Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
Czy ktoś wie jak przyrządzić głównie sos - zalewę. ?
Kiedyś jadłam. Były super z zielem angielskim też, i nie za kwaśne.
Zna ktoś z Was może przepis jak to zrobić żeby wyszły takie pyszne ?
Kiedyś jadłam. Były super z zielem angielskim też, i nie za kwaśne.
Zna ktoś z Was może przepis jak to zrobić żeby wyszły takie pyszne ?
Pozdrawiam
Anka
Anka
Re: Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
Aniu ja grzyby robię w następujący sposób . Biorę 1 szklankę octu 10 % i 5 szklanek wody .Dodaje przyprawy listek ziele angielskie, pieprz, cebulkę, sól do smaku , trochę cukru .Wszystko zagotowuje i wkładam do wyparzonych słoików. Grzyby nie są kwaśne są delikatne i smaczne. Pozdrawiam
Re: Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
A ja robię zalewę do grzybków taką jak do papryki, czyli słodko kwaśną. U mnie ,,trochę,,cukru znaczy 2-3 łyżki. Smak musisz dostosować do swoich preferencji.
- kuleczka
- 200p
- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
Aldonko, podaj proszę dokładniejsze proporcje na tą paprykę (zgubiłam gdzieś mój sprawdzony przepis ), uwielbiam słodko kwaśne zalewy a i grzybków na słodko nie jadłam
Re: Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
Bardzo proszę;
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
1,2 łyżki soli
4 łyżki cukru lub więcej (sprawdż )
ziele angielskie,cebula. Ta zalewa nadaję się także do ryb.U nas lubimy słodkokwaśne zalewy 1:1
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
1,2 łyżki soli
4 łyżki cukru lub więcej (sprawdż )
ziele angielskie,cebula. Ta zalewa nadaję się także do ryb.U nas lubimy słodkokwaśne zalewy 1:1
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Grzybki marynowane na słodziutko - pyszności.
PASTA GRZYBOWA:
5 kg. grzybów,
2,5 kg. cebuli,
1 kg. marchwi,
6 szt. ogórków kiszonych,
grzyby ugotować, posiekać drobno, cebulę pokroić w kostkę, marchew i ogórki zetrzeć na tartce jarzynowej. Marchew cebule i ogórki włożyć do rondla wlać 0,5 L. wody i dusić, aż będzie miękkie, wsypać grzyby dodać sól i pieprz do smaku, ok. 4 łyżki przecieru pomidorowego. Dusić 15 minut, nałożyć do słoików i pasteryzować.
5 kg. grzybów,
2,5 kg. cebuli,
1 kg. marchwi,
6 szt. ogórków kiszonych,
grzyby ugotować, posiekać drobno, cebulę pokroić w kostkę, marchew i ogórki zetrzeć na tartce jarzynowej. Marchew cebule i ogórki włożyć do rondla wlać 0,5 L. wody i dusić, aż będzie miękkie, wsypać grzyby dodać sól i pieprz do smaku, ok. 4 łyżki przecieru pomidorowego. Dusić 15 minut, nałożyć do słoików i pasteryzować.