne(z takiego paska kroję 4 kwadraty,ale kto lubi się bawić może robić mini.

Kogro pyszne nadzienie zapodałś ,u mnie w tym roku też będzie barszczyk z takimi pasztecikami,chociaż trochę uszek też zrobię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”