Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3  
Autor Wiadomość
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 09:21 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4965
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Naleweczko, rosołek u mnie musi być na każdą niedzielę :D
A jak go robię.
Mięsko drobiowe (najlepiej swojszczyzna, ale jak nie mam to kupuję porcję rosołową) i kawałek wołowinki. Zalewam zimną wodą i czekam aż się zagotuje. Potem zbieram z wierzchu wszystkie ''farfocle'' i dodaję: marchewkę, pietruszkę zieloną lub korzonek w zależności od pory roku, bączki cebulki lub cebulę przypieczoną na patelce, kawałeczek pora, selera, malutki listek laurowy i 2 kostki rosołowe Knorr. Gotuję to wszystko na bardzo małym ogniu. To ważne - gdy rosołek za mocno się gotuje wtedy będzie mętny. Pod koniec gotowania dodaję do smaku Vegetę, pieprz i imbir mielony. Vegeta jest wystarczająco słona więc zazwyczaj nie daję już soli.

Najlepszy do tego oczywiście makaron domowej roboty, ale ja jestem pod tym względem leniem i kupuję gotowy makaron jajeczny. Bardzo dobry i godnie zastępuje ten robiony w domu.

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
rogalm1
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 09:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1506
Skąd: Kraków
ja robię prawie identycznie tylko daję jeszcze malutki kawałek buraczka wtedy ma bardziej złoty kolor


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 10:05 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6871
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Listek laurowy? Nie dodawałam, muszę spróbować. A imbir też dosypuję, uwielbiam w każdej postaci :)

Nie bardzo mam dostęp do "wsiowych" kur, więc gotuję rosół na kurczakach ze sklepu, to byle-co w porównaniu do kurek dziubiących na podwórku, ale mimo to nie daję kostek rosołowych ani vegety, za to próbowałam już różnych dziwnych dodatków :D

Dla smaku jagody jałowca, kilka sztuk w całości, dodaje to posmaku, a właściwie zapachu lasu, delikatnej dziczyzny. Dla koloru plasterek buraka wkładany na jakieś 20 minut przed końcem gotowania i wyjmowany, rosół jest wtedy taki złoty, wcale nie bordowy. Dla koloru kurkuma, niewiele, szczypta czy dwie, zależy od ilości rosołu, jest wtedy złoto-żółty, a w smaku nie czuje się różnicy. Dla smaku skrzydło indyka, dodaje rosołkowi na sklepowym kurczaku głębi, jakiejś takiej wytrawności. Skrzydełka kurczakowe plus kości schabowe, rosołek jest lekki, jasny, delikatny, jeśli skrzydełek jest dużo, to robi się delikatna galareta.

No tak, chyba wiem co będzie dziś na obiad :D

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 10:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4965
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Szalejesz z dodatkami Nalewko :shock: :shock: :shock: Nigdy nie próbowałam z jagodami jałowca czy burakiem burakiem.
Za to kiedyś dodawałam gałązeczkę lubczyku. Po kilku minutach gotowania wyjmowałam go, bo jak dla mnie rosół za bardzo przechodził jego smakiem :? Ale nie którzy to uwielbiają.

Ja mam to szczęście, że moja teściowa hoduje drób, więc od czasu do czasu coś podrzuci, bo synek lubi na swojskim :lol: :lol: :lol:
Masz rację - nie ma porównania. Żeby nie wiem jak kombinować na tych kupnych, nigdy nie uzyska się tego co na wsiowych. :D

Oj ale mam smaczka na ten rosołek. Chyba też zrobię i wypróbuję z burakiem ;:8

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Karolcia
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 10:49 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5069
Skąd: Małopolska

 ---
Myyy ...,rosołek,uwielbiać rosołek.
Ja w porównaniu z wami dziewczyny nie jadam "swojskich zwierząt"
Wujek, zorał mi psyche,jak zobaczyłam koguta który lata po podwórku bez głowy :;230 :;230 :;230 I od tej pory nic"swojskiego nie jadam.

No to ja wam napiszę o moim rosołku.
Kurczaczek"taki cherlawy z budki na targu",marchewka,pietruszka(koniecznie natka),por,seler,lubczyk,liść laurowy,angielskie ziele,ząbek czosnku,mały listek kapusty włoskiej,Vegeta,sól,pieprz.Jawrzyny i wawrzyny wrzucam jako pierwsze na gotującą się wodę.Po pięciu minutach wywar jest piękny złoty.A następnie na gotujący się kłębem wywar,wrzucam kuraka.Jeszcze tylko chwilka i zmniejszam ogień by sobie wolno pyrkał,tak około półtorej godziny.
Makaron,koniecznie nitki "Czaniecki"
Pozdrowionka

_________________
Pozdrawiam Magda :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2008, o 07:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4965
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
W związku z tym, że sezon grzybowy trwa na dobre, podam Wam wprost genialny przepis na grzyby.
Każdy kto spróbował prosi o przepis.

