Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 18 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
ela66
 TytuÅ‚: Wróżki, tarot, wróżby miÅ‚osne, wróżka etc
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 19:34 
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Witam ogrodników

No właśnie, czy byliście kiedyś u wróżki ? Czy macie jakieś doświadczenia z taką formą spędzania wolnego czasu ?
Czekam na opinie zwolenników i przeciwników wróżb. Czy w 21 wieku nadal istnieją osoby, które radzą się wróżek, tarocistów, szarlatanów ?

Dzięki za wasze wpisy
Ela

Fallenangelv
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 19:43 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
SkÄ…d: Mazowieckie

---
Znam lepsze sposoby na wydanie pieniędzy jak chodzenie do wróżki. :D
A czym zabawa z magią może grozić można poczytać tutaj.
http://forumzn.katalogi.pl/

volcowitch
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 19:46 
ZBANOWANY
To sprzeczne z wiarą katolicką tak samo jak horoskopy tyle mówi moja wiara, a jeśli chodzi o mnie prywatnie to wróżki to pic na wodę dla ludzi co sobie sami życia nie potrafią przewidzieć tzn. nie są "panami swojego losu". Najlepiej założyć że istnieje determinizm i co ma być to będzie bo siła wyższa to przewidziała i należy czekać pokornie na konsekwencje swojego działania.

Krzysztof Ciołkowski
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 22:04 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
SkÄ…d: Mazowsze

1 szt.
Witam.

Ja oddzielam kwestie zjawisk tzw pozazmysłowych od kwestii wróżek i horoskopów.Wróżki są dla mnie po za dyskusją...znam kobiety które były u takowych,jedna nawet u dość znanej i nie usłyszała nic ponadto co ja bym mógł jej "wywróżyć"...
Co do horoskopów tzw gazetowych to też dla mnie są poza dyskusją.Jednak prawdziwy horoskop to niby miałby sens ...ale dobry fizyk jest w stanie podważyć jego prawdziwość(nie kwestiami wiary tylko naukowymi,sprawa czasu).Ale z drugiej strony...ja nie podchodzę ortodoksyjnie do tego i czasem czytujemy sobie,przy jakichś okazjach ,w większym gronie,gdy trafi się materiał,opis charakteru naszych znaków zodiaku.I nie wiem czy to kwestia sugestii ,czy przypadku,czy naginamy fakty-ale sporo tego się zgadza.....dlaczego?Nie wiem.
A wróżby miłosne,andrzejkowe itp to świetna zabawa w większym gronie... a nawet i w naszej rodzince lalismy w ostatnie Andrzejki wosk.Dzieciaki ,my ....oraz dziadkowie mielismy świetna zabawę iii nie widzę w tym nic zdrożnego.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 13 wrz 2009, o 22:12 przez Krzysztof Ciołkowski, łącznie edytowano 1 raz

volcowitch
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 22:10 
ZBANOWANY
Cytuj:
I nie wiem czy to kwestia sugestii ,czy przypadku,czy naginamy fakty-ale sporo tego siÄ™ zgadza.....dlaczego?Nie wiem.

Zgadza się ponieważ psychologia społeczna tłumaczy iż ludzie podczas przyswajania informacji mają selektywny proces interpretacji, który dopasowuje informacje do własnych przeżyć, odczuć i przemyśleń oraz chęci porównywania jak to ma miejsce w socjologii mody.

Najlepszym przykładem jest enneagram, który przerabiałem na zajęciach na uczelni:

http://www.enneagram.pl/

Dzięki odpowiedziom na szerek pytań naszego przyswajania informacji i ich subiektywnej interpretacji zostaje przypisany do nas specjalny numer.

Numer ten opisuje nasza osobę. Opis ten jest właśnie próbą obiektywnej formy opisu naszego sposobu przyswajania informacji i skutków jakie się z tym wiążą.

Krzysztof Ciołkowski
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 22:36 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

1 szt.
Witam.

Volk,to przepraszam ale chyba nie do końca rozumiem o co chodzi w tym enneagramie.Po pierwsze (zabawiłem się) wiele pytań ma albo obie odpowiedzi odmienne od mych odczuć(niektóre absurdalne z mego punktu widzenia),a z drugiej strony dla niektórych pytań obie odpowiedzi mi "pasują".Rozwiązałem zadanie zgodnie z sugestią~~ aby koniecznie dokonać wyboru.
Wyszło mi 7w8.Żonie pokazałem tylko zbiór cech i ona oceniła mnie(nie znając wyniku oczywiście)jako 4w5(lub w 7).
Skoro jest to wykorzystywane w celach naukowych...to ja nie wiem jak to zinterpretować???

Pozdrawiam.

