Ewa gotuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ewa gotuje

Post »

Witam wszytkach w nowym wątku. Oprócz grzebania w ziemi lubię też między innymi gotować :-)

Chętnie podzielę się kilkoma wypróbowanymi przepisami
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

Pierwsza potrawa to

Filet z kurczaka w porach

-Na jeden podwójny filet potrzebny jest jeden duży por
- średni słoiczek majonezu Winiary
- keczup

Przeprowadzamy obróbkę wstępną piersi, usuwamy błony,(ja przekrawam wzdłuż na cieńsze filety jeżeli są za grube, cieńsze zmiękczam pięścią) , solimy, pieprzymy. Umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia. Por myjemy i dzielimy na krążki, które lekko solimy i układamy na piersiach. Na porze rozprowadzamy majonez ( ma dokładnie zakryć pory) a na majonezie keczup. Można wcześniej połączyć majonez z keczupem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny ( wkładając do zimnego piekarnika) w 180 stopniach

Bardzo smaczne i proste do wykonania danie.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

A teraz na słodko

Ciasto Rodzynkowiec

ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 160g maki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła
1 budyń czekoladowy
160g cukru

Polewa:
- 250 g rodzynek
- po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 g masła

Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać rumem i odstawić do napęcznienia.
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać kakao, proszek do pieczenia, żółtka oraz przesianą mąkę mieszając łyżką. Czyli robimy biszkopt. Piec w 180 stopniach przez 40 min
Przygotować masę: budyń ugotować na mleku z cukrem ( dodać do gotowania żółtka), wystudzić i utrzeć z masłem na gładką masę.
Ciasto przeciąć na 2 części i przełożyć 2/3 kremu. Pozostały rozsmarować na wierzchu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem i wymieszać z dobrze odsączonymi rodzynkami. Ostudzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Jeżeli ktoś chce może nasączyć biszkopt rumem z moczenia rodzynek.
Smacznego :-)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Ewa gotuje

Post »

:wit wpisuję się jako podglądacz i ściągacz pomysłów na ciekawe dania ;:168
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Ewa gotuje

Post »

Zapowiada się ciekawie! :wit
Będę śledzić, szukając inspiracji na ciekawe dania.
A rodzynkowca też robię, czasem w wersji z suszonymi śliwkami zamiast rodzynek.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11464
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Ewa gotuje

Post »

Ewuś rodzynkowca nie znam, pora wypróbować. :)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

Witajcie kochane. Widzę, że jest tutaj sporo łakomczuszków :wit ;:196 , albo macie ich w domku. Ja mam i sama też lubię zjeść coś dobrego.

Podaje same sprawdzone przepisy. Polecam zwłaszcza pierwszy. Kocham takie potrawy, prawie bezobsługowe, które są pyszne.

Dzisiaj przepyszna sałatka

Sałatka z piersi kurczaka z selerem


- filet z kurczaka szt 2
- duży seler
- wagowo podobna do selera ilość jabłek
- cytryna
- garść orzechów włoskich
- mandarynki 2 lub pomarańcza
- jogurt naturalny gesty 300 ml
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majonezu

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i obsmażyć na złoty kolor, wystudzić
Do naczynia wycisnąć sok z cytryny i do niego dodać starty na grubych oczkach surowy seler i pokrojone w kostkę jabłka. Orzechy połamać, dodać do selera i jabłek, dołączyć kurczaka. Przygotować dip z jogurtu, majonezu i miodu, wlać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone na kawałki cząstki mandarynki lub pomarańczy. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień.

Smacznego.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

Zmodyfikowane przeze mnie prażonki

To szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe, takie na szybki obiad. Ja podaję go ze zsiadłym mlekiem.

? Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry

? Cebulę w półksiężyce

? boczek wędzony z plasterki
Masło
maślaki, kilka sztuk, mogą być mrożone

Wszystkie składniki układamy na patelni teflonowej lub żeliwnym rondlu. Na spód kładziemy troszkę boczku, potem ziemniaki, cebule, solimy, pieprzymy do smaku, na to boczek, maślaki, i tak samo druga warstwę. Na wierzchu dajemy masło ( ilość zależy od tego czy wolimy tłuściejsze, czy bardziej jałowe). Dusimy do miękkości około 1 godziny na niewysokiej temperaturze, zależy to od ilości składników.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

Alania, serdecznie zapraszam, mam nadzieję, że znajdziesz tu jakiś przepis, którego jeszcze nie znasz ;:196

Ika 2008, ciekawa jestem jak ten rodzynkowiec z suszonymi śliwkami smakuje. Miło Cię gościć w moich progach ;:196

cyma2704, wypróbuj, jest smaczne. U mnie gości dość często. Cudny jest zapach w lodówce ;:196

Jeżeli zależy Wam, żeby mięsko ładnie wyglądało na talerzu i było smaczne to polecam

Kolorowe łódki

Potrzebujemy:

Filety z piersi kurczaka
warzywa na szaszłyki - co kto lubi, byle było kolorowo: cebulki szalotki, papryka - różne kolory, pieczarki marynowane,
boczek wędzony, gotowany
jajko i bułka tarta na panierkę

Filety rozbijamy na dość cienkie plastry ( najlepiej w folii ) przyprawiamy ulubionymi przyprawami, mogą też być zioła

Przygotowujemy szaszłyki nabijając pokrojony w kostkę boczek, szalotkę, papryke, pieczarkę i co kto chce.
Szaszłyk owijamy filetem ( patyk lub szpikulec ma wystawać)
To wszystko panierujemy i obsmażamy na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku ( mięso będzie miększe ) Po wyjęciu wyciągamy patyczek i przekrawamy wzdłuż otrzymując piękną łódkę z kolorowym wnętrzem.
Polecam ;:196

Szaszłyki z łopatki
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

Szaszłyki z łopatki

Łopatkę kroimy w kostkę, małe cebulki na połówki. Do tego możemy dodać pieczarki surowe, paprykę, suszone pomidory, słowem co kto lubi. Nabijamy na patyczki. Ja przyprawiam jarzynką i majerankiem, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam olejem, wstawiam do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dusze w piekarniku około 2 godziny. Są bardzo smaczne i mięciutkie, bardzo lubiane przez moich domowników.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Ewa gotuje

Post »

Sałatka ciekawa i na pewno warta wypróbowania. Ja jednak wyrzuciłabym orzechy, bo nie przepadam. Jak myślisz, straci na smaku ?
Co do rodzynkowca...no cóż, musisz po prostu wypróbować. :D
Pozdrawiam, Marta.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa gotuje

Post »

Marta, ja lubię orzechy, jeżeli Ty nie to po prostu zrób bez nich. Każdy kto spróbował tej sałatki zaraz bierze przepis, więc może i Tobie zasmakuje.

Dzisiaj taka zwykła zupa jak krupnik. U mnie nie bardzo był lubiany dopóki na zasadzi prób i błędów stworzyłam ten przepis. Teraz wszyscy domownicy chętnie jedzą krupnik a ja się cieszę, że jedzą kasze.

1 golonka, którą po umyciu wkładamy do zimnej, osolonej wody. Następnie do gotującej się wody z golonką dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, 2 ząbki czosnku,liść laurowy i gotujemy to wszystko aż golonka będzie prawie miękka. Potem wrzucam miałką kaszę, ja daję jęczmienna, wiejską. Podaję ten krupnik z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, okraszonymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką. Golonkę kroję na kostkę i wrzucam do krupniku, który posypuję pokrojoną w cieniutkie półksiężyce porą .
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Ewa gotuje

Post »

Ja na golonku uwielbiam kapuśniak ;:108
Krupnik lubię na swojskim kuraku ;:306
Brawo ;:138 ciekawy przepis na kolorowe łódki ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”