Nadają się do niego wszystkie grzyby, mogą być pomieszane różne gatunki, mogą być nawet mrożone.

GRZYBY W SOSIE POMIDOROWYM

* 1 kg grzybów
* 1 kg cebuli
* 3 duże czerwone papryki
* kilka łyżek oleju

SOS
* 1 koncentrat pomidorowy, ten większy ze słoiczka i najlepiej Pudliszki
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka oleju
* 3 łyżki octu 10%
* 4 łyżki cukru
* sól pieprz według upodobań.

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w krążki, udusić na oleju aż będzie miękka. Paprykę pokroić w paski i również udusić na oleju do miękkości.

Z podanych składników ugotować sos. Dodać grzyby, cebulę i paprykę i gotować razem ok 30 min. często mieszając bo może przywierać do garnka.

Tak przyrządzone grzyby można podać od razu, na gorąco. Można je zamknąć w słoiku, za pasteryzować 20 min i przechowywać w spiżarce. Takie ze słoika można podawać od razu na zimno lub na gorąco - jak kto woli.
Można je również zamrażać, ale potem większy kłopot z rozmrażaniem. Polecam w słoikach.

Idealne danie dla niespodziewanych gości. Wystarczy tylko otworzyć słoik, przygrzać np w mikrofali i w 5 minut mamy ciepłe, pyszne danie na stole.

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Karolcia
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2008, o 08:12 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5069
Skąd: Małopolska

 ---
Muszę to spróbować,jak będę miała grzyby :D

Wiolu,ale do sosu daje się aż szklankę oleju ;:154

_________________
Pozdrawiam Magda :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2008, o 15:13 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4965
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Magdziu, tak jest w przepisie, który mam od znajomej. Jak chcesz możesz dać trochę mniej np 3/4 szklanki.
Ja dodaję trochę więcej octu niż w przepisie, aby potrawa miała bardziej wyrazisty smak.

_________________
Pozdrawiam Wiola
Moje róże i nie tylko i inne wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Beata703
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sie 2008, o 10:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1015
Skąd: Jastrzębie-Zdrój woj.śląskie
Wiolu superowe przepisy szynkę ze śliwkami już robiłam jest pyszna teraz będę robiła faszerowaną na pewno tez będzie wspaniała czekam na dalsze przepisy :lol: :lol: Pozdrawiam :D

_________________
Pozdrawiam Beata


Góra   
  Zobacz profil      
 
lawenda
 Tytuł: Re: Moje sprawdzone przepisy
PostNapisane: 6 sie 2011, o 09:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1700
Skąd: Lublin

 1 szt.
fajne przepisy, może coś jeszcze? ;:180


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Moje sprawdzone przepisy
PostNapisane: 31 sie 2011, o 16:18 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 738
Skąd: 3city / Pomorze
Bardzo fajne przepisiki, szczegulnie te z foto prezentacją. ;:138

Pewnie na coś się skuszę aby wypróbować ;:137 :uszy

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Moje sprawdzone przepisy
PostNapisane: 31 sie 2011, o 20:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3660

 1 szt.
Fajne przepisy. Szybko zostawiam swój ślad, żeby mi wątek się nie zgubił :heja

_________________
Uszytki Bogumiłki


Góra   
  Zobacz profil      
 
cytrusowy hubi
 Tytuł: Re: Moje sprawdzone przepisy
PostNapisane: 1 cze 2012, o 08:36 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 303
Skąd: dolnośląskie

 więcej niż 1
i ja też :heja możesz dać pomysł na sałatkę :?:


o przepraszam nie zauważyłem daty ostatniego wpisu
:oops:

_________________
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam ! ;:65 kocham cytrusy i naleśniki!!!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ulpen11
 Tytuł: Re: Moje sprawdzone przepisy
PostNapisane: 1 cze 2012, o 11:57 
Offline
100p
100p
Postów: 184
Skąd: k/Bielska-Białej

 1 szt.
A ja odniosę się do wyżej pisanych postów o rosole. Rosół gotowany conajmniej 3-4 godziny działa jak lekarstwo przy przeziębieniach, kaszlu. Wypróbowałam to na dorosłym już synu, którego męczył już od dłuższego czasu kaszel i nic nie pomagało. Podawałam 2 razy dziennie przez 3 dni i kaszel minął. Długo gotowanym rosołem moja babcia leczyła zapalenie płuc w czasach gdy nie znano jeszcze antybiotyków. Na ten temat była również audycja w radiowej trójce.

_________________
Pozdrawia Urszula.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 30 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *