Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
rosa13
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 20 sty 2017, o 20:21 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 186

 więcej niż 1
Ewa, ciekawe przepisy a szczególnie kolorowe łódki mnie zainteresowały, zrobię w najbliższej przyszłości. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 23 sty 2017, o 00:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
:wit
Bardzo dziękuję -super przepis - łódeczki kolorowe pięknie się prezentowały , a w dodatku pyszne ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nadia44
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 27 sty 2017, o 21:51 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 4

 1 szt.
Ciekawe przepisy,chętnie wyprobuję

_________________
Article source


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ika2008
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 28 sty 2017, o 00:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2104
Skąd: Podkarpacie-prawie Rzeszów

 1 szt.
Ja łódeczki wypróbuję w niedzielę, bo też mnie zaintrygowały.
Jadłam coś podobnego na weselu i było pyszne.

_________________
Pozdrawiam Marta
Moje nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil      
 
miki331
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 29 sty 2017, o 01:49 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1315
Skąd: Gliwice

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
Zmodyfikowane przeze mnie prażonki

To szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe, takie na szybki obiad. Ja podaję go ze zsiadłym mlekiem.

? Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry

? Cebulę w półksiężyce

? boczek wędzony z plasterki
Masło
maślaki, kilka sztuk, mogą być mrożone

Wszystkie składniki układamy na patelni teflonowej lub żeliwnym rondlu. Na spód kładziemy troszkę boczku, potem ziemniaki, cebule, solimy, pieprzymy do smaku, na to boczek, maślaki, i tak samo druga warstwę. Na wierzchu dajemy masło ( ilość zależy od tego czy wolimy tłuściejsze, czy bardziej jałowe). Dusimy do miękkości około 1 godziny na niewysokiej temperaturze, zależy to od ilości składników.


Podobne zrobiłem tylko zamiast ziemniaków - bataty ( są w B . ) Tyle tylko że droższe niż ziemniaki, ale efekt końcowy wart ceny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 lut 2017, o 16:31 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1070

 1 szt.
Ciesze się, że komuś przydały się moje przepisy. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam "Filet z piersi kurczaka w porach" To danie z pierwszego mojego przepisu. wczoraj piersi przyprawiłam kucharkiem i zrobiłam dwie warstwy - filet, pora, filet, pora, majonez, keczup i tak sobie stało od wczorajszego popołudnia.
Pyszne, gorąco polecam

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne ciasto, troszkę kosztuje, ale bosko smakuje

Malinowiec

Ciasto: 6 żóltek
10dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20dag mąki
15dag margaryny

Żółtka ubić, cukier wanilinowy, margarynę zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze trochę miksować. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 placki. Blaszkę wyłożyć papierem.
Ja podaje wam oryginalny przepis, ale osobiście piekę dwa blaty z kruchego ciasta. moim zdaniem, jak również koleżanek, ciasto jest smaczniejsze.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 lut 2017, o 16:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10476
Skąd: małopolska

 1 szt.
A czym przekładasz ciasto?

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 lut 2017, o 16:50 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1070

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
Ciesze się, że komuś przydały się moje przepisy. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam "Filet z piersi kurczaka w porach" To danie z pierwszego mojego przepisu. wczoraj piersi przyprawiłam kucharkiem i zrobiłam dwie warstwy - filet, pora, filet, pora, majonez, keczup i tak sobie stało od wczorajszego popołudnia.
Pyszne, gorąco polecam

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne ciasto, troszkę kosztuje, ale bosko smakuje

Malinowiec

Ciasto: 6 żóltek
10dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20dag mąki
15dag margaryny

Żółtka ubić, cukier wanilinowy, margarynę zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze trochę miksować. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 placki. Blaszkę wyłożyć papierem.
Ja podaje wam oryginalny przepis, ale osobiście piekę dwa blaty z kruchego ciasta. moim zdaniem, jak również koleżanek, ciasto jest smaczniejsze.


Ciasto ciąg dalszy
6 białek
25dag cukru
2 paczki migdałów - płatki

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywną masę. Ja dodaje jeszcze 2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 piany wyłożyć na ciasto i posypać paczką migdałów. Piec nie dłużej niż 25 min w temp 170 stopni. Tak samo zrobić drugi placek. Ja piekę kruche blaty przez 20 min potem daje bezę, posypuję migdałami i jeszcze 20 min w 180 stopniach

Masa

1/2 litra śmietany
2 fiksy do śmietany
2 serki Bieluch Homogenizowane
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litrze wody
1/2 kg mrożonych malin

Śmietanę ubić przez 2 min i dodać fixy wymieszane z cukrem pudrem. dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać serki bieluchy, wymieszać łyżką aby masa nie opadła.
Maliny wsypać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć i wyłożyć na upieczony placek, następnie nałożyć masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Włożyć do lodówki i gotowe
Smacznego

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 lut 2017, o 17:06 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1070

 1 szt.
Kochani idzie lato. Na pewno w każdym ogrodzie znajdą sie jakieś owoce więc podam przepis na pyszną nalewkę. To trunek raczej dla pań bo raczej słodka ta nalewka, ale ilość cukru można dopasować do swoich upodobań.

Nalewka "Smaki lata"


Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego szklankę pierwszych dostępnych owoców, np truskawki, poziomki + szklanka cukru ( lub mniej, ja lubię słodkie, ale szklanka to dla mnie za dużo. Pierwszy raz daję szklankę a potem po pół lub 3/4 ) + szklanka spirytusu + szklanka wody. I tak postępujemy całe lato dosypując inne dostępne owoce. Za każdym razem do tego cukier i spirytus i woda. Ja robiłam z truskawek, malin, agrestu, czarnych porzeczek, czereśni, gruszek, wiśni, brzoskwini. I nie pamiętam jeszcze z czego. To co dzień wstrząsamy i tak ma stać do Bożego Narodzenia. Czym dłużej tym lepiej. Owoce wykorzystuję do lodów lub ciasta. Taka pyszna ta nalewka, ze można wpaść w alkoholizm ;:306 Tak, że uważajcie

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 5 lut 2017, o 17:23 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1070

 1 szt.
I jeszcze
pasztet w/g Magdy Gessler

Bardzo smaczny, gorąco polecam. Ja nie lubię pasztetów, a ten mi smakuje

Przepis na około 1 kg -1.2 kg

Podgardle wieprzowe lub boczek 150 g
łopatka wieprzowa 250 g
wątróbka wieprzowa 150 g
wołowina - pręga lub łata - ja kupuje pręgę 250 g
grzyby suszone 5 g
cebula 1 sztuka
jajka 3
mleko 0,25 l
czerstwa bułka
smalec około 50g
ziele angielskie, jałowiec - po kilka sztuk
liść laurowy 2,3 sztuki
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić na cząstki, obsmażyć na smalcu na silnym ogniu ( bez wątroby ) i cebule. Zalać wodą, żeby tylko przykryło mięso. Dodać przyprawy ( bez gałki ) i namoczone wcześniej grzyby. Dusimy do miękkości.Pod koniec na 10 , 15 minut dodajemy wątróbkę. Ja to uduszone mięso zostawiam do wystygnięcia i stężenia do kolejnego dnia i wtedy go przepuszczam przez maszynkę do mielenia dwa razy Bułkę moczymy w mleku i też przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Jeżeli mielimy mięso w następnym dniu to jest też galaretka, która później daje wilgotność. Do zmielonej masy dodajemy jajka, doprawiamy do smaku, jak jest potrzeba to solimy + pieprz + gałka muszkatołowa. Trzeba bardzo dobrze wyrobić masę, dość długo wyrabiam. Nakładamy do blaszek wyłożonych papai-erem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 160 stopniach.
Smacznego

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 9 lut 2017, o 11:06 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 682
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zrobiłam ten pasztet, pyszny!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 11 lut 2017, o 21:29 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1070

 1 szt.
Ciesze się, że potrawy sporządzone według przepisów, które Wam podaje smakują.

Lubię czasami improwizować w kuchni i tak zrobiłam dzisiaj.
Przyrządziłam taka sałatkę na kolację

Sałatka " Improwizacja"


około 15-20 dag makaronu w kształcie ryżu
40 dag wędzonej piersi z kurczaka
1 duża czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
puszka konserwowanej kukurydzy
kilka łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować i wystudzić, resztę składników pokroić w małą kostkę, kukurydzę odsączyć. Wszystko połączyć , dodać majonez i przyprawić do smaku.


[color=#d4009b]Szarlotka królewska
[/color]


300 g maki krupczatki
200 masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g cukru + 4 łyżki
po 1 opakowaniu cukru wanilinowego, budyniu wanilinowego,
50ml rumu
100 g rodzynek
1 kg jabłek
500 g śmietanki kremówki
cynamon i mielone goździki
1 opakowanie galaretki agrestowej
sól szczypta
tłuszcz do formy
Z mąki, masła ,100g cukru, żółtek, cukru wanilinowego, kwaśnej śmietany, soli, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić ciastem formę.
Przygotować nadzienie jabłkowe. Rodzynki namoczyć w rumie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Poddusić pod przykryciem uważają, żeby się nie przypaliły . Mus jabłkowy ostudzić i dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać rodzynki, 100 g cukru i skórkę z cytryny. Doprawić cynamonem i mielonymi goździkami. Wyłożyć mus jabłkowy na cisto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 30 minut.
Po tym czasie wypiek odstawić do całkowitego wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę.
Kremówkę ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Na wierzch wypieku wylać tężejącą galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia. Na galaretka wyłożyć bitą śmietanę. Do śmietany można dodać żelatynę.

Smacznego. Ta szarlotka jest pyszna :--)

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 11 lut 2017, o 21:46 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1070

 1 szt.
I jeszcze jedno smaczne i ciekawie wyglądające ciasto.

Sernik z roladkami makowymi

Ciasto
5 żółtek
kostka margaryny
1 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka smalcu
powidła
1 szklanka kwaśnej smietany

Masa makowa
5 białek
1 szklanka cukru
30dag zmielonego maku
aromat migdałowy

Masa serowa
6 jajek
1, 25 kg sera twarogu
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych produktów zagniatamy ciasto, dzielimy na 5 części. Jedną rozwałkujemy i smarujemy powidłami
Mas makowa: białka ubijamy z cukrem, dodajemy mak i aromat. Mieszamy.
Pozostałe części ciasta rozwałkować na długość równą blaszce i rozkładamy na nich masę makową. Formujemy rolady. Kładziemy je wzdłuż blachy obok siebie, wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie.
Masa serowa: żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy twaróg, cukier, budyń i proszek. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy, mieszamy. Masą serową zalewamy rolady. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Galicjanka
 Tytuł: Re: Ewa gotuje
PostNapisane: 14 lut 2017, o 14:44 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 167
Skąd: Przemyśl

 ---
:wit Bardzo oryginalne i niebanalne przepisy. Szczególnie mam zamiar skorzystać z kolorowych łódeczek i sałatki z kurczaka z selerem
Tak sobie pomyślałam, że jeśli komuś nie pasują orzechy to można dać podprażone ziarna słonecznika lub dyni- też będą fajnie chrupać. ;:333

_________________
Pozdrawiam Gosia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 46 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: onectica i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *