Oto przepisy na ciasto z rabarbarem (biszkopt, albo placek półkruchy, albo "szarlotkę":
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 87#p919287listopadzik pisze:Witam serdecznie.
Polecam wypróbowane - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto kruche:
1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla
Masa śmietanowo-żółtkowo-owocowa:
1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z maslem aż utworzą się drobne grudki. Wsypać na blachę 33x23cm i dobrze wcisnąć w dno. Piec ok.10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze smietanką - wlać do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spod. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzinę. Bialka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wylożyc pianę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, okolo 10-15 minut.
Palce lizać - polecam
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73#p337573bogusia177 pisze:30 .Ciasto z rabarbarem .
składniki
1 kostka margaryny
1 1/2 szkl. cukru
4 jajka
1/2 kg mąki
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 cukier puder
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku ucieram mikserem po czym dodaję mąkę i proszek mieszam ,wykładam ciasto na średniej wielkości blaszkę wysmarowaną tłuszczem .Do ciasta wkładam wyczyszczony i pokrojony rabarbar posypuję cukrem .Piec w temp 180 st ,około 50 min,po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem ----pycha ,zaraz znika
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 00#p330500AlfaXIII pisze:Podam mój przepis na szarlotkę i ciasto z rabarbarem. Podaje razem bo przepisy bardzo podobne.
Szarlotka na kruchym cieście
ciasto: 40 dkg mąki, 25 dkg masła, 15 dkg cukru, 4 jajka, jedna łyżka śmietany 22%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie jest to konieczne)
Farsz: 2 kg jabłek (mieszam pół na pół "gloster" i "szarą renetę"), cukier, cynamon
Jabłka obieram i kroję w niezbyt drobne kawałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję jabłka, dodaję cukier i cynamon do smaku. Ja dodaję dwie łyżki miodu
Podsmażyć to wszystko ale uważać by się nie przypaliło, ciągle mieszać. Wole jak jabłka nie rozpadną się na pulpę ale zachowują swój kształt. Zostawiam do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę. Dodaję cukier i rozdrobnione masło. Następnie wszystko, bardzo dokładnie "rozdziabuję" sztywnym widelcem. Musi to wyglądać jak gruboziarnisty piasek ;) Dodać 4 żółtka, śmietanę i proszek. Następnie wsadzić do tego rączki i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 0,5 mm. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. wyciąć nadmiar ciasta, tak by został równy spód. Podziabać to widelcem i włożyć do piekarnika nagranego do 200-220 stopni na ok. 10-15 min. (aż się zrumieni). Wyjąć, nieco przestudzić, nałożyć farsz. Jak ktoś lubi to z części ciasta porobić krateczkę z wałeczków lub posypać kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 25 min.
Przepyszna jest na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów śmietankowych
ciasto rabarbarowe różni się jedynie... farszem ;) Obieram rabarbar, przesypuję go cukrem i zostawiam na durszlaku by odciekł sok. Można go poddusić jak jabłka ale można dodać i bez duszenia. Dalej postępuję tak jak z ciastem na szarlotkę.
Na wierzch daję ubitą pianę z 3 białek i 50 gram cukru. Po upieczeniu zostawić ciasto w ciepłym piekarniku i otwartych drzwiczkach by piana doschła. Choć na cieście nigdy nie będzie taka puszysta i chrupka jak beza.
Jeśli zostaje mi ciasto to robię maleńkie ciasteczka z dżemem
SMACZNEGO
Jak widać z takiego cista można lepić przeróżnej formy ciasteczka Dzieci to uwielbiają a i dorośli przy tym się relaksują ;)
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 44#p323544Kaja pisze:Właśnie pałaszujemy dopiero co upieczone ciasto z rabarbarem Odkąd mam ten prosty przepis nie robię z owocami innego ciasta.Chociaż te podane przez Miluck też są w kolejce do wypróbowania.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2/3 do 1 szklanki oleju
Im mniej oleju ciasto jest bardziej piaskowe.
Włączyć piekarnik.
Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym.Dodać mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Po trochu wlewać olej.Wszystko robię ręcznym robotem. Nie zajmuje to nawet 10 minut.Wyłozyć do blacy,a na wierzch rabarbar lub inne owoce.Mozna owoce wymieszać z ciastem przed wyłozeniem na blachę.
Upiec w temperaturze 170-180 stopni.
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 82#p319982miluck pisze:Zrobiłam dzisiaj najszybsze ciasto jakie znam i które zawsze wychodzi.
Oto przepis:
Szybki placek z owocami
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju ,
kropla aromatu .
50 dkg śliwek lub kwaśnych jabłek (pokrojone w grube plastry)lub
owoce z kompotu np. wiśnie(wydrylowane)
(chociaż ze śliwkami jest najlepsze).
Dzisiaj wersja z wiśniami z kompotu.
Sposób wykonania"
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .(można dodać łyżkę wody).
Blachę taką jak do ciasta z rabarbarem(20x40cm) , wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto cienką warstwą (około 1 cm) i układamy owoce.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 230 -250 stopni C.
Smacznego
Jagoda :P
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47#p317647RoksiSK pisze:"CIASTO PÓŁKRUCHE Z RABARBAREM" - 21
Składniki:
- 3/4 kostki masła,
- 1 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 - 4 kubki mąki,
- cukier waniliowy,
- sól, bułka tarta,
- 1,3 - 1,5 kg rabarbaru.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
Ubić pianę z 3 białek z dodatkiem szczypty soli. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać ubitą pianę i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do "oporu". Potem wysypać kulki ciasta na deskę i zagnieść na gładką masę (zdj. poniżej).
Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować lub wykleić blachę. Posypać bułką tartą i położyć rabarbar - posypać cukrem!!!
Drugą część rozwałkować i albo położyć "gładką wartwę na wierz, lub wyciąć paski tworząc coś w rodzaju kraty. Można też zrobić ciasto z połowy porcji i wierzch posypać kruszonką.
Piec 45 min w temp. 180-190 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 129#p25129Nela pisze:I jeszcze bardzo proste ciasto , które można robić z różnymi owocami /np śliwki, gruby rabarbar, morele itp/
8.- BISZKOPT Z OWOCAMI
7 jaj
1,5 szkl cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Jaja + cukier ubić do gęstości, dodać po jednej łyżce mąki, na końcu zapach. Owoce ułożyć na pergaminie, zalać ciastem. Piec około 30 minut/ na wyczucie/. Po upieczeniu ciasto odwrócić.
Można z rabarbaru zrobić dżem albo konfitury na zimę, można dodać do tego truskawki, albo skórkę cytrynową, imbir, czy jakieś inne dodatki, sama jednak takich przetworów nie robiłam, nie mam więc doświadczenia jak to wychodzi. Kto podpowie?