Fallenangelv
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 13 wrz 2009, o 22:40 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
SkÄ…d: Mazowieckie

---
Podejrzewam że najczęstszą ofiarą ,,wróżek'' padają ludzie którzy mają poważne problemy i są słabsi psychicznie(nie wogóle ale na przykład przez jakiś czas , czas w którym próbujemy czasem sami bezskutecznie rozwiązać problem.Ale tu nie potrzeba wróżki tylko dobrego przyjaciela albo doradcy. Dobry wróżbita to przede wszystkim niezły psycholog który umie że tak powiem ,, rozmawiać '' z ludzmi.
Inną natomiast kwestią są osoby które naprawdę coś potrafią(tzn.mają zdolności
przekraczające często wszelkie granice , które trudno jest wytłumaczyć w sposób racjonalny ).Takie osoby pomagają ludziom najczęściej bezinteresownie bez żadnych korzyści majątkowych itp. :D

volcowitch
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 wrz 2009, o 00:07 
ZBANOWANY
Dokładnie tak jak mówisz Fallenangelv.

Kiedyś ksiądz katolicki miał inną funkcię społeczną ze względu na bliskość kościoła w życiu codziennym społeczeństwa. Dlatego był bliski parafianinowi, a przez to prowadził regularną obserwację stanu ducha parafianina, a co za tym idzie tworzył więź i był dobrym doradcą i w konsekwencji psychologiem (domorosłym, ale przez doświadczenie skutecznym). Dziś rola spowiedzi, dialogu i rozmowy z księdzem, zatraca się coraz bardziej na rzecz wizyt u psychologów, terapeutów, a czasem i domorosłych "uzdrowicieli" i Ci ostatni też by byli skuteczni w działaniu gdyby nie pieniądze za ktore działają, a nie powołanie.

volcowitch
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 wrz 2009, o 00:16 
ZBANOWANY
Krzysztof Ciołkowski napisał(a):
Witam.

Volk,to przepraszam ale chyba nie do końca rozumiem o co chodzi w tym enneagramie.Po pierwsze (zabawiłem się) wiele pytań ma albo obie odpowiedzi odmienne od mych odczuć(niektóre absurdalne z mego punktu widzenia),a z drugiej strony dla niektórych pytań obie odpowiedzi mi "pasują".Rozwiązałem zadanie zgodnie z sugestią~~ aby koniecznie dokonać wyboru.
Wyszło mi 7w8.Żonie pokazałem tylko zbiór cech i ona oceniła mnie(nie znając wyniku oczywiście)jako 4w5(lub w 7).
Skoro jest to wykorzystywane w celach naukowych...to ja nie wiem jak to zinterpretować???

Pozdrawiam.

Żona może jedynie ocenić Ciebie w relacji z Tobą, gdyż ocenia wówczas twój wpływ na nią. Nie jest w stanie obiektywnie ocenić twojego wpływu na innych, może być subiektywna, a enneagram stara się być obiektywny. Także zarówno i żona jak i enneagram się nie mylą, lecz określają inną płaszczyznę twojej interpretacji.

Na zajęciach padło z nie jednych ust podobne stwierdzenie do:

wiele pytań ma albo obie odpowiedzi odmienne od mych odczuć(niektóre absurdalne z mego punktu widzenia),a z drugiej strony dla niektórych pytań obie odpowiedzi mi "pasują"

Jest proste wyjaśnienie na to. W życiu nie każdy z nas myśli o morderstwie, ale zapytany o nie jak by je popełnił gdyby je miał popełnić musi odpowiedzieć, czyli dokonać wyboru, bo odpowiedź "nie wiem" nie jest odpowiedzią, tak samo jak odpowiedzią na pytanie nie jest "nie popełnił bym go".

Z jednej strony jeśli nie będzie chciał go w ogóle popełnić musi uruchomić myślenie abstrakcyjne i wybrać jedną z możliwości by udzielić odpowiedzi lub też gdyby chciał, ale zarówno jeden i drugi pomysł na morderstwo mu by się spodobał to nie może zabić osoby na dwa sposoby, więc musi dokonać wyboru i wybrać jedną odpowiedź.

Na tym schemacie działają pytania w enneagramie, by w jak najbardziej wszechstronnych sytuacjach Cię postawić i sprawdzić Ciebie w nich. Tutaj pojawia się też odpowiedź na pytanie dlaczego enneagram pokazał co innego niż to co wskazała żona. Przy żonie możesz dokonowyać mniej lub wiecej wyborów niż w relacjach innych.

I tak jak w związku żona określa Ciebie jako 4w5 - "Włóczęga", tak w innych relacjach jesteś generalnie 7w8 - "Realista". Co się w ogóle mogłoby nie kłócić dając obraz otwartości w związku i dystansu do ludzi "mniej znanych". Aktywności wśród mniej znanych i stateczności w związku. - Ale to już taka moja interpretacja nakreślonej sytuacji.

Krzysztof Ciołkowski
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 wrz 2009, o 08:05 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

1 szt.
Witam.

Dzięki Volk za wyczerpującą i trafną odpowiedź.Żeby było "śmieszniej",moja A. również wypełniła enneagram i potem sprawdziliśmy sobie sugestie na temat naszego związku.Bardzo to ciekawe iii bardzo bliskie rzeczywistości.Druga sprawa to inne rozumienie pojęć określających charakter- trochę inne przez nas niż przez autorów(autora)tego testu i stąd pewne nieścisłości.Jednak gdy czytaliśmy charakterystykę moją czyli 7w 8 ,to bardzo wiele,nawet większość się zgadzała...................................przy czym zgadza sie to także z charakterystyką mojego znaku zodiaku,podawaną przez dobrych astrologów(taką ogólną bo indywidualnych horoskopów sobie nie stawiałem i nie zamierzam).

Pozdrawiam i polecam wszystkim ten test,KrzyÅ›.

100krotka
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 wrz 2009, o 09:20 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
SkÄ…d: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))

---
O kurcze, Volcowitch, jakie Ty ciekawe rzeczy piszesz. Kto by pomyślał, że się czegoś dowiem w wątku o wróżbach ;-) (ja programowo nie wierzę, nie korzystam, słyszałam od ludzi, że to niebezpieczne - nie sprawdzałam. A gazetowe horoskopy to chyba każdy z nas mógłby pisać samodzielnie - co to niby za przepowiednia, że "przemyśl swoje relacje z partnerem" albo "nie bój sie podjąć wyzwania" :lol:

Ale z drugiej strony np. moja mama ma prorocze sny, które zapowiadają jakieś nieszczęście lub ważne wydarzenie, i moje szkiełko i oko tu wymięka, i nie wiem, jak to wytłumaczyć - moja mama jest osobą bardzo racjonalną i po próżnicy nie gada, a jednak zdarzają się jej takie rzeczy...)

marzena 63
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 wrz 2009, o 12:02 
1000p
1000p
SkÄ…d: mazowieckie

1 szt.
Witam
Ja byłam u wróżki ponad 20 lat temu .Była to starsza Pani-znajoma mamy mojej koleżanki(bo do innej to bym chyba nie poszłą).Byłyśmy razem z koleżanką,chyba trochę z ciekawości,bo wiele "ciekawych rzeczy" działo się wtedy w naszym życiu.Po wyjściu od niej nie wiedziałam co o tym wszystkim myśleć ,ale wszystko o co się pytałam sprawdziło się i to bez naginania wróżby do sytuacji.
Mam też koleżankę ,która wróży z kart .Kilka razy też postawiła mi karty dla żartów .Po pierwszym spotkaniu z nią stwierdziłam ,że opowiada bajki,ale po miesiącu już tak nie myślałam.
A co do proroczych snów ,to wierzę w nie ,bo i ja mam takie sny i to bardzo często.
pozdrawiam
Marzena

bishop
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 15 wrz 2009, o 12:00 
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

wiÄ™cej niż 1
Sądzę, że prekognicja istnieje, choć oczywiście nie pokuszę się nawet o próby spekulacji, jak ona działa. Jednak - nie za pieniądze. Ponieważ nie jest ona każdemu dostępna, więc jest darem, i w związku z tym nie można jej przywoływać na żądanie. Coś podobnego, jak z weną :wink:
[...]polecam wszystkim ten test,KrzyÅ›.

Zrobiłem. I choć też jestem zadowolony z wyniku, to sądzę, że w dużej mierze ten test jest naszym "pobożnym życzeniem", czyli przedstawieniem nas takimi, jak chielibyśmy być widziani. A to ze względu na konieczność dokonywania wyborów często hipotetycznych sytuacji. Tak naprawdę to nie wiemy, jak zachowalibyśmy się w sytuacji, która dotychczas nas nie spotkała - możemy jedynie określić, jak chcielibyśmy się zachować :roll:

Izula
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 10:16 
200p
200p
SkÄ…d: Mazury
Witam temat dość ciekawy aczkolwiek budzi kontrowersje. Oczywiście każdy ma prawo mysleć na ten temat to co uważa za słuszne. Stwierdzenie iż wróżby,wróżki itp.itd. są sprzeczne z religią katolicką uważam za zbędne ponieważ jak wielu z nas zasłania się wiarą, uważa się za prawdziwego katolika a tak naprawdę w ciągu jednego dnia zaprzecza sam swojej wierze myślą, słowem i uczynkiem. Osobiście raz bylam u wróżki ( nie uważam się przez to gorszą katoliczką) :wink: - moje odczucia na ten temat są mieszane . Być może usłyszałam to co chciałam usłyszeć a dzięki temu szybciej i pewniej podjełam pewne decyzje które okazały się być słuszne.

Fallenangelv
Cytuj:
Podejrzewam że najczęstszą ofiarą ,,wróżek'' padają ludzie którzy mają poważne problemy i są słabsi psychicznie(nie wogóle ale na przykład przez jakiś czas , czas w którym próbujemy czasem sami bezskutecznie rozwiązać problem.Ale tu nie potrzeba wróżki tylko dobrego przyjaciela albo doradcy. Dobry wróżbita to przede wszystkim niezły psycholog który umie że tak powiem ,, rozmawiać '' z ludzmi.

Pozdrawiam

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku           [ Posty: 18 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 2

|    Kto przeglÄ…da ten dziaÅ‚ ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: anka_ i 2 gości