Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 6, 7, 8, 9, 10  
Autor Wiadomość
barbra13
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 sie 2017, o 08:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3104

 1 szt.
Bardzo polecam ogórki wg przepisu Lucy z poprzedniej strony ;:215 . Nie dość, że pyszne, to jeszcze same się robią. Bardzo duży plus, że nie trzeba pasteryzować, co przy tych upałach ma duże znaczenie.

_________________
Pozdrawiam
Doniczkowe, część2
A jednak kaktusy


Góra   
  Zobacz profil      
 
ivonar
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 22 sie 2017, o 15:12 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Gorzów Wielkopolski

 ---
Witajcie w "łasuchowym" wątku. Macie wspaniałe pomysły na pyszne jedzonko. Czytam i ocieram ślinkę z brody :D Ogórki z chili, o których piszecie wyżej, znam pod nazwą "krokodylki". Są rewelacyjne. Właśnie dzisiaj zapakowałam kolejne takie słoiki. W tym roku ogórki już mi "bokiem wychodzą". Boję się wyjść do ogródka, bo kolejne wiaderko zbiorę :shock: Robiłam przetwory z ogórków na różne sposoby. Oprócz tradycyjnych kiszonych i kornisznów zrobiłam sałatkę z marchewką, inną z papryką. Oczywiście zrobiłam sałatkę szwedzką, pikle, mizerię, mieszankę z cukinią. Jeżeli ktoś chciałaby przepisy, to służę pomocą. Aktualnie suszę pomidory. Zrobię je w zalewie z oliwy z oliwek, octu jabłkowego i przypraw :wit

_________________
Per aspera ad astra


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
adamanna
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 22 sie 2017, o 15:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2480
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
Wszelkie sprawdzone smaczne i udające się przepisy mile widziane :D

_________________
Storczyki
Zielony kącik adamanny
Trzy rabatki adamanny


Góra   
  Zobacz profil      
 
ivonar
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 22 sie 2017, o 17:08 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Gorzów Wielkopolski

 ---
Proszę bardzo. Ja nazywam ją sałatką szwedzką.
Sama robiłam pierwszy raz, ale jadłam wcześniej zrobioną przez koleżankę. To od niej mam ten przepis. Sałatkę testowałam na innej koleżance. Podarowałam jej słoiczek. Po godzinie miałam telefon z prośbą o przepis.
Przepis jest na 2 kg ogórków.
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- 1 duża główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu (ja dawałam 10%)
- 3/4 szklanki oleju
- 15 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
Ogórki ze skórką pokroić w talarki. Cebulę pokroić w krążki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. Wszystko wymieszać, zasypać solą, odstawić na 2 godziny (u mnie stały 3h). Z cukru, octu, oleju i przypraw zagotować zalewę. Zalać warzywa i pozostawić na 30 minut. Włożyć do wyparzonych słoików. Zalewą dopełnić słoiki. Pasteryzować 15-20 minut.
Uwagi.
1. Ogórków nie szatkowałam na tarce. Sama kroiłam, aby nie były tak bardzo cieniutkie.
2. Wody, która wytworzyła się po posoleniu ogórków nie odlewałam.
3. Przed włożeniem do słoików próbowałam sałatkę. Jeżeli wyda się zbyt słona, można dodać nieco przegotowanej wody. Ja odwrotnie, odrobinkę dosoliłam.
Smacznego :D

_________________
Per aspera ad astra


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
axyz1
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 28 sie 2017, o 13:26 
Offline
50p
50p
Postów: 79
Skąd: Świdnik

 ---
Witajcie,
Niedawno czytałam tutaj jak zrobić konfiturę z dojrzałych pomidorów na bieżące użycie. Nie zapisałam sobie i nie pamiętam jak ją zrobić. Wiem, że była tam duża ilość zieleniny. Nie mogę też znaleźć tego przepisu. Przetrząsnęłam całe forum i nic. Może ktoś coś pamięta?

_________________
Pozdrawiam Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 28 sie 2017, o 14:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2353
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
No ba...cóż w tej sytuacji można tu powiedzieć?
Nic nie widziałam, nic nie słyszałam. :roll:

Jak znajdę czas lub ktoś inny to przepis tu się znów pojawi. :D

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
axyz1
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 28 sie 2017, o 16:34 
Offline
50p
50p
Postów: 79
Skąd: Świdnik

 ---
Dzięki. Mam nadzieję, że pomidory wtedy jeszcze będą :)

_________________
Pozdrawiam Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 29 sie 2017, o 14:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2353
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Będą, będą. :D
Może też się skuszę na tę marmoladę.

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 29 sie 2017, o 23:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2353
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Poprosiłam autorkę przepisu i zgodziła się go zdradzić jeszcze raz (ale tylko dla forumowych przyjaciół :wink: )

Konfitura z dojrzałych pomidorów (z przepisu Warzywkowo)
na patelnię olej rzepakowy - 4,5 drobno posiekanych ząbków czosnku (smażyć chwilunię).
Ćwiartki pomidorów (dobrze obrać ze skóry bo potem między zęby włazi, ale mogą być ze skórą).
Smażyć aż woda całkiem odparuje i zostanie papa jak marmolada.
Jakieś 5 minut przed końcem (trzeba wyczuć) dodać posiekaną natkę pietruszki (sporo) i świeżą bazylię (suszona nie bo inaczej smakuje i wg. mnie suszona psuje smak, podobnie suszone oregano).
Doprawiamy do smaku - sól, pieprz, cukier.
Można dać w słoiki na zimę, ale polecam przygotowywanie świeżej ze mrożonych pomidorów.

Podziękowania za przepis można wpisywać tutaj, przekażę. ;:108
:wit

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
axyz1
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 31 sie 2017, o 22:05 
Offline
50p
50p
Postów: 79
Skąd: Świdnik

 ---
Bardzo dziękuję Tobie Elu , że zechciałaś drążyć temat ;:196 . Przekaż też oczywiście gorące podziękowania Warzywkowo (Eli) ;:108 Bardzo szkoda, że zniknęły jej wypowiedzi. Bo teraz czyta się wątki jak książkę z powyrywanymi kartkami. :(

_________________
Pozdrawiam Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ivonar
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 4 wrz 2017, o 18:55 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Gorzów Wielkopolski

 ---
Mój dzisiejszy obiad. Mąż pokrzyżował mi plany. Miały być pulpety w sosie pomidorowym, a On kupił mi pierś z kurczaka. No i z pulpetów nici :evil: Chciało mi się coś pomidorowego. Wymyśliłam więc "naprędce" .
Składniki:
- 0,5 kg piersi (tyle miałam)
- 1 naprawdę duża, ale młoda cukinia
- 1 duża papryka
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- ok. 400ml rosołu z wczorajszego obiadu (jeżeli ktoś używa, to pewnie bulion z kostki też może być)
- esencja pomidorowa "Pudliszki", około 150g
- papryka słodka w proszku - dużo, dałam na oko czubatą łyżkę stołową
- bazylia (miałam tylko suszoną)
- oregano (jak wyżej)
- cząber (jak wyżej)
- sól, biały pieprz, odrobina ostrej papryki, cukier
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Cebulę pokroiłam w grubszą kostkę, czosnek pokroiłam drobniutko. Na patelni typu wok rozgrzałam troszkę oliwy z oliwek i wrzuciłam cebulę i czosnek dodałam nieco soli. Zeszkliłam leciutko. Dalej dorzuciłam paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w grubszą kostkę bez skórki (pestek nie wybierałam, bo były malutkie). Znowu troszkę poddusiłam i dodałam przyprawy i zioła. Jak warzywa nieco zmiękły dodałam esencję pomidorową i trochę cukru dla zrównoważenia smaku. Woda zaczęła się mocno redukować, więc dodawałam po trochę rosołu. W między czasie na osobnej patelni rozgrzałam mocno nieco oliwy i usmażyłam na złoto pierś pokrojoną w cienkie plasterki, posoliłam pod koniec smażenia. Dodałam mięso do warzyw. Doprawiłam do smaku. Gotowe w 40 minut. Jedliśmy z chlebem. Było ;:333 Polecam, jako pyszne i szybkie danie :D

_________________
Per aspera ad astra


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 wrz 2017, o 23:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2353
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
Iwona, robię podobnie bez cukinii, ale z cukinią może być nieco inne...następnym razem dodam cukinię. :D

_________________
"Pieniądza szczęścia nie dają, za to zakupy tak" Marilyn Monroe.
Zapraszam do mojego ogrodu: Kwiaty, świerszcze i wciąż nowe ogrodowe pasje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ivonar
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 7 wrz 2017, o 17:45 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Gorzów Wielkopolski

 ---
W mojej kuchni cukinia zagościła dopiero w zeszłym roku. Własny dom prowadzę... oj dłuuuugo. Do tej pory nie potrafiłam jej zdobić tak, by domownicy (szczególnie ta męska część :wink: ) zechcieli jeść. Teraz doceniam jej walory :D

_________________
Per aspera ad astra


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 7 wrz 2017, o 20:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7148
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Moi faceci też za cukinią nie przepadają. A ja bardzo lubię 8-)

Dodaję często na surowo, pokrojoną w drobną kostkę np. do sałatki z pomidorów.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 132 ]  Idź do strony nr...        1 ... 6, 7, 8, 9, 10  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Alexa [Bot] i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *