,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5843
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja zerwałam już 4 spore sztuki ,zrobię pasztet i te cukiniowe paseczki
Asia
Asia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Używam kaszy gryczanej jako dodatek do chleba, kupuje ją niepaloną i sama miele w młynku do nasion.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 804
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Babka majonezowa
Przepis na dużą formę od babki taką z kominem.
1,5 szklanki mąki pszennej(ja używam tortową)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
7 płaskich łyżek majonezu Winiary (ja kupuje w mniejszych w sklepach jest lepszy niż w dużych marketach)
aromat arakowy do ciast taki mi najbardziej pasuje
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczyptą soli mikserem. Po ubiciu białek dodajemy naprzemiennie żółtka i 1 płaską łyżkę majonezu i znowu żółtko i majonez. Cały czas używamy miksera tylko tak do połączenia masy z tymi składnikami nie za długo. Potem już odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę z proszkiem po trochę i mieszamy z masą jak na biszkopt. Na końcu parę kropel aromatu mieszamy i na blachę. Pieczemy około godziny czasem 55 minut w temp. 180*C lub w termoobiegu w 160*C.
Smacznego
Przepis na dużą formę od babki taką z kominem.
1,5 szklanki mąki pszennej(ja używam tortową)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
7 płaskich łyżek majonezu Winiary (ja kupuje w mniejszych w sklepach jest lepszy niż w dużych marketach)
aromat arakowy do ciast taki mi najbardziej pasuje
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczyptą soli mikserem. Po ubiciu białek dodajemy naprzemiennie żółtka i 1 płaską łyżkę majonezu i znowu żółtko i majonez. Cały czas używamy miksera tylko tak do połączenia masy z tymi składnikami nie za długo. Potem już odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę z proszkiem po trochę i mieszamy z masą jak na biszkopt. Na końcu parę kropel aromatu mieszamy i na blachę. Pieczemy około godziny czasem 55 minut w temp. 180*C lub w termoobiegu w 160*C.
Smacznego
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja tylko w kwestii solenia, jeżeli można - nigdy nie odmierzamy soli na gramy. Jak mam wielką michę do kamionki (mieści mi się 7-8 główek), to garścią mniej więcej dwa razy. Przemieszam, za chwilkę próbuję, jak słona,to zostawiam do puszczenia soku. Mało słona, to dorzucam jeszcze ciut. Jak ona sobie puści sok, to nie ma już takiego problemu z ubiciem. Można też próbować sok i ewentualnie wtedy dosolić.
Jak do małego słoika to podobnie, tylko już nie biorę soli garścią, a palcami, bo tu precyzyjniej trzeba
I do przechowywania zimowego musi być Kamienna głowa
U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!
Jak do małego słoika to podobnie, tylko już nie biorę soli garścią, a palcami, bo tu precyzyjniej trzeba
I do przechowywania zimowego musi być Kamienna głowa
U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
No i dlatego to do zimowej, bo zawsze w wielgachnej beczce kiszona (nie wiem jakiej pojemności, sięga tak do bioder mniej więcej).Warzywkowo pisze:jeszcze nie wiem jak rozwiążę problem upchnięcia główki kapusty w słoiku ,
Te gołąbki maja taki charakterystyczny kwaśny posmak. Zasadniczo jest to potrawa wigilijna u nas, przywieziona spod Tarnopola (właśnie z tym sosem z suszonych grzybów), ale przydarza się i w innych okolicznościach je jadać.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Moja mama kiedyś tak właśnie ładowała całe słoje i stały w wanience plastikowej aż wykipiał nadmiar wody. Potem szły do piwnicy.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Moje ulubione ogórki
Na 2,5 kg ogórków 4 łyżki soli, główka czosnku, 3 płaskie łyżeczki chili, 8 łyżek oleju, 0,7kg cukru i 1,5 szklanki zwykłego octu.
Ogórki kroi się ze skórką na grubsze plastry, soli, odstawia na 6 godzin.
Potem odcedza, lekko tylko odciskając, przyprawia chili i zmiażdżonym czosnkiem, miesza zusammen do kupy, zalewa wrzącym olejem i gotowanym octem z cukrem (ocet z cukrem trzeba zakipieć mieszając cukier aż do rozpuszczenia i tym wrzątkiem zalać), znów odstawia, czeka 12 godzin i zjada albo pakuje do słoiczków. Fajne jest to, że się tego nie pasteryzuje, więc zachodu nie ma dużo, a stoi spokojnie całą zimę aż do kolejnej wiosny czy lata.
Są ostre i słodkawe jednocześnie, nadają się jako dodatek do wszystkiego - do gotowanych ziemniaków, kasz, klusek/kopytek/pierogów, jajek, kanapek z serem żółtym, i co komu tam jeszcze do głowy przyjdzie.
Proponuję nie wylewać tego pierwszego odcedzonego soku, tylko przetrzymać go w lodówce, bo jakby potem było mało, to można nim uzupełnić słoiczki. Kiedyś - robiąc 'na pamięć' - wrzuciłam jeszcze kurkumę, czy curry, nie pamiętam, ale pomyłka okazała się całkiem niezła
Na 2,5 kg ogórków 4 łyżki soli, główka czosnku, 3 płaskie łyżeczki chili, 8 łyżek oleju, 0,7kg cukru i 1,5 szklanki zwykłego octu.
Ogórki kroi się ze skórką na grubsze plastry, soli, odstawia na 6 godzin.
Potem odcedza, lekko tylko odciskając, przyprawia chili i zmiażdżonym czosnkiem, miesza zusammen do kupy, zalewa wrzącym olejem i gotowanym octem z cukrem (ocet z cukrem trzeba zakipieć mieszając cukier aż do rozpuszczenia i tym wrzątkiem zalać), znów odstawia, czeka 12 godzin i zjada albo pakuje do słoiczków. Fajne jest to, że się tego nie pasteryzuje, więc zachodu nie ma dużo, a stoi spokojnie całą zimę aż do kolejnej wiosny czy lata.
Są ostre i słodkawe jednocześnie, nadają się jako dodatek do wszystkiego - do gotowanych ziemniaków, kasz, klusek/kopytek/pierogów, jajek, kanapek z serem żółtym, i co komu tam jeszcze do głowy przyjdzie.
Proponuję nie wylewać tego pierwszego odcedzonego soku, tylko przetrzymać go w lodówce, bo jakby potem było mało, to można nim uzupełnić słoiczki. Kiedyś - robiąc 'na pamięć' - wrzuciłam jeszcze kurkumę, czy curry, nie pamiętam, ale pomyłka okazała się całkiem niezła
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Znam ten przepis - jest super
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 804
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja też je robię podobnie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Dzięki za tą podpowiedź, właśnie wsadziłam do gara kapuche poszatkowaną.
Stoi w kuchni to po 3 dniach sprawdze.
Stoi w kuchni to po 3 dniach sprawdze.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ogromnie sucha ta kapusta!
Mimo "duszenia" zaledwie parę kropli wydobyłam, dzisiaj sprawdzałam i zaledwie wilgotna w dotyku. Nie wiem czy coś z niej jadalnego będzie.
Mimo "duszenia" zaledwie parę kropli wydobyłam, dzisiaj sprawdzałam i zaledwie wilgotna w dotyku. Nie wiem czy coś z niej jadalnego będzie.
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 170
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Przepis na ogórki zapisany.
Chyba grozi mi klęska urodzaju ogórkowego- do tego rosną w większości długie i wąskie- do sałatek ok. Nasiona mam swoje pobrane z ogórków z tamtego roku. Śremskie rosły obok sałatkowych węży zastanawiam się czy się trochę nie zmutowały bo są takie właśnie pośrednie
Chyba grozi mi klęska urodzaju ogórkowego- do tego rosną w większości długie i wąskie- do sałatek ok. Nasiona mam swoje pobrane z ogórków z tamtego roku. Śremskie rosły obok sałatkowych węży zastanawiam się czy się trochę nie zmutowały bo są takie właśnie pośrednie
Pozdrawiam Gosia
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Czy ja się mogę przyłączyć ...tak tu smakowicie.
Niech no tylko ogórki urosną to zaraz zrobię próbę z tą papryką z przepisu od Lucy.
A co do kiszenia kapusty... to młodą taką na 'już' ugniatam z solą i odrobina kminku.
Nam smakuje.
Niech no tylko ogórki urosną to zaraz zrobię próbę z tą papryką z przepisu od Lucy.
A co do kiszenia kapusty... to młodą taką na 'już' ugniatam z solą i odrobina kminku.
Nam smakuje.