Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
acia1065
 Tytuł: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 9 lut 2017, o 09:44 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 596
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Okres zimowy i nie zawsze mamy ochotę na zimne śniadanie. Co polecacie na rozgrzewające śniadania?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Emilia
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 9 lut 2017, o 09:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1211
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Żur lub biały barszcz. ;:138

_________________
I tu i tam. Ni tu, ni tam...
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 9 lut 2017, o 10:44 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 596
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupa porowo - ziemniaczana czyli Vichyssoise
Wymyślił ją francuski szef kuchni w amerykańskim hotelu. W originale podawana na zimno, ale pyszna również na ciepło.
4 duże pory (tylko białe części i lekko zielone) umyte i pokrojone w plasterki
5 - 6 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula posiekana
1 łyżka masła
1 - 2 łyżki oliwy
1 duży serek topiony (to już mój dodatek)
sól, pieprz
bulion (lub woda z kostką warzywną)
Poddusić jarzyny na maśle z oliwą. Zalać bulionem i ugotować do miękkości. Dodać serek topiony. Zmiksować, doprawić i podawać.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Graszka
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 9 lut 2017, o 15:25 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1309
Skąd: mazowieckie

 ---
Ryż z mlekiem.

_________________
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 9 lut 2017, o 19:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 596
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Lubię wszystkie zupy mleczne, ale na słono (i bez kożucha :D)

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 12 lut 2017, o 05:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 596
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupa krem z dyni
1/2 kg surowej dyni
2 ziemniaki
1 cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka imbiru (ew. kawałek świeżego)
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz
3 - 4 łyżki oliwy
pestki z dyni uprażone
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, imbir i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać imbir (proszek), wymieszać. Po kilku minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i chwilę pogotować. Całość zmiksować i przyprawić do smaku.
Podawać posypane pestkami z dyni. Ew. polać oliwą.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 12 lut 2017, o 06:17 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 596
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Krem ziemniaczano - porowy z chrzanem
6 ziemniaków
1 por
1 pietruszka
1 marchew
1 słoik chrzanu
kawałek podgardla
2 kostki rosołowe
ziele angielskie, pieprz, sól
gałka muszkatołowa, liście laurowe
grzanki lub groszek ptysiowy
Wszystkie warzywa i podgardle pokroić w kostkę (może być duża), ugotować w rosołku- przyprawy dodać zawinięte w gazę lub w zaparzaczu do herbaty - łatwiej je usunąć.
Zimną zupę zmiksować i dodać słoiczek chrzanu, zagotować.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: Zupa na śniadanie
PostNapisane: 14 lut 2017, o 08:14 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 273
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
Owsianka .Mnóstwo możliwości jeśli chodzi o dodatki i sposób przyrządzania.Najszybciej na ciepło robię tak : zalewam łyżkę czy dwie płatków gorącą wodą a po chwili kiedy mogę już zostać w kuchni na dłużej stawiam na gaz i gotuję przez moment uzupełniając wodę .Jak płatki zmniękną dodaję mleko do odpowiadającej mi gęstości .Do takiej bryjki owsankowej wsypuję różności : pestki , orzechy , suszone owoce czy kawałki banana , łyżeczkę miodu , otręby ,mielony ostropest, chia itd.itp.
Można też wieczorem zalać wodą a rano dolać gorące mleko.

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *