Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Post »

Nie znalazłam nic o hypeastrum tu na forum. Nie chodzi mi o porady jak pielegnować tylko o oglądnięcie tych pięknych kwiatów w różnych kolorach.
Pokażcie jakie kto ma.
Na początek wklejam mój zeszłoroczny i inny tegoroczny/ ta sama odmiana, ale rózne cebule/

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja tego gatunku kwiatów nie mam ale wasze są śliczne. ;:138 ;:3
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Mam takie doświadczenie z cebulami hipeastrum.
Kupiłam taką przeschniętą i bardzo krótko obciętą. Posadziłam do doniczki, licząc że mnie się uda ją pobudzić. Ale ona potrzebowała całego prawie roku by wypuścić listek. Długo stał taki 1 cm wypustek. Wcześniej sprawdzałam cebula się ukorzeniła więc żyła.

Teraz mam jedną cebulę z kilkoma stożkami wzrostu plus cebulki przybyszowe.
Tak to wygląda Obrazek przypuszczam, że cebulę przycięto zbyt krótko i musiała odtworzyć uszkodzony stożek wzrostu.

Może i w bulwie coś uszkodzono i potrzebowała czasu na regenerację a wiosną pokaże na co ją stać.
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Post »

To ja pokażę swoje:

Obrazek

Obrazek Obrazek

a to chyba nie amarylis ale podobny:

Obrazek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak to nie Amarylis na ostatnim zdięciu , tylko Kliwia ( Cliva ) ale obie roślinki należą do tej samej rodziny amarylkowatych 8)
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

ANETA pisze:Tak to nie Amarylis na ostatnim zdięciu , tylko Kliwia ( Cliva ) ale obie roślinki należą do tej samej rodziny amarylkowatych 8)
Wydaje mi się, że to nie kliwia, ale Vallota.

B.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Nela, masz naprawdę dobrą rękę do kwiatów. Przepiękna roślina :) Co robisz, że tak ładnie kwitnie? Głaszczesz ją? Całujesz? Prosisz? A na którą stronę wychodzi to okno? Może to słońce ją tak dopieszcza, nie tylko Ty?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kosa84

Post »

Mała uwaga techniczna, żadna z tych roślin to nie amarylis tylko hipeastrum. Amarylisy to gatunki dzikie mające malutkie kwiaty i nie uprawiane, służą jednie w hodowli nowych odmian. Wszystko to co uprawiamy to mieszańce noszące zborczą nazwę Hipeasrtum sp.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To powiedz proszę jak nazywa się ten kwiatek, a zapewniam cię że kwitniei wcale nie drobnymi kwiatkami.
Obrazek
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To był post riposta w stosunku do postu kosy 84 bo coś mu nie wyszło. Dlatego poczekam jeszcze może odpowie.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Nalewko- moja kliwia stoi całe lato na polu, jesień i zimę spędza na parapecie w piwnicy, przynoszę w marcu -kwietniu jak widać wychodzący kwiat.

A roślina Basi to chyba nie krasnokwiat, bo tego mam i inaczej u mnie wygląda...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Basia pisze:To powiedz proszę jak nazywa się ten kwiatek, a zapewniam cię że kwitniei wcale nie drobnymi kwiatkami.
Może krynka?

B.
Ksenna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sty 2007, o 21:45

Post »

Ten kwiatek w poście Basi to Amarylis belladonna. Ja nie mam swojego więc zdjęcie kwiatów z netu
http://www.plantzafrica.com/plantab/pli ... lwhite.jpg
Pozdrawiam Ksenia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

A ja myślę że to Hippeastrum aulicum lub H. vittatum bo patrząc na roślinę, jej wygląd to Amarylisa w ogóle nie przypomina. :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przecież Ksena napisała że odnosi sie do mojego postu. Zresztą zupełnie prwidłowo nazwała roślinę. Ponieważ ja pokazałam tylko liście rośliny (bo tak w tym czasie jest) ona pokazała kwiaty. Dla zobrazowania różnicy miedzy kwiatami amarylisa i hipeastrum. Link do artykułu o merytorycznej treści i napisany po polsku.
Więc nie wiem czego nie rozumiesz.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”