Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9  
Autor Wiadomość
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 12:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2290
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Ale czy to reguła z tym rundapem.
Mam rodzinę, która uprawia dużo rzepaku i rundapem nie pryskają, mogę ręczyć bo bym wiedziała.

_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy" Marilyn Monroe
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pelasia
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 12:48 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2955
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Ela czytałam trochę o tym w necie i to jest sposób na rownomierne suszenie się roślin. Nie wiem ,czy to jest reguła i czy wszyscy rolnicy to stosują. Jest takie forum rolnicze i tam też dyskutują na ten temat.
Kiedyś się pytałam rolnika, czy to jest prawda z tym randapem(pracuę w gmine ,która jest wybitnie rolnicza)odpowiedział mi,że tak ,ale nie randapem, tylko jakimś innym tańszym świństwem, ob randap jest drogi
Asia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
guru302
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 13:17 
Offline
500p
500p
Postów: 610
Skąd: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie

 1 szt.
Tylko teraz poczekać aż będą kabaczki , fajny przepisik jest i do dzieła :)

_________________
pozdrawiam serdecznie Gabrysia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pelasia
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 13:30 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2955
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Ja zerwałam już 4 spore sztuki ,zrobię pasztet i te cukiniowe paseczki
Asia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 22:27 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
Pelasia napisał(a):

A jak ma się zdrowie do tego:rzepak jest pryskany randapem (albo czymś tańszym ) ,żeby równomiernie strączki obsychały.....

Niestety to prawda - podobnie sprawy mają się z gryką.

Z rzepakiem o tyle jest lepiej, że przetwórnie ponoć przy skupie pobierają próbkę i jeżeli rzepak został ścięty przed zalecanym okresem karencji (co ponoć laboratorium stwierdzi) - to takiego rzepaku nie odbierają.

Kasza gryczana jest obarczona dużo większym ryzykiem. Mam ją w diecie ograniczoną (głównie za sprawą podagry, która mi dokucza), ale od czasu do czasu sobie pozwalam i korzystam z kaszy od wujka (on nie stosuje rundapu). Na dodatek nie jest palona :)

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 8 lip 2017, o 08:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5518
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Używam kaszy gryczanej jako dodatek do chleba, kupuje ją niepaloną i sama miele w młynku do nasion.

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
halinkab
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 9 lip 2017, o 17:42 
Offline
500p
500p
Postów: 599
Skąd: wielkopolskie

 1 szt.
Babka majonezowa

Przepis na dużą formę od babki taką z kominem.

1,5 szklanki mąki pszennej(ja używam tortową)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
7 płaskich łyżek majonezu Winiary (ja kupuje w mniejszych w sklepach jest lepszy niż w dużych marketach)
aromat arakowy do ciast taki mi najbardziej pasuje
szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczyptą soli mikserem. Po ubiciu białek dodajemy naprzemiennie żółtka i 1 płaską łyżkę majonezu i znowu żółtko i majonez. Cały czas używamy miksera tylko tak do połączenia masy z tymi składnikami nie za długo. Potem już odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę z proszkiem po trochę i mieszamy z masą jak na biszkopt. Na końcu parę kropel aromatu mieszamy i na blachę. Pieczemy około godziny czasem 55 minut w temp. 180*C lub w termoobiegu w 160*C.

Smacznego

_________________
Pozdrawiam Halinka
Storczyki magiczne kwiaty
Moje zielone hobby


Góra   
  Zobacz profil      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 21:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
Kapusta kiszona

Przepis jest prosty, wykonanie nieskomplikowane (no chyba, że do 20 litrowej kamionki chcemy, na zimę robić - to wówczas inna sprawa).

Autorskie uwagi ogólne:

Najważniejsza jest kapusta - jej jakość.
Oczywiście, najlepsza jest własnej uprawy, gdy rośnie na glebie z obornikiem i gdy nie żałujemy jej wody.

Kupując (zwłaszcza kiedy chcemy ukisić na zimę i długo się ją przechowuje), weźmy z pewnej uprawy ekologicznej.
Ale w/w to nic w odniesieniu do poszatkowanej kapusty w workach. W sezonie, na ryneczkach jest jej sporo. Nie kupujcie tak gotowej, która leży kilka godzin (oby). Dajcie sobie czas, i poproście o szatkowanie na miejscu. Dlaczego? Po pierwsze - kapusta szybko się utlenia (zwróćcie uwagę, że ta workowana czasami jest biała). Po drugie - już po 3/4 godzinach tak przechowywanej kapusty, rozpoczynają się procesy gnilne. Taka kapusta jest do .... (wiadomo czego), a nie do kiszenia.

Do kiszenia musimy kapustę "ugnieść" aż puści soki.
Przy robieniu małej ilości nie ma kłopotu - ot rękoma minut trzy.
Inna sprawa gdy chcemy ukisić, dajmy na to 20 kg. Tu, nie ma zmiłuj - wanienka, kaloszki (czyściusieńkie, wrzątkiem wyparzone) i depczemy (duży, ciężki mąż/ sąsiad/ kochanek to złoto) ;:306

Obrazek

..................................................

na 10 kg kapusty:

15 dkg soli (kamienna)
0,5 kg marchwi
3/4 liście laurowe
2/3 ziarna ziela angielskiego
8-10 ziaren pieprzu
suche łodygi kopru (bez farfocli)

..................................................

Dodatki są opcjonalne - można śmiało zrobić kiszoną kapustę czystą - i finalnie w zależności od potraw do których ją potrzebujemy, dodać to co lubimy.

Ja np. w tym przepisie daję mniej soli - ale jestem tzw. bezsolna i wszystko jest mi za słone.
Dla członków rodziny (a tu co jeden to inne gusta) robię np. wersję bez marchewki lub wersję z jabłkiem (do kiszenia dokładam całe jabłka - najlepsza antonówka, szara reneta, ale każde dobre będzie).

1. kapustę szatkujemy
ręcznie, mamy gotową albo jak komuś nie przeszkadza, że nie równe włoski kapuściane się trafią to w robocie kuchennym myk-myk
2. odważamy kapustę by wiedzieć ile soli jest potrzebne (jak mamy duże ilości kapusty, to szacujemy pi razy drzwi .... wiadomo kupiliśmy np. 15 kg więc nie bierzemy soli jak na 20 ;:306 )
3. dodajemy sól
4. gnieciemy, aż puści sporo soków
5. dodajemy (lub nie) dodatki

Do słoja - po 3/4 dniach w ciepłym ciemnym miejscu gotowa do jedzenia. Smacznego.

Kapustę zimową (robioną w kamionce) dość szybko (3, 4 dni) przekładam do słoików i przenoszę do zimnej piwnicy. Samo się mocniej ukisi.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 22:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6979
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Ja tylko w kwestii solenia, jeżeli można - nigdy nie odmierzamy soli na gramy. Jak mam wielką michę do kamionki (mieści mi się 7-8 główek), to garścią mniej więcej dwa razy. Przemieszam, za chwilkę próbuję, jak słona,to zostawiam do puszczenia soku. Mało słona, to dorzucam jeszcze ciut. Jak ona sobie puści sok, to nie ma już takiego problemu z ubiciem. Można też próbować sok i ewentualnie wtedy dosolić.
Jak do małego słoika to podobnie, tylko już nie biorę soli garścią, a palcami, bo tu precyzyjniej trzeba :wink:
I do przechowywania zimowego musi być Kamienna głowa

U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza
Aktualizacja w wątku sprzedażowym


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 22:56 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
A i jeszcze jedno - jak widać na ostatnim zdjęciu - do słoja jest zapakowane na 3/4 jego objętości.
Wraz z postępem procesu kiszenia, kapusta zwiększa swoja objętość. Dając na ścisk ryzykujemy wyciekaniem ze słoika, a i potrafi wieczko wybić.
Kapusty młodej - szybkie kiszenie od razu do jedzenia (a nie przechowywania zimą) - można dać prawie pełny słój - toż po 3 dniach będzie już sporo "wyżarte" :lol:

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 23:04 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
onectica napisał(a):
(...)
U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!

Brzmi ciekawie i smakowicie ... jeszcze nie wiem jak rozwiążę problem upchnięcia główki kapusty w słoiku ;:306, ale coś wymyślę ..... np. może jednak będę trochę w kamionce zostawiała.

W mojej rodzinie jest przepis na gołąbki mięsne w kapuście kiszonej (konkretnie układa się warstwami klasyczne gołąbki z kapustą kiszoną, pieczone w piekarniku 6-8 godzin). Bardzo lubimy. To i Twój przepis może się u nas sprawdzić.

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 11 lip 2017, o 23:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6979
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Warzywkowo napisał(a):
jeszcze nie wiem jak rozwiążę problem upchnięcia główki kapusty w słoiku ;:306,

No i dlatego to do zimowej, bo zawsze w wielgachnej beczce kiszona (nie wiem jakiej pojemności, sięga tak do bioder mniej więcej).
Te gołąbki maja taki charakterystyczny kwaśny posmak. Zasadniczo jest to potrawa wigilijna u nas, przywieziona spod Tarnopola (właśnie z tym sosem z suszonych grzybów), ale przydarza się i w innych okolicznościach je jadać.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza
Aktualizacja w wątku sprzedażowym


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 lip 2017, o 21:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
Niniejszym odwołuję te bzdury jakie wczoraj napisałam jakoby przy robieniu młodej kiszonej kapusty, można było naładować pełny słój. Otóż nie można, co i ja dziś też już wiem ;:306

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 lip 2017, o 22:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2290
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Moja mama kiedyś tak właśnie ładowała całe słoje i stały w wanience plastikowej aż wykipiał nadmiar wody. Potem szły do piwnicy. :wink:

_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy" Marilyn Monroe
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 124 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Osmunda i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *