Krzysztof Ciołkowski napisał(a):
Witam.
Volk,to przepraszam ale chyba nie do końca rozumiem o co chodzi w tym enneagramie.Po pierwsze (zabawiłem się) wiele pytań ma albo obie odpowiedzi odmienne od mych odczuć(niektóre absurdalne z mego punktu widzenia),a z drugiej strony dla niektórych pytań obie odpowiedzi mi "pasują".Rozwiązałem zadanie zgodnie z sugestią~~ aby koniecznie dokonać wyboru.
Wyszło mi 7w8.Żonie pokazałem tylko zbiór cech i ona oceniła mnie(nie znając wyniku oczywiście)jako 4w5(lub w 7).
Skoro jest to wykorzystywane w celach naukowych...to ja nie wiem jak to zinterpretować???
Pozdrawiam.
Żona może jedynie ocenić Ciebie w relacji z Tobą, gdyż ocenia wówczas twój wpływ na nią. Nie jest w stanie obiektywnie ocenić twojego wpływu na innych, może być subiektywna, a enneagram stara się być obiektywny. Także zarówno i żona jak i enneagram się nie mylą, lecz określają inną płaszczyznę twojej interpretacji.
Na zajęciach padło z nie jednych ust podobne stwierdzenie do:
Krzysztof Ciołkowski napisał(a):
wiele pytań ma albo obie odpowiedzi odmienne od mych odczuć(niektóre absurdalne z mego punktu widzenia),a z drugiej strony dla niektórych pytań obie odpowiedzi mi "pasują"
Jest proste wyjaśnienie na to. W życiu nie każdy z nas myśli o morderstwie, ale zapytany o nie jak by je popełnił gdyby je miał popełnić musi odpowiedzieć, czyli dokonać wyboru, bo odpowiedź "nie wiem" nie jest odpowiedzią, tak samo jak odpowiedzią na pytanie nie jest "nie popełnił bym go".
Z jednej strony jeśli nie będzie chciał go w ogóle popełnić musi uruchomić myślenie abstrakcyjne i wybrać jedną z możliwości by udzielić odpowiedzi lub też gdyby chciał, ale zarówno jeden i drugi pomysł na morderstwo mu by się spodobał to nie może zabić osoby na dwa sposoby, więc musi dokonać wyboru i wybrać jedną odpowiedź.
Na tym schemacie działają pytania w enneagramie, by w jak najbardziej wszechstronnych sytuacjach Cię postawić i sprawdzić Ciebie w nich. Tutaj pojawia się też odpowiedź na pytanie dlaczego enneagram pokazał co innego niż to co wskazała żona. Przy żonie możesz dokonowyać mniej lub wiecej wyborów niż w relacjach innych.
I tak jak w związku żona określa Ciebie jako 4w5 - "Włóczęga", tak w innych relacjach jesteś generalnie 7w8 - "Realista". Co się w ogóle mogłoby nie kłócić dając obraz otwartości w związku i dystansu do ludzi "mniej znanych". Aktywności wśród mniej znanych i stateczności w związku. - Ale to już taka moja interpretacja nakreślonej sytuacji.