,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Lucy dzięki a czy mogę zamiast octu 10% dać jabłkowy? Czy będą równie dobre jak dam mniej %.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Nie mam pojęcia. Nie próbowałam. Może w smaku będą nie gorsze, ale nie wiem, jak wtedy z trwałością, bo się tych słoiczków nie zagotowuje.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Zrobię tak jak podałaś w przepisie bez kombinowania bo jeszcze przekombinuję
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4718
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Malinowa chmurka
Przepis zmodyfikowany przeze mnie na tyle, że trzeba upiec tylko bezę
Przepis na ciasto kruche, ja daję herbatniki .
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę - standardową. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200?C przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka
6-00 g malin - mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki - rozpuszczamy w 6 szklankach 200ml
Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto/herbatniki, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru - jak kto woli
Można dodać wanilii
Składniki muszą być schłodzone ! Wszystko łączymy i miksujemy .
Beza
-5 białek
-ok 250g cukru
-3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Możemy dodać migdały
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej mieszając. Pod koniec dodajemy skrobię.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140?C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego
Przepis zmodyfikowany przeze mnie na tyle, że trzeba upiec tylko bezę
Przepis na ciasto kruche, ja daję herbatniki .
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę - standardową. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200?C przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka
6-00 g malin - mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki - rozpuszczamy w 6 szklankach 200ml
Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto/herbatniki, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru - jak kto woli
Można dodać wanilii
Składniki muszą być schłodzone ! Wszystko łączymy i miksujemy .
Beza
-5 białek
-ok 250g cukru
-3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Możemy dodać migdały
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej mieszając. Pod koniec dodajemy skrobię.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140?C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Przecier pomidorowy.
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
5 szt. suszonych śliwek
1 łyżka miodu
Pomidory myję, usuwam szypułki, wkładam do garnka i lekko zgniatam, żeby na dno garnka wyciekło trochę soku. Dodaję troszkę soli, łyżkę miodu i śliwki suszone.
Przez chwilę gotuję pomidory pod przykryciem. Od momentu zagotowania zdejmuję przykrywkę i dalej gotuję na małym ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Ok 1 godzinę.
Ugotowane pomidory miksuję blenderem. Trwa to chwilę. Miks przekładam na sito, a następnie przecieram. Dobrze ugotowane pomidory przecierają się z łatwością. Z dwóch kilogramów pomidorów zostaje 1 łyżka odpadów (skórki i pestki). Można użyć do przecierania maszynkę, ale mi najszybciej pomidory przeciera się przez sito. 2 kg ugotowanych pomidorów przecieram w niecałe 3 minuty.
Pasteryzuje 10 min.
Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw ziołowych. Lubię przecier słodko-kwaśny o wyraźnym smaku pomidorów. Przecier używam tak jak wszyscy do zup, sosów, pizzy, śledzi.
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
5 szt. suszonych śliwek
1 łyżka miodu
Pomidory myję, usuwam szypułki, wkładam do garnka i lekko zgniatam, żeby na dno garnka wyciekło trochę soku. Dodaję troszkę soli, łyżkę miodu i śliwki suszone.
Przez chwilę gotuję pomidory pod przykryciem. Od momentu zagotowania zdejmuję przykrywkę i dalej gotuję na małym ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Ok 1 godzinę.
Ugotowane pomidory miksuję blenderem. Trwa to chwilę. Miks przekładam na sito, a następnie przecieram. Dobrze ugotowane pomidory przecierają się z łatwością. Z dwóch kilogramów pomidorów zostaje 1 łyżka odpadów (skórki i pestki). Można użyć do przecierania maszynkę, ale mi najszybciej pomidory przeciera się przez sito. 2 kg ugotowanych pomidorów przecieram w niecałe 3 minuty.
Pasteryzuje 10 min.
Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw ziołowych. Lubię przecier słodko-kwaśny o wyraźnym smaku pomidorów. Przecier używam tak jak wszyscy do zup, sosów, pizzy, śledzi.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja wszystkie przetwory robię na octach owocowych, w większości własnej produkcji. Nic się nie psuje i smakuje bardzo dobrze. Tylko trzeba pamiętać, że ocet jabłkowy ma ok. 6% i trzeba go dać trochę więcej niż spirytusowego.Elizabetka pisze:Lucy dzięki a czy mogę zamiast octu 10% dać jabłkowy? Czy będą równie dobre jak dam mniej %.
Iza
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Przy czym jabłkowy ma specyficzny smak i zapach. Ja nie przepadam. Lubię za to ten z białych winogron.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ocet winny też świetny, tylko jak się robi sporo przetworów to dość drogo wychodzi.
Mnie jabłkowy bardzo smakuje, tak się przyzwyczaiłam, że jak ostatnio próbowałam ogórków na zwykłym occie, to w ogóle mi nie podchodziły. Ale wiadomo, co kto lubi. Na pewno smak jest łagodniejszy.
Mnie jabłkowy bardzo smakuje, tak się przyzwyczaiłam, że jak ostatnio próbowałam ogórków na zwykłym occie, to w ogóle mi nie podchodziły. Ale wiadomo, co kto lubi. Na pewno smak jest łagodniejszy.
Iza
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Zrobiłam te ogórki wg przepisu Lucy na occie 10% i właśnie się przegryzają. Jutro o godz. 10 mija 12 godzin i dam znać jak wyszły.
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2018
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Podaję przepis na dietetyczną bułeczkę z mikrofali, nie jest taka super smaczna, ale na diecie bez węgli zastępuje zakazany chleb, można zjeść 1 dziennie.
3 łyżki otrębów (jakie kto lubi, mogą być pomieszane)
2łyżki jogurtu naturalnego,
1 jajko,
szczypta malutka proszku do pieczenia,
Przyprawy jakie kto lubi, bez soli
Wymieszać, przełożyć do szerokiego kubka,
Piec w mikrofali , 900w 3,5 minuty.
3 łyżki otrębów (jakie kto lubi, mogą być pomieszane)
2łyżki jogurtu naturalnego,
1 jajko,
szczypta malutka proszku do pieczenia,
Przyprawy jakie kto lubi, bez soli
Wymieszać, przełożyć do szerokiego kubka,
Piec w mikrofali , 900w 3,5 minuty.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Dzięki za przepis
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
GRUSZKI W OCCIE
Moja mama wyczytała to dawno-dawno temu w książce pt. Chemia w domu, czy jakoś tak. Robi się to u nas od lat 70-tych
Proporcja: wiadro gruszek/15 słoików (najlepsze są niecałe litrowe weki, ale litrowe twisty też ok)
Zagotować 5l wody.
Dodać przyprawy - 5g goździków i 10g cynamonu (w kawałkach).
Wystudzić.
Po wystudzeniu przecedzić (chociaż niekoniecznie, ja to nie zawsze robię i nie szkodziło do tej pory).
Podgrzać.
Dodać 2,5kg cukru i 2 i 1/4 butelki octu 10%.
Po wystudzeniu zalewać gruszki. Słoiki gotować 20 (max 30 minut)
Moja mama wyczytała to dawno-dawno temu w książce pt. Chemia w domu, czy jakoś tak. Robi się to u nas od lat 70-tych
Proporcja: wiadro gruszek/15 słoików (najlepsze są niecałe litrowe weki, ale litrowe twisty też ok)
Zagotować 5l wody.
Dodać przyprawy - 5g goździków i 10g cynamonu (w kawałkach).
Wystudzić.
Po wystudzeniu przecedzić (chociaż niekoniecznie, ja to nie zawsze robię i nie szkodziło do tej pory).
Podgrzać.
Dodać 2,5kg cukru i 2 i 1/4 butelki octu 10%.
Po wystudzeniu zalewać gruszki. Słoiki gotować 20 (max 30 minut)
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2018
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Dzięki. A to wiadro to ile może być kilo?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.