Czy ktoś robił krem takim sposobem?

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Czy ktoś robił krem takim sposobem?

Post »

Natrafiłam w necie na ciekawy przepis na krem do biszkoptu. Szkoda mi czasu na wykonanie czegoś co będę musiała zjeść na siłę,lub wyrzucić. Tym bardziej,że chcę wykorzystać do tego zamrożone poziomki.Szkoda by było zmarnować.
Oto przepis.

Składniki
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 0,5 litra śmietany 18 %
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe

Przepis
1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.
5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężejącą galaretką.

Przepis na ciasto krążył po Gdańsku kilka lat temu. Zanim nie zrobiłam patrzyłam na niego z politowaniem nie wierząc, że w ciasto można wlać śmietanę i że to co wyjdzie będzie się nadawało do jedzenia. Nie wiem na czym polega ten dowcip, ale śmietana rozsmarowana w środku gorącego ciasta zmienia się w krem. Jest gęsta i smaczna - lekko kwaskowa. Jest również mniej kaloryczna niż kremy z masłem czy śmietaną kremówką. Kiedyś w swej łakomości próbowałam wlać więcej niż zalecane 0,5 litra - śmietany i nie ścięła sie tak jak należy. Tak więc nie należy przedobrzyć.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Ja robiłam podobnie , ale zamiast śmietany dawałam jogurt naturalny .
Kiedyś też pobawiałam się i na jogurt położyłam owoce , jakie miałam akurat w domu brzoskwinie , ananasy , banany , mandarynki , w sezonie truskawki , maliny ... co było .
Pycha :D :D :D
Ja go uwielbiam za ten kwaskowy smak . Jak dla mnie to wspaniałe połączenie słodyczy biszkoptu z wyrazistym smakiem jogurtu .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Bardzo dziękuję. Wobec tego zrobię na święta lub Nowy Rok. Przepis jest bardzo oryginalny , nie tradycyjny i dlatego podchodziłam jak do jeża.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

No rzeczywiście intrygujący.
Chyba tez wypróbuję .
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Bardzo ciekawy przepis trzeba będzie wypróbować :P
Może zamieszczę jeszcze na forum kulinarnym i zobaczę co tam mi powiedzą o tym sposobie :?:
:arrow: dam znać jak mi wyszło lub co się dowiedziałam :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1623
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Post »

Pytanko:

Czy ktoś wypróbował ten przepis?
Jakub . . . . .
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Ja robiłam.Biszkopt wyszedł bardzo dobry. Na małą tortownicę (22 cm) wystarczy zrobić biszkopt z 2 jajek. Ja w takiej tortownicy zrobiłam z całej porcji i wyrósł bardzo wysoki.
Na krem użyłam 2 gęste śmietany 18% po 200g i wyszła niestety dosyć cienka warstwa kremu,chociaż średnica ciasta była mała. Ale krem jest smaczny i pracy przy tym prawie nic. Następnym razem spróbuję z jogurtem bałkańskim. Chociaż z grubością warstwy śmietanowej chyba nie można przesadzić,bo krem może nie zgęstnieć.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Robiłam :wink:
Tak jak pisze Kaja warstwa kremu jest cienka , ale za to smak :D niebiański :wink:
Tylko ja dodałam jeszcze pokrojone brzoswinie z puszki .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

I można jeszcze posypać z tartączekoladą :P
Moje linki
KATARZYNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”