Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
No właśnie - czy to ma sens, żeby go sadzić w ogrodzie? Jeśli tak, to jakie
stanowisko. Mam wrażenie, że lekko zacienione i nie w pełnym słońcu, gdyż
ciągle musiałabym go podlewać.
Co Wy na to ?
stanowisko. Mam wrażenie, że lekko zacienione i nie w pełnym słońcu, gdyż
ciągle musiałabym go podlewać.
Co Wy na to ?
Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
Witaj,
niecierpek nadaje sie do gruntu. Roślina lubi stanowisko bardziej zacienione. Znosi dobrze nawet cień. Nalezy ją tylko intensywnie podlewać i nawozić. Kwitnie do pierwszych przymrozków. W naszym klimacie niestety nie zimuje. Polecam wysadzić różne kolory. Dobrze niecierpki prezentują sie w grupie. Niestety w naszym klimacie nie zimuja. Jako obwódkę możesz wysadzić niebieską lobelie. Pięknie sie komponują te rosliny.
Pozdrawiam
niecierpek nadaje sie do gruntu. Roślina lubi stanowisko bardziej zacienione. Znosi dobrze nawet cień. Nalezy ją tylko intensywnie podlewać i nawozić. Kwitnie do pierwszych przymrozków. W naszym klimacie niestety nie zimuje. Polecam wysadzić różne kolory. Dobrze niecierpki prezentują sie w grupie. Niestety w naszym klimacie nie zimuja. Jako obwódkę możesz wysadzić niebieską lobelie. Pięknie sie komponują te rosliny.
Pozdrawiam
Niecierpek
Witaj,
to jeszcze raz ja. Prawdą jest,co pisze Hania, że niecierpek rośnie na stanowisku słonecznym, nawet lepiej kwitnie w pełnym słońcu aniżeli w cieniu.Na stanowisku ocienionym rozrasta sie intensywniej. Jednakże jeśli roslina nie jest zahartowana do przebywania na intensywnym słońcu liście mogą sie spalic. Jeśli posadzisz przy scianie południowej koniecznie w upalne dni na poczatku wegetacji roślię cieniuj.
Pozdrawiam
Mikołaj.
to jeszcze raz ja. Prawdą jest,co pisze Hania, że niecierpek rośnie na stanowisku słonecznym, nawet lepiej kwitnie w pełnym słońcu aniżeli w cieniu.Na stanowisku ocienionym rozrasta sie intensywniej. Jednakże jeśli roslina nie jest zahartowana do przebywania na intensywnym słońcu liście mogą sie spalic. Jeśli posadzisz przy scianie południowej koniecznie w upalne dni na poczatku wegetacji roślię cieniuj.
Pozdrawiam
Mikołaj.
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
Ale za to świetnie się sam wysiewaMikołaj pisze:Witaj,
niecierpek nadaje sie do gruntu. Roślina lubi stanowisko bardziej zacienione. Znosi dobrze nawet cień. Nalezy ją tylko intensywnie podlewać i nawozić. Kwitnie do pierwszych przymrozków. W naszym klimacie niestety nie zimuje.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Wysiew niecierpka
Prawda sam sie wysiewa, ale pod jednym warunkiem, że na wiosnę nie będziemy przekorywać głęboko ogrodu. jeśli przekopiemy nasiona dostana sie głęboko do ziemi i nici z własnych sadzonek.
Pozdrawiam
Mikołaj
Pozdrawiam
Mikołaj
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Wysiew niecierpka
To draństwo "pluje" nasionami na odległosć i zawsze gdzieś się nie zauważone uchowa.
Janusz
Janusz
Niecierpek
To nie draństwo, on nie pluje nasionami. Jest to urocza roślina i każdy walczy o zachowanie gatunku. Draniami to my jesteśmy. Nie dajemy mu przetrwać.
Mikołaj
Mikołaj
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Niecierpek
Napisałem "draństwo" w formie pieszczotliwej.
A że pluje nasionami na odległosć to fakt, któremu zaprzeczyć się nie da.
Janusz
A że pluje nasionami na odległosć to fakt, któremu zaprzeczyć się nie da.
Janusz
Dzięki xipe. Czyli zachowuje się omalże jak coleus więc będę postępować z nim tak samo
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje niecierpki też ukorzeniałam w wodzie- "puszczają" korzonki bardzo ładnie.
Robiłam to tak: na słoik z wodą nakładałam folię (może być tak "spożywcza"), obwiązywałam sznurkiem. W tak naciągniętej folii nacinałam kilka otworków i w te otworki wkładałam sadzonki. Każda sadzonka była "umocowana" i nie stykała się lub też bardzo mało z innymi sadzonkami. Nie płączą się korzonki, sadzonki nie zagniwają tak, gdyby je włożyć wszystkie razem w jednej "kupce" do wody.
Pozdrawiam
Robiłam to tak: na słoik z wodą nakładałam folię (może być tak "spożywcza"), obwiązywałam sznurkiem. W tak naciągniętej folii nacinałam kilka otworków i w te otworki wkładałam sadzonki. Każda sadzonka była "umocowana" i nie stykała się lub też bardzo mało z innymi sadzonkami. Nie płączą się korzonki, sadzonki nie zagniwają tak, gdyby je włożyć wszystkie razem w jednej "kupce" do wody.
Pozdrawiam
Niezły pomysł i skorzystam z niego
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.