Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  
Autor Wiadomość
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 30 cze 2017, o 11:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6979
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Pasztet pieczony w keksówce nie bardzo nadaje się do przechowywania. Jak się go przemrozi,to robi się mało zachęcający.

A z cukinii wypróbowany mam taki:
0,5 kg pokrojonej na dużych oczkach cukinii
0,20 kg wątróbki drobiowej usmażonej i drobno pokrojonej
2 marchewki
1 pietruszka i natka
2 cebule
1,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki oleju
4 jajka
przyprawy
Wszystkie warzywa zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę zblendować, wszystko wymieszać razem, doprawić i piec w keksówce ok. godziny w 180 stopniach.
Niebo w gębie ;:173

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza
Aktualizacja w wątku sprzedażowym


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
adamanna
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 30 cze 2017, o 14:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2473
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
Oj taki z wątróbką - muszę wypróbować :wink:
Do tego z mojego przepisu nie żałuję gałki muszkatołowej - ma wtedy taki pasztetowy smak :D

_________________
Storczyki
Zielony kącik adamanny
Trzy rabatki adamanny


Góra   
  Zobacz profil      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 3 lip 2017, o 21:52 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
Skoro sezon cukiniowy tuż tuż - podam swój sposób na placki.

Cukinia (ta starsza, nie musi być młoda jak do zapiekanki) - należy wydrążyć miękki środek ---> resztę (ze skórą) zetrzeć na dużych oczkach. Dobrze posolić i odstawić na pół godziny. Odcisnąć sok.

Dodajemy:
1 jajko
1-2 łyżek mąki (można więcej, tak by uzyskać gęstość jak na placki ziemniaczane)
sporo mielonego pieprzu
dodatek alternatywny 1 cebula (starta na papę)

Smażyć na oleju rzepakowym (w żadnym razie na słonecznikowym!!!).
Serwujemy jak kto lubi - wytrawnie lub na słodko.

Czasami dodaję startą marchew - też super.
Jeżeli po posiłku zostaną jakoweś - warto nie wyrzucać, bo odgrzane w piekarniku są bardzo dobre (ziemniaczane bleee, a te wręcz odwrotnie).

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
adamanna
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 3 lip 2017, o 22:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2473
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
Ela a dlaczego ten olej taki ważny żeby był rzepakowy??

_________________
Storczyki
Zielony kącik adamanny
Trzy rabatki adamanny


Góra   
  Zobacz profil      
 
guru302
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 3 lip 2017, o 22:22 
Offline
500p
500p
Postów: 610
Skąd: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie

 1 szt.
Też mnie to ciekawi , dlaczego akurat rzepakowy olej nie inny .

_________________
pozdrawiam serdecznie Gabrysia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Warzywkowo
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 3 lip 2017, o 23:09 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 380
Skąd: śląsk

 więcej niż 1
1. zdrowy, wartościami równy z oliwami - a jak porówna się ceny jednego i drugiego to wiadomo
2. bezsmakowy
3. i najważniejsze .... nie bardzo wiem jak napisać po prostu .... ale olej rzepakowy ma wysoki tzw. punkt dymienia, można go podgrzać do wysokiej temperatury bez ryzyka rozpadu na szkodliwe związki. O jedno- lub wielo- nienasyconych nie będę zanudzać

Zatem:
po pierwsze, słonecznikowy do sałatek, never do smażenia
po drugie - jak do smażenia to tylko rzepak, który do sałatek też jest cacy

_________________
Pozdrawiam, Warzywkowo (Ela)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 4 lip 2017, o 00:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2421
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Cukiniowe przepisy na pewno wykorzystam, ale u mnie wszystko w tyle z tego zimna i nie wiem kiedy ja się w końcu doczekam cukinii i kabaczka, a tak bym zjadła takie placuszki mniam mniam, jak to powiedział Piotruś z kogla mogla "pyszota"

No ale do rzeczy wstawiam obiecany prosty przepis na serniczek, lekki jak chmurka, dlatego tak też go nazwałam.

Sernik puszysta chmurka z jagodami lub malinami

Składniki:

6 jaj
1 kg sera na sernik (czyli jedno wiadro ;:306 znaczy się wiaderko)
1 budyń smietankowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru
opakowanie biszkoptów
cukier waniliowy
szczypta soli
jagody, borówki lub maliny ja użyłam jagódek leśnych

Przygotowanie:

Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, wykładam całą blaszkę biszkoptami, i ranty blaszki też.

Masa:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym miksuję na pulchną masę, następnie dodaję ser oraz opakowanie budyniu, wszystko dokładnie miksuję kilka minut 2-4 min. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną masę (musi być naprawę sztywna, tak aby można było odwrócić miskę do góry nogami ;:306 no i powoli łączę masę serową z białkami w trzech porcjach, mieszam delikatnie aby masa zachowała puszystość i lekkość, to najważniejsze w tym serniku, tak więc bardzo delikatnie obracając łyżką mieszam masę serową z pianą. Masę wylewam na blaszkę z biszkoptami, na wierzch posypuję owocami, ok 2 szklanek jagód lub mniej jak kto woli, piekę w temp 160 stopni na termoobiegu, ok 40 min. Sernik jest lekki, w miarę dietetyczny bo bez dodatku tłuszczu. Jagody czy maliny dają kwasowości. Idealny serniczek na lato, ja go trzymam w lodówce, smakuję jak sernikowe lody.

:heja ;:108
Obrazek

_________________
Ogród południa cz.1 cz.2
Moje pomidory i papryki
nadwyżki-sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Black Rose
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 4 lip 2017, o 12:28 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 243
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Hmmm.. akurat mam w lodówce wiadro sera i 12 jaj...

:wink:

_________________
*
Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
guru302
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 4 lip 2017, o 22:32 
Offline
500p
500p
Postów: 610
Skąd: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie

 1 szt.
Ale pysznie wygląda i pewnie w smaku też taki jest .

_________________
pozdrawiam serdecznie Gabrysia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 11:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2421
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Ciasto z płatków owsianych to pamiętne ciacho z mojego dzieciństwa, pamiętam babcia je często piekła bo ja nie chciałam jesc owsianki, a takiej postaci pochłaniałam :)


Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych
(jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )



Składniki:


3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia

opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem ;:306

Przygotowanie:

Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.

Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)

Składniki:

2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu

Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto

To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc ;:108

Polecam i smacznego !!

fotki będą zaraz ;:172

_________________
Ogród południa cz.1 cz.2
Moje pomidory i papryki
nadwyżki-sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 11:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6979
Skąd: Wrocław

 1 szt.
A jakiej wielkości blaszka na te proporcje?

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza
Aktualizacja w wątku sprzedażowym


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 11:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2421
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.

Onetica
- blaszka mała taka jak połowa tradycyjnej, jeśli na duża blachę to proporcie razy 2, ja piekłam w szkle żaroodpornym


cd. dodaje fotki, mam tylko z tel, dlatego w oddzielnych postach, ale tak to wygląda obrazowo :)


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Ogród południa cz.1 cz.2
Moje pomidory i papryki
nadwyżki-sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pelasia
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 12:12 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2955
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Warzywkowo napisał(a):
1. zdrowy, wartościami równy z oliwami - a jak porówna się ceny jednego i drugiego to wiadomo
2. bezsmakowy
3. i najważniejsze .... nie bardzo wiem jak napisać po prostu .... ale olej rzepakowy ma wysoki tzw. punkt dymienia, można go podgrzać do wysokiej temperatury bez ryzyka rozpadu na szkodliwe związki. O jedno- lub wielo- nienasyconych nie będę zanudzać

Zatem:
po pierwsze, słonecznikowy do sałatek, never do smażenia
po drugie - jak do smażenia to tylko rzepak, który do sałatek też jest cacy


A jak ma się zdrowie do tego:rzepak jest pryskany randapem (albo czymś tańszym ) ,żeby równomiernie strączki obsychały.....
Zeby nie było ,używam olej rzepakowy ,placki ziemniaczane na innym oleju nie mają smaku.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pelasia
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 lip 2017, o 12:28 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2955
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Mam fajny przepis na cukinię z pieczarkami i boczkiem
Cukinie tniemi obieraczką na cienutkie paseczki .
Cebulkę i boczek oraz pieczarki podsmażam na patelni a potem do tego wrzucam tak pokrojona cukinie.
Ocywiście doprawić w/g samku sól ,pieprz ,jakieś ziółko
Można podawać z makaronem, albo z chlebkiem, albo z ryżem jak kto lubi.
Jeżeli nie musimy jeść lekiich rzaczy to do tego można dodać ze trzy łyśki smietany i wychodzi fajny sosik
Asia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 124 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Osmunda i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *