Kuchnia Rosiowej

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

3 szklanki octu, 6 szklanek wody, 2 szklanki cukru, 4 łyżeczki curry, 3 łyżki soli, gorczyca (ja daję tak na oko - może to będzie łyżeczka). W słoikach układam pokrojoną dość drobno cebulę na przemian z ogórkami. Zalewę gotuję, wlewam do słoików i tak stoją 10 min. Później pasteryzuję 25 min.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu a ja jestem antypasteryzacyjna ( z czystego lenistwa):wink: i wszystko gdzie można ominąć pasteryzację to tak się staram. A ogórki z curry robię tak, ze wymieszane z cebulką i innymi dodatkami wrzucam na chwilę do zagotowanej zalewy, chwilę dosłownie zagotuję, napełniam gorącym słoiki i stawiam do góry dnem :D
Gosiu poczytuję Twój wątek od momentu założenia , fajne przepisy podajesz, świetne placuszki, zaplanowałam je na jutrzejszy obiadek :D A przetworów z ogórasów zrobiłaś ogrom, to wszystko jeszcze przede mną- jestem na bieżąco jedynie z kiszonymi :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, podziwiam Cię za te ogóry. Mnie ogórki kiszone na zimę nie wychodzą. Wstyd się przyznać starej babie, ale to prawda. Inne przetwoty tak, ogóry nie.
Pozdrawiam ogórkowo, właśnie nastawiłam gar na małosolne.
Danuta
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, ja mam doskonały sposób na pasteryzację ;) zazwyczaj po prostu robi to mój M :) Ale Twój sposób bardzo mi się podoba. Ogórków rzeczywiście zrobiłam dużo, ale ja wolę narobić się raz, a porządnie. :) Cieszę się, że podobają Ci się moje przepisy. Mam ich bardzo dużo, bo uwielbiam gotować i staram się ciągle próbować coś nowego. Dziś zrobiłam wątróbkę według przepisu Tess z maleńką moją modyfikacją. Jedynie ciasta piekę rzadko, bo u nas jakoś ich się nie je....

Danusiu, mnie robić ogórki kiszone na zimę nauczyła robić moja Babcia. Zdradziła mi kilka swoich sekretów i teraz mi też już wychodzą. Wcześniej zawsze Ona mi robiła, ja tylko dostarczałam ogórki. Jednak od dwóch lat robię je sama pod Jej czujnym nadzorem.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dziś przysmak mojego M. Pierożki z surowym mięsem mielonym. Jest to potrawa bodajże ukraińska i zwie się tam pielmieny lub pielmieni. Przepis na nie jest niesamowicie prosty. Trzeba zrobić zwykła ciasto na pierogi ( przepis Ave jest znakomity :) ) i przygotować na farsz mięso mielone, takie jak na kotlety. Te pierożki są maciupeńkie i do ich robienia wykorzystuję taki cudowny przyrząd, przywieziony zza wschodniej granicy przez moich Teściów. Fantastyczne w tych pierożkach jest to, że podczas gotowania z tego surowego mięsa wydobywa się sok i one nie są w środku suche. A wyglądają tak:

Obrazek Obrazek

Niestety nie posiadam zdjęcia ugotowanych pierożków. Znikają u nas w każdej ilości. Mój M najbardziej lubi je skropione OCTEM :roll: Ja i dzieciaki jemy z bułką lub cebulką :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Litewskie Pierimieni też dobrze smakują....ja uwielbiam ze skwarami i 36% litewską śmietaną, można nożem kroić....moja kyzynka robi zawsze na mój przyjazd to i cepeliny :lol: :lol:
orzeszek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2009, o 21:09

Post »

Gosiu smakowicie zapowiada się Twój wątek, dodałam do ulubionych, będę zaglądać :D i bardzo podoba mi się to że wklejasz zdjęcia, od razu nabieram smaku na wszystko ;:94
słoneczne uśmiechy dla wszystkich ogrodowych pasjonatów

pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Madziu i witaj serdecznie. Ja też wolę jak przepisy są uwieńczone zdjęciem. Dlatego postanowiłam podawać je rzadziej, ale zawsze ze zdjęciem. No chyba, że będzie coś potrzebne na szybko :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Renatamama3
50p
50p
Od: 10 sie 2009, o 13:00

Post »

Witam
Ogród piękny powstaje,ogrom pracy włożony.
Też robiłam ogórki curry ,oraz w chilli ,a także w zalewie musztardowej moje dzieciaki uwielbiają przerobiłam 15 kilo .
Placuszki ziemniaczane z serem i pieczarkami moje dzieci mówią prawie jak pizza.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chyba najwyższa pora coś ściągnąć do mojej kuchni :D
Przyrząd do pierożków mam,przywiozłam sobie dawno temu,teraz muszę go odszukać.
Jak można je jeść z octem :shock: :roll: ,widocznie można :wink: :D
Dziwisz się w swoim wątku ogrodowym,że dziewczyny maja obrobione i przeczytanie ogródki :roll: :wink:
ale one zapewne tak jak i ja nie spędzamy tyle czasu co Ty w kuchni.
Ja lubię jeść,gotować raczej nieco mniej...
ale chyba na coś od Ciebie się skuszę. :D
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatamama3 dziękuję Ci za miłe słowa. Ogórki w musztardzie też robię, ale zostało mi jeszcze z zeszłego roku, to nie dorabiałam teraz. Dziś będą mini pizze z piersi kurczaka z fajną kapustą pekińską.

Krysiu, ściągaj, ściągaj. Oprócz pierożków polecam Ci pieczone ziemniaczki. Szybko się robi, a efekt super. U mnie są zamawiane na wszystkie imprezy rodzinne ( i kilka innych rzeczy też, ale nie mam zdjęć). Ja uwielbiam gotować tak, jak lubię pracę w ogrodzie. Tylko to pierwsze jest dla moich Panów ważniejsze. :D .
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pieczone piersi z kurczaka z pieczarkami i serem

Potrzebne są piersi z kurczaka, pieczarki, cebulka, majonez, ser żółty, sól, pieprz i majonez. Piersi rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i układamy na blasze z papierem do pieczenia, na to kładziemy usmażone wcześniej i doprawione pieczarki z cebulką. Smarujemy odrobiną majonezu i przykrywamy żółtym serem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Obrazek

Kapusta pekińska w sosie śmietanowym.

Kapustę kroimy i wkładamy do osolonej wody. Gdy się zagotuje, to odcedzamy. Czekając jak kapusta obcieknie robimy sos: do 0,5l bulionu dodajemy 2 łyżki mąki i trochę śmietany i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy mocno na patelni olej i wrzucamy kapustę. Smażymy aż kapusta będzie prawie miękka (żeby się taka ciapa nie zrobiła) i dodajemy przygotowany sos. Gdy zgęstnieje dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę. Ta kapusta pasuje jako dodatek do dań o wyraźnym smaku, gdyż sama w sobie jest dość łagodna

Obrazek

Smacznego
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A proszę bardzo- ogórki w musztardzie

- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 1l wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- 6 łyżek musztardy

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, ułożyć w słoikach. Zagotować zalewę i po zagotowaniu dodać musztardę i już nie gotować. żalać ogórki i pasteryzować 5 minut.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzięki, jutro robię..... :lol: :lol: a gdyby zamiast cukru dać miód?
serama
100p
100p
Od: 23 lip 2009, o 00:46

Post »

Bardzo podoba mi się ten wątek .Może dla tego że lubię jeść :lol:
Jeżeli można przepis na sałatkę szwedzką to poproszę :wink:
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”