Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7  
Autor Wiadomość
beata_m
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 3 lut 2016, o 11:32 
Offline
500p
500p
Postów: 806
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Ja dodaję do oleju do czipsów czosnek granulowany i trochę skórki starej z cytryny (oczywiście cytryna bio lub eko).
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
martusia810
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 8 lut 2016, o 09:42 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 87
Skąd: świętokrzyskie

 ---
Ja uprawiałam fioletowy jarmuż - do tej pory rośnie i systematycznie podskubuje mu listki . Ja mam obsesja na punkcie jarmużu i daję go do wszystkiego co nie jest deserem.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kalma
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 12 lut 2016, o 10:48 
Offline
100p
100p
Postów: 175
Skąd: Illinois, USA

 ---
Martusia w NY sprzedają już lody z jarmużu ;:oj


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bastis
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 22 lut 2016, o 21:51 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 166
Skąd: śląsk

 1 szt.
Liście jarmużu przepuszczałam w wolnoobrotowej wyciskarce do soków razem z jabłkami i brokułem. Wychodzi zielony sok "Shreka", pychotka.

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
vanilia
 Tytuł: Re: Jarmuż- jak go jeść?
PostNapisane: 21 mar 2016, o 20:08 
Offline
200p
200p
Postów: 467

 ---
Wrzucam przepis na moje ulubione jesienno-zimowe danie z jarmużu:

Obiad dla 4 osób na 2 dni :D

400 g cieciorki namoczyć w dużej ilości wody dzień wcześniej, ugotować bez soli! i odłożyć
Dynia (ciężko powiedzieć dokładnie ile bo kroje w kostkę i mroże na zimę, używam tutaj jeden woreczek ok. 300 g, można samemu zdecydować, dynie zamrożoną (świeżą też można) wrzucam do mniejszego garnka ( niewielką ilością wody) żeby podgotować do miękkości a potem blenduję na sos. (nie doprawiam, bo robię to w dużym docelowym garnku)
Przygotowuję sobie wcześniej liście jarmużu (ja wykorzystuję cały mały pęczek) czyli mniej więcej pół takiego dużego okazu.
Myję, wykrajam grube łodygi i kroję liście na mniejsze kawałki takie jakie nam odpowiadają.
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz (używam oleju kokosowego, ale tu dowolność) i na niewielkim ogniu podgrzewam najpierw przyprawy tj. Kumin, garam masalę, sól, kurkumę, potem wrzucam ugotowaną cieciorkę i chwilkę podsmażam.
Następnie dodaję posiekany jarmuż chwilę podsmażam, sprawdzam czy trzeba dosolić, i dolewam małą ilość wody. Jak jarmuż chwilkę się poddusi, zalewam wszystko sosem z dyni. Sprawdzam czy smak mi odpowiada, ew. dodaje sosu sojowego (najlepszy tamari) i do smaku dodaję kilką łyżeczek koncentratu pomidorowego. Wg własnych preferencji. Można zrobić bardziej pomidorowy jak ktoś woli ale ja nie chcę dominować smaku dyni.

Taki gulasz starcza nam na 2 dni, jemy go z ryżem basmatti. PYCHA!!! ;:333 Polecam spróbować.

Wskazówki:
Ilość skłądników można samemu sobie wypracować, nigdy nie używam identycznych proporcji, jeśli mam mniej dyni lub więcej, sos jest bardziej lub mniej dyniowy, a resztę uzupełniam wodą i przyprawiam :heja
Często gotuję na szybko więc namoczoną cieciorkę gotuję z samego rana, albo na wieczór, przygotowuję sobie jarmuż , więc jak przychodzę do domu przygotowanie obiadu zajmuję mi max. 20 min, razem z ugotowaniem ryżu. ;:304

_________________
Jak może być jeszcze lepiej??? :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pomidor7
 Tytuł: Re: Jarmuż- jak go jeść?
PostNapisane: 21 mar 2016, o 20:39 
Offline
100p
100p
Postów: 134
Skąd: Dobrzyń n/ Drwęcą woj. kujawsko-pomorskie

 ---
SURÓWKA
6 liści jarmużu posiekać, dodać 1 startą marchew, 1 starte jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, 2łyżki oleju
łyżeczka cukru. Zamieszać wszystko. GOTOWE! ;:215

_________________
POZDRAWIAM
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią się im płaci


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 22 mar 