Kogel-mogel
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Witam Cię Dorotko , masz rację że ten tort jest pyszny , Ja do niego też daję często więcej jajek a w przepisie podałam ilość jaka musi być , orzechów nie żałuję bo mam sporo i chcę zużyć i tort wychodzi naprawdę duży .Masa maślana bardzo często ważyła mi się z kawą a z serkiem nie mam problemu , no i chyba jest lżejsza . Na mazurka musisz jednak poczekać do wiosny bo to niespodzianka dla pozostałych forumowiczów i chciałabym aby był to zawsze mazurek a nie zwykłe ciasto świąteczne .Jutro wstawię dwa fajne przepisy Oczywiście poprosimy o wstawienie przepisu na masę maślaną , tylko napisz proszę w tytule ....Masa maślana Dorotki . Dzięki i zapraszam do odwiedzin .
Alu , mam nadzieję że Dorotka poda nam przepis .
Alu , mam nadzieję że Dorotka poda nam przepis .
Re: Kogel-mogel
Elu , jeżeli przepis na pyszny mazurek ma być niespodzianką to oczywiście, że poczekam do Wielkanocy.
Ja też mam swój ulubiony. Piekę go częściej niż raz w roku, bo po pierwsze jest to ciasto dla leniwych, a w dodatku ulubione przez jedną z moich wnuczek.
Alu , byłabym zadowolona gdyby smak mojej masy chociaż troszeczkę przypomniał ci smak twojego dzieciństwa. Jak już pisałam , dawniej w sklepach nie było właściwie nic, nie krążyło też tyle przepisów bo nie było internetu, ale też nie było tyle różnego rodzaju czasopism .
W mojej rodzinie był zwyczaj, że Panna Młoda w prezencie ślubnym dostawała książkę kucharską. Mama dostała Disslowej, ja Kuchnię Polską. Pózniej Kuchnię Polską dostała też moja córka, a i dla wnuczki też już jest kupiona, chociaż na temat jej ślubu na razie cisza.
Mój przepis na masę do tortu powstał po przestudiowaniu i wypróbowaniu kilku mas właśnie z Kuchni Polskiej.
Masa maślana cioci Doroty
Składniki:
3 kostki masła
50 dag cukru pudru
4-5 żółtek
1 duża śmietanka 30%
olejek arakowy
Dodatkowo:
do 1 części
4-5 łyżek kakao
1 szklanka mielonych orzechów
do 2 części
sok z cytryny
Kwasek cytrynowy
Miksuję masło z cukrem. Kolejno dodaję żółtka, a póżniej cały czas ucierając dolewam po trochu śmietankę obserwując czy wszystko ładnie się łączy. Na koniec dosmaczam olejkiem arakowym zwracając uwagę by nie dać go zbyt dużo.
Gdy masa jest gotowa dzielę ją na 2 nierówne części.
Do jednej dodaję 4-5 czubatych łyżek kakao i szklankę ( może być więcej) mielonych orzechów,
a do drugiej sok z cytryny i dla wyrazistego smaku trochę rozpuszczonego w gorącej wodzie kwasku cytrynowego.
Ciemną masą smaruję dolny blat, następny smaruję jasną i wierzch oraz boki znowu ciemną.
Boki obsypuję zmielonymi orzechami, a wierzch wyżywając się artystycznie ozdabiam resztą obydwu mas.
Tę ilość masy daję do blatów upieczonych z 37,5 dag orzechów.
Masa przez dodatek śmietanki nie jest bardzo ciężka, a w smaku aksamitna.
Polecam tort orzechowy Eli. Jest pyszny i można się nim delektować. U nas ze wszystkich wypieków zajmuje PIERWSZE miejsce.
Ja też mam swój ulubiony. Piekę go częściej niż raz w roku, bo po pierwsze jest to ciasto dla leniwych, a w dodatku ulubione przez jedną z moich wnuczek.
Alu , byłabym zadowolona gdyby smak mojej masy chociaż troszeczkę przypomniał ci smak twojego dzieciństwa. Jak już pisałam , dawniej w sklepach nie było właściwie nic, nie krążyło też tyle przepisów bo nie było internetu, ale też nie było tyle różnego rodzaju czasopism .
W mojej rodzinie był zwyczaj, że Panna Młoda w prezencie ślubnym dostawała książkę kucharską. Mama dostała Disslowej, ja Kuchnię Polską. Pózniej Kuchnię Polską dostała też moja córka, a i dla wnuczki też już jest kupiona, chociaż na temat jej ślubu na razie cisza.
Mój przepis na masę do tortu powstał po przestudiowaniu i wypróbowaniu kilku mas właśnie z Kuchni Polskiej.
Masa maślana cioci Doroty
Składniki:
3 kostki masła
50 dag cukru pudru
4-5 żółtek
1 duża śmietanka 30%
olejek arakowy
Dodatkowo:
do 1 części
4-5 łyżek kakao
1 szklanka mielonych orzechów
do 2 części
sok z cytryny
Kwasek cytrynowy
Miksuję masło z cukrem. Kolejno dodaję żółtka, a póżniej cały czas ucierając dolewam po trochu śmietankę obserwując czy wszystko ładnie się łączy. Na koniec dosmaczam olejkiem arakowym zwracając uwagę by nie dać go zbyt dużo.
Gdy masa jest gotowa dzielę ją na 2 nierówne części.
Do jednej dodaję 4-5 czubatych łyżek kakao i szklankę ( może być więcej) mielonych orzechów,
a do drugiej sok z cytryny i dla wyrazistego smaku trochę rozpuszczonego w gorącej wodzie kwasku cytrynowego.
Ciemną masą smaruję dolny blat, następny smaruję jasną i wierzch oraz boki znowu ciemną.
Boki obsypuję zmielonymi orzechami, a wierzch wyżywając się artystycznie ozdabiam resztą obydwu mas.
Tę ilość masy daję do blatów upieczonych z 37,5 dag orzechów.
Masa przez dodatek śmietanki nie jest bardzo ciężka, a w smaku aksamitna.
Polecam tort orzechowy Eli. Jest pyszny i można się nim delektować. U nas ze wszystkich wypieków zajmuje PIERWSZE miejsce.
ciocia Dorota
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7815
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Dorotko pamiętam czasy bez NICZEGO jestem z 61r.
Mam brata młodszego od siebie o 5 lat i razem po przyjściu ze szkoły gotowaliśmy obiady .
Chodziliśmy wtedy do podstawówki .Zanim mama wróciła z pracy obiad był gotowy
Dziękuję Dorotko za przepis myślę ,że właśnie o taką masę mi chodziło .
Aksamitna w smaku
Mam brata młodszego od siebie o 5 lat i razem po przyjściu ze szkoły gotowaliśmy obiady .
Chodziliśmy wtedy do podstawówki .Zanim mama wróciła z pracy obiad był gotowy
Dziękuję Dorotko za przepis myślę ,że właśnie o taką masę mi chodziło .
Aksamitna w smaku
Pozdrawiam Alicja
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Dorotko , ogromne dzięki za przepis . Mam nadzieję że będziemy z niego nie raz korzystały i pamiętały że to właśnie Twój przepis
Obiecałam że wstawię dzisiaj przepis .Będzie to przepis na sernik wiedeński . Może to nic nadzwyczajnego bo z pewnością każda z Was nie raz już piekła sernik w różnych wersjach . Ten przepis ma jedną , główna zaletę , jest prosty , tani i zawsze się udaje i co najważniejsze robi się go szybko .Ja też piekłam sernik z najróżniejszych przepisów , ale od wielu lat korzystam z tego właśnie przepisu . Jeżeli macie obawy czy się uda , proponuję zrobić próbę i użyć tani ser w wiaderkach i tanich jajek z marketu .
SERNIK ELI
Składniki :
Ser biały półtłusty 1kg - do 1kg 30 dkg [ przekręcić lub przecisnąć przez praskę 2 razy lub gotowy potrójnie mielony ]
Cukier - 3/4 szklanki [może być mniej ]
Jaja -8 do 10 szt.
1 budyń waniliowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dowolne bakalie np.pokrojone brzoskwinie z puszki lub rodzynki , oczywiście wcześniej namoczone , obsuszone w ręczniku papierowym i obtoczone w mące .
Wykonanie : żółtka utrzeć z cukrem +cuk . wanil. do białości , dokładać partiami ser +budyń +mąkę ziem . + proszek do piecz . - połaczyć . Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę i partiami delikatnie łyzką łączyć z masą serową dodając na końcu ewentualnie bakalie .Wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą lub bezpośrednio na papier do pieczenia .Piekarnik trochę nagrzać , ale nie za mocno , do 150 st . Piec w temp. 180 st z termoobiegiem lub 190-200 w kuchence zwykłej gazowej około 1 godziny . Jeżeli sernik po około 35-40 minutach ładnie się zarumieni to stopniowo obniżać temperaturę do 150 , 130, 100 st..Sernik na pewno bardzo ładnie wyrośnie a obniżając stopniowo temperaturę spowodujemy że opadnie mniej i równo .Można posypać pudrem lub polać polewą .
Jeżeli dacie 1,30 kg sera to trzeba dać oczywiście 10 jajek i jest to porcja na dużą formę tortową lub dużą formę prostokątną
Sernik jest bez tłuszczu , ale smakuje ,jest delikatny , puszysty , jest też bez spodu ,ale jak ktoś chce to może sobie zrobi z herbatników , ja jednak wolę bez . Jest naprawdę dobry , nie udziwniony , po prostu dobry sernik .Smacznego
Obiecałam że wstawię dzisiaj przepis .Będzie to przepis na sernik wiedeński . Może to nic nadzwyczajnego bo z pewnością każda z Was nie raz już piekła sernik w różnych wersjach . Ten przepis ma jedną , główna zaletę , jest prosty , tani i zawsze się udaje i co najważniejsze robi się go szybko .Ja też piekłam sernik z najróżniejszych przepisów , ale od wielu lat korzystam z tego właśnie przepisu . Jeżeli macie obawy czy się uda , proponuję zrobić próbę i użyć tani ser w wiaderkach i tanich jajek z marketu .
SERNIK ELI
Składniki :
Ser biały półtłusty 1kg - do 1kg 30 dkg [ przekręcić lub przecisnąć przez praskę 2 razy lub gotowy potrójnie mielony ]
Cukier - 3/4 szklanki [może być mniej ]
Jaja -8 do 10 szt.
1 budyń waniliowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dowolne bakalie np.pokrojone brzoskwinie z puszki lub rodzynki , oczywiście wcześniej namoczone , obsuszone w ręczniku papierowym i obtoczone w mące .
Wykonanie : żółtka utrzeć z cukrem +cuk . wanil. do białości , dokładać partiami ser +budyń +mąkę ziem . + proszek do piecz . - połaczyć . Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę i partiami delikatnie łyzką łączyć z masą serową dodając na końcu ewentualnie bakalie .Wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą lub bezpośrednio na papier do pieczenia .Piekarnik trochę nagrzać , ale nie za mocno , do 150 st . Piec w temp. 180 st z termoobiegiem lub 190-200 w kuchence zwykłej gazowej około 1 godziny . Jeżeli sernik po około 35-40 minutach ładnie się zarumieni to stopniowo obniżać temperaturę do 150 , 130, 100 st..Sernik na pewno bardzo ładnie wyrośnie a obniżając stopniowo temperaturę spowodujemy że opadnie mniej i równo .Można posypać pudrem lub polać polewą .
Jeżeli dacie 1,30 kg sera to trzeba dać oczywiście 10 jajek i jest to porcja na dużą formę tortową lub dużą formę prostokątną
Sernik jest bez tłuszczu , ale smakuje ,jest delikatny , puszysty , jest też bez spodu ,ale jak ktoś chce to może sobie zrobi z herbatników , ja jednak wolę bez . Jest naprawdę dobry , nie udziwniony , po prostu dobry sernik .Smacznego
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Zabieram i obiecuję że upiekę bo kocham serniki Elu
Jeśli mogę doradzić to po upieczeniu na ok.2 cm,od brzegu formy naciąć w koło dość płytko wierzch wtedy nie opadnie drastycznie i wystudzić!
Jeśli mogę doradzić to po upieczeniu na ok.2 cm,od brzegu formy naciąć w koło dość płytko wierzch wtedy nie opadnie drastycznie i wystudzić!
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Bożenko , sernik na zdjęciu jest już praktycznie po opadnięciu i jak widać wygląda dobrze , a nawet jak trochę opadnie to w niczym to nie przeszkadza bo i tak jest smaczny .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Elu Właśnie widzę że jest idealny
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Może wiesz o co chodzi z serduszkiem u mnie na wątku ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Tak wiem i gratuluję Ci a , http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1218
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7815
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Elu serniczek wiedeński pięknie Ci wyszedł faktycznie przynajmniej ja piekłam go swego czasu bardzo często .
A jeszcze jest jeden sposób na nie opadniecie sernika podnieść kilka razy brytfannę z nim i puścić ,ale z rozwagą i przed pieczeniem .
Elu i ja gratuluję serduszka
A jeszcze jest jeden sposób na nie opadniecie sernika podnieść kilka razy brytfannę z nim i puścić ,ale z rozwagą i przed pieczeniem .
Elu i ja gratuluję serduszka
Pozdrawiam Alicja
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Witajcie , zgodnie z obietnicą podaję drugi przepis , tym razem na zapiekany mak .
Zapiekany torcik makowy Eli
Składnjki :
Mak - 25dkg najlepiej gotowego , mielonego suchego
Cukier puder -25 dkg
Jaja - 7-8 szt.
Mąka -1/2 szklanki
Miód - 1 łyżka
Masło - 10 dkg roztopione
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Cukier waniliowy
Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Migdały - sparzone , namoczone , według uznania
lub rodzynki i zapach migdałowy
Wykonanie
Mak wypłukać i namoczyć w mleku . Jeżeli trzeba to przekręcić 2 razy przez maszynkę
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru + cukier waniliowy , dołożyć mąkę z proszkiem ,miód ,roztopione masło , bakalie .
Białka z odrobiną soli ubić na sztywno dosypując stopniowo resztę cukru pudru .Połączyć delikatnie za pomocą łyżki z masą makową i wyłożyć do małej formy keksowej wyłożonej papierem lub natłuszczonej i wysypanej bułką .Piec około 50 minut w temp 180-200stopni .
Ja cały ten przepis robię x 2 a mak kupuję gotowy suchy mielony i tylko moczę .Wychodzi mi wtedy średnia tortownica .
Polecam wszystkim co lubią mak w najlepszym wydaniu . Życzę udanych wypieków .
Zapiekany torcik makowy Eli
Składnjki :
Mak - 25dkg najlepiej gotowego , mielonego suchego
Cukier puder -25 dkg
Jaja - 7-8 szt.
Mąka -1/2 szklanki
Miód - 1 łyżka
Masło - 10 dkg roztopione
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Cukier waniliowy
Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Migdały - sparzone , namoczone , według uznania
lub rodzynki i zapach migdałowy
Wykonanie
Mak wypłukać i namoczyć w mleku . Jeżeli trzeba to przekręcić 2 razy przez maszynkę
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru + cukier waniliowy , dołożyć mąkę z proszkiem ,miód ,roztopione masło , bakalie .
Białka z odrobiną soli ubić na sztywno dosypując stopniowo resztę cukru pudru .Połączyć delikatnie za pomocą łyżki z masą makową i wyłożyć do małej formy keksowej wyłożonej papierem lub natłuszczonej i wysypanej bułką .Piec około 50 minut w temp 180-200stopni .
Ja cały ten przepis robię x 2 a mak kupuję gotowy suchy mielony i tylko moczę .Wychodzi mi wtedy średnia tortownica .
Polecam wszystkim co lubią mak w najlepszym wydaniu . Życzę udanych wypieków .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
M usi smakować!
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20161
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kogel-mogel
Oj ten mak to sobie chyba spróbuję, bo aż mi ślinka poleciała