Ciasta Bogusi
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Grażynko ,bardzo pyszne i szybkie jest ciasto biszkoptowe z jabłkami tartymi ,
wymieszanymi z galaretką a na górę bita śmietana ,pycha ;:8
wymieszanymi z galaretką a na górę bita śmietana ,pycha ;:8
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Grażynko jutro Ci napisza dokładnie wszystkie składniki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Ciasto biszkoptowo-jabłkowe ze śmietaną
Grażynko tutaj jest przepis na biszkopt :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
następnie po ostudzeniu ,wykładasz na niego 1 kg jabłek obranych i potartych na dużych oczkach ,
ja je zagotuję w sosie własnym ,,,dodaję ze 3 łyżki wody ,
następnie wsypuję 3 galaretki cytrynowe i mieszam przez chwilę, :P
tak żeby galaretka się rozpuściła .
Wylewam tężejąca i zimną masę na ciasto . :P
Następnie ubijam śmietanę 30 procentową --pół litra ,z 2 łyżkami cukru i dodaję rozpuszczoną żelatynę- 5 łyżeczek ,,,
możesz dać sobie 2 śmietany ,,wtedy ciasto jest wyższe smaczniejsze ,a robota ta sama ,,,oczywiście dajesz więcej żelatyny i cukru , :P ;:13
Grażynko tutaj jest przepis na biszkopt :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
następnie po ostudzeniu ,wykładasz na niego 1 kg jabłek obranych i potartych na dużych oczkach ,
ja je zagotuję w sosie własnym ,,,dodaję ze 3 łyżki wody ,
następnie wsypuję 3 galaretki cytrynowe i mieszam przez chwilę, :P
tak żeby galaretka się rozpuściła .
Wylewam tężejąca i zimną masę na ciasto . :P
Następnie ubijam śmietanę 30 procentową --pół litra ,z 2 łyżkami cukru i dodaję rozpuszczoną żelatynę- 5 łyżeczek ,,,
możesz dać sobie 2 śmietany ,,wtedy ciasto jest wyższe smaczniejsze ,a robota ta sama ,,,oczywiście dajesz więcej żelatyny i cukru , :P ;:13
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Ciasta Bogusi
Dzięki Bogusiu.
Zgłodniałam po tym przepisie i idę sobie podjeść.
A po przeczytaniu tych przepisów na ciasteczka............chyba jutro jakieś zrobię.
W sam raz na tę paskudną pogodę. ;:2
Zgłodniałam po tym przepisie i idę sobie podjeść.
A po przeczytaniu tych przepisów na ciasteczka............chyba jutro jakieś zrobię.
W sam raz na tę paskudną pogodę. ;:2
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Anka miała DAĆ PRZEPIS ,,KAJ ON JEST
Re: Ciasta Bogusi
Już daję ten przepis pt.Jabłecznik Gażdziny
45dkg mąki
1 szklanka cukru+cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny+ 1 szklanka oleju słonecznikowego
5 żółtek(białka ubić na koniec i dodać do ciasta)
1 mały proszek do pieczenia
1 szklanka mleka
2 kg utartych jabłek na grubych oczkach+1 duża łyżka budyniu+cukier wg smaku(przyprawy do piernika-łyżeczkę albo cynamonu albo tylko jabłka.Jeśli słabo kwaśnie dodaj sok z cytryny)
Utrzeć masło,olej cukier na puszystą mase i dodawać mąkę,żóltko,mleko na koniec pianę z białek.Połowę ciasta(jest jak gęsta śmietana)i jeszcze 2 łyżki daj na spód blaszki.Teraz posyp troszkę kokosem-jabłka nie wsiąkną)Na ciasto wyłóż jabłka,wygładż.Do pozostałego ciasta dodaj 1 lżkę kakao wymieszaj i połóż czekoladowe ciasto na jałka.(ciasto kładziemy łyżką)wygładzić i do piekarnika 50 min.185stopniPo upieczeniu robimy glazurkę :Cytryna+puder cukier i polewamy a właściwie znowu łyżką gładzimy.Smacznego.
To przepis na duża blaszkę,jeśli do tortownicy to połowa tego przepisu.
I jeszcze jeden prosty a znakomity przepis
Koniecznie 1 kostka masła+25 dkg mąki + pół szklanki zimnej wody
Posiekać mąkę z masłem dodać wodę i zagnieć szybko ciasto.Przekroić na pół i do lodówki.
teraz 6 dużych jabłek obrać pokroić w szesnastki albo każdą ćwiartkę jabłka na 5 (takie cienkie)dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo budyn wanil.rodzynki sok z cytryny,posiekane orzechy lub migdałycukru tyle ile lubisz.Skórkę z cytryny można też zetrzeć do jabłek.Gotowe.Teraz bierzemy tortownicę i 1 częśc ciasta.Rozwałkuj cienko i wyłóż spód tortownicy(tortownicę wyłożyć papierem albo posypać bułką)Brzegi ciasta mają zachodzić do 1/2 wys.boków.Teraz wkładamy jabłka,ale w stożek-boki wolne-tu zlepimy ciasto,które damy na górę-też rozwałkować i nakryć jabłka,palcem docisnąć boki obu ciast(ze spodu i górne)Piec na złoty kolor 30-40min 180stopni.Na górę cukier puder.
Ciasta jest cieniutko,jabłek dużo i jest pyszne.
Jedynie pamiętać należy o kopczyku a nie plasko.
45dkg mąki
1 szklanka cukru+cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny+ 1 szklanka oleju słonecznikowego
5 żółtek(białka ubić na koniec i dodać do ciasta)
1 mały proszek do pieczenia
1 szklanka mleka
2 kg utartych jabłek na grubych oczkach+1 duża łyżka budyniu+cukier wg smaku(przyprawy do piernika-łyżeczkę albo cynamonu albo tylko jabłka.Jeśli słabo kwaśnie dodaj sok z cytryny)
Utrzeć masło,olej cukier na puszystą mase i dodawać mąkę,żóltko,mleko na koniec pianę z białek.Połowę ciasta(jest jak gęsta śmietana)i jeszcze 2 łyżki daj na spód blaszki.Teraz posyp troszkę kokosem-jabłka nie wsiąkną)Na ciasto wyłóż jabłka,wygładż.Do pozostałego ciasta dodaj 1 lżkę kakao wymieszaj i połóż czekoladowe ciasto na jałka.(ciasto kładziemy łyżką)wygładzić i do piekarnika 50 min.185stopniPo upieczeniu robimy glazurkę :Cytryna+puder cukier i polewamy a właściwie znowu łyżką gładzimy.Smacznego.
To przepis na duża blaszkę,jeśli do tortownicy to połowa tego przepisu.
I jeszcze jeden prosty a znakomity przepis
Koniecznie 1 kostka masła+25 dkg mąki + pół szklanki zimnej wody
Posiekać mąkę z masłem dodać wodę i zagnieć szybko ciasto.Przekroić na pół i do lodówki.
teraz 6 dużych jabłek obrać pokroić w szesnastki albo każdą ćwiartkę jabłka na 5 (takie cienkie)dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo budyn wanil.rodzynki sok z cytryny,posiekane orzechy lub migdałycukru tyle ile lubisz.Skórkę z cytryny można też zetrzeć do jabłek.Gotowe.Teraz bierzemy tortownicę i 1 częśc ciasta.Rozwałkuj cienko i wyłóż spód tortownicy(tortownicę wyłożyć papierem albo posypać bułką)Brzegi ciasta mają zachodzić do 1/2 wys.boków.Teraz wkładamy jabłka,ale w stożek-boki wolne-tu zlepimy ciasto,które damy na górę-też rozwałkować i nakryć jabłka,palcem docisnąć boki obu ciast(ze spodu i górne)Piec na złoty kolor 30-40min 180stopni.Na górę cukier puder.
Ciasta jest cieniutko,jabłek dużo i jest pyszne.
Jedynie pamiętać należy o kopczyku a nie plasko.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- mag
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4381
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pod Wrocławiem
Re: Ciasta Bogusi
Mniam, mniam, jak tylko kupię jabłka, to zaraz wypróbuję, bo wygląda na prawdę znakomicie... lubię mokre ciasta
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Aneczko wielkie dzięki ,wypróbuje już na niedzielę
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Ciasta Bogusi
Aneczko duża buźka...ale mam pytanko odnośnie blachy...czy to ma być duża kwadratowa oryginalna z pieca czy prostokątna mniejsza.
Dzięki.
Dzięki.