Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 19  
Autor Wiadomość
pela11
 Tytuł: Kogel-mogel
PostNapisane: 29 lis 2016, o 11:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1474
Skąd: okolice Warszawy

 ---
Dziewczyny To nie jest zwykły tort ,ale praktycznie z samych orzechów włoskich . Piekę go co roku właśnie na Boże Narodzenie .Wymaga dużo orzechów , ale zawsze się udaje ,nie jest słodki i im dłużej stoi tym jest lepszy dlatego dobrze jest go zrobić dzień przed wigilią .

Niezwykły tort

Składniki: na 1 krążek , trzeba upiec 3 takie krążki ,można je spokojnie upiec wcześniej 2-3 dni a potem tylko przełożyć.Odważam 3 razy po 25 dkg łuskanych orzechów i każdą porcję mielę osobno i wkładam do torebki .

25- dkg. mielonych orzechów włoskich - ja mielę w maszynce do mięsa
5 -6 dużych jaj
3/4 szklanki cukru pudru ,może być też mniej
3 łyżki bułki tartej
sok z cytryny żeby złamać słodycz cukru ,najmniej z połowy cytryny lub według własnego smaku .

Uwaga na cały tort potrzeba 75dkg orzechów , 15 jaj bo wszystko razy 3

Każdy krążek upiec osobno w tortownicy , Uwaga -krążki są dosyć delikatne i łatwo się łamią więc wyjmować ostrożnie najlepiej zsuwać lub piec na grubszym papierze do pieczenia bo łatwiej przenieść.

Sposób wykonania
Żółtka utrzeć z cukrem dodać sok . Ubić pianę z białek , wyłożyć na żółtka , wsypać mielone orzechy + bułkę tartą - delikatnie wszystko wymieszać łyżką i do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą . Ja piekę w dużej formie 30 cm. i krążki mają dobrą grubość .
Piec w średnio nagrzanym piekarniku 180-200 stop . około30-40 minut do suchego patyczka .

Masa ;
Masę robię z serka maskarpone i dużej śmietany 30%+2 opak . śmietan-fixu ,cukru pudru ,2-żółtek ,ale może być bez żółtek i zaparzonej wcześniej kawy rozpuszczalnej Neski [około 1do 2 łyżeczek] w bardzo małej ilości wrzątku 2 duże łyżki wody .
Teraz po kolei
Zaparzyć kawę
zimną kawę wlać po trochu do serka mask.
Ubić śmietanę i pod koniec ubijania dodać cukier puder około 4-5 łyżek +fix
Do serka wkładać partiami ubitą śmietanę , połączyć delikatnie . Gotowe .

Krążki nasączyć według upodobania , ja robię z wody ,odrobiny spirytusu i zapachu arakowego Dobrze nasączyć brzeg krążków żeby nie były suche ,ale nie przesadzić , przekładać kremem , zostawić trochę na wierzch i obwód tortu , ozdobić połówkami orzechów Wszystko się udało ,bo nie ma prawa się nie udać .Do lodówki .Jeżeli macie formy mniejsze niż 30cm to zróbcie z 20 dkg orzechów i 4 jaj ,mniej cukru i bułki tartej .

Smacznego

PS. Można masę zrobić z 2 serków lub z większej iliści śmietany 30% wtedy jest więcej masy do przełożenia i na wierzch tortu do ozdoby .Cały ten przepis można modyfikować , do małej formy tortowej użyć np. 20dkg orzechów i 4 jaja, trochę mniej bułki tartej itd.

_________________
Pod Puszczą cz.1, cz.2- aktualna
Kogel-mogel
Zapraszam. Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Daria_Eliza
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 17:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1588
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1
Wow! Jaki luksusowy tort! ;:oj
Ilość orzechów mnie trochę powaliła, ale jako że bardzo lubię włoskie, to może kiedyś jak dorwę w dobrej cenie, to chętnie sobie taki tort zrobię.
Dzięki za przepis!

_________________
Pozdrawiam, Daria
Moja wizytówka; Ucieczka z Krakowa - początki;
Ogród na łące - aktualny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maska
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 20:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 36632
Skąd: małopolska

 więcej niż 1
Ja mam pomrożone mielone orzechy to jest szansa, że na święta zafunduję rodzinie odrobinę luksusu :D Dzięki Elu! ;:168

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.35 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.65
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Babciabenia
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 20:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1253
Skąd: Blisko Tarnowa ,Małopolska.

 ---
Maryś Też mam trochę mrożonych ale i suszone Elu tort wygląda na bardzo luksusowy sądząc z opisu. ;:196

_________________
U Babcibeni ogrodowo i nie tylko. .
Biedni są szczęśliwi, mogą mieć bezinteresownych przyjaciół.
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwona0042
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 20:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 18250
Skąd: Szczecin

 więcej niż 1
Łał Elu ten tort musi być pyszny, orzechy mamy swoje tylko pomielić, super ;:138

_________________
Zapraszam do swojego ogrodu cz.13
Kupię, sprzedam, wymienię
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pela11
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 20:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1474
Skąd: okolice Warszawy

 ---
Może on i luksusowy , ale naprawdę pyszny , inny jak wszystkie torty zawsze się udaje , Jak będę go robiła to porobię zdjęcia żebyście zobaczyły . Ja mimo że na swoim jeszcze młodym drzewie nie mam orzechów to w mieścinie w której pracuje rośnie dużo drzew orzechowych i po prostu je sobie zbieram . Zawsze mam około 5do 8 kilo orzechów zależnie od urodzaju w danym roku .Mam więc z czego robić . Na wiosnę w święta wielkanocne piekę mazurka orzechowego , też fajny przepis .

_________________
Pod Puszczą cz.1, cz.2- aktualna
Kogel-mogel
Zapraszam. Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pela11
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 20:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1474
Skąd: okolice Warszawy

 ---
Marysiu , musisz zważyć swoje orzechy i ewentualnie pytaj o wszystko ,Namawiam bo warto go zrobić .

Dario ,tort jest pyszny, wart zrobienia .

Bożenko jak masz mało orzechów to można zrobić w małej tortownicy i też będzie pysznie , no chyba że będziesz miała dużo gości . Moja tortownica ma 30 cm.Tort wychodzi naprawdę duży .

Iwonko , koniecznie zrób ten tort , zaskoczysz domowników jak nic , szczególnie że masz swoje orzechy ,

_________________
Pod Puszczą cz.1, cz.2- aktualna
Kogel-mogel
Zapraszam. Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Babciabenia
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 20:49 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1253
Skąd: Blisko Tarnowa ,Małopolska.

 ---
Elu mam duuuurżo ;:306

_________________
U Babcibeni ogrodowo i nie tylko. .
Biedni są szczęśliwi, mogą mieć bezinteresownych przyjaciół.
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pela11
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 21:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1474
Skąd: okolice Warszawy

 ---
Bożenko , to musisz go koniecznie zrobić .

_________________
Pod Puszczą cz.1, cz.2- aktualna
Kogel-mogel
Zapraszam. Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Babciabenia
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 21:43 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1253
Skąd: Blisko Tarnowa ,Małopolska.

 ---
Elu ;:196 zrobię!

_________________
U Babcibeni ogrodowo i nie tylko. .
Biedni są szczęśliwi, mogą mieć bezinteresownych przyjaciół.
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maska
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 21:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 36632
Skąd: małopolska

 więcej niż 1
Elu ja mrożę mielone orzechy (te z zeszłego roku) a pudełka opisane wagą ;:215 Z orzechów głównie robię orzechowce, bo rodzina lubi bardziej niż makowce. Do przekładańca też idzie trochę. :D ale w tym roku będzie tort ;:215

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.35 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.65
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pela11
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 22:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1474
Skąd: okolice Warszawy

 ---
Marysiu , bardzo dobra decyzja , myślę że ten tort na stałe zagości na Twoim stole . ;:167

PS . Do zwykłego tortu można upiec jeden biszkopt i go pokroić , orzechowych placków nie da się pokroić bo się rozpadnie na kawałki dlatego pieczemy 3 osobne sztuki .

_________________
Pod Puszczą cz.1, cz.2- aktualna
Kogel-mogel
Zapraszam. Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Iwonka1
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 23:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2050
Skąd: Kraina Tysiąca Jezior

 ---
6 jajek na jeden krążek? czyli na cały tort 18? Uwielbiam ciasta orzechowe, torcik być może zagości i na moim stole. tym bardziej, że jest prosty w wykonaniu. Śmietany nie trzeba wcześniej ubijać. Ja wszystko wkładam do jednej miski i ubijam razem. Początkowo robiłam tak jak Ty, ale gdzieś znalazłam taki przepis i też się udało :tan

_________________
Iwona
Pierwsze koty za płoty cz l, cz ll


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pela11
 Tytuł: Re: Pod Puszczą cz-1
PostNapisane: 29 lis 2016, o 23:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1474
Skąd: okolice Warszawy

 ---
Iwonko , wystarczy 5 jajek a przepis jest po to żeby zrobić według niego bo inaczej może się nie udać .Napisałaś ,,,,śmietany nie trzeba wcześniej ubijać ,i nie bardzo wiem o co Ci chodzi i że wszystko wkładasz do jednej miski i ubijasz razem . Iwonko co u Ciebie znaczy wszystko bo nie bardzo rozumiem o czym piszesz . Na oko to można kompot ugotować a jak chcesz zrobić dobry tort to trzymaj się przepisu . Ten tort robię od kilku ładnych lat i zawsze zgodnie z przepisem . ;:167

_________________
Pod Puszczą cz.1, cz.2- aktualna
Kogel-mogel
Zapraszam. Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 265 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 19  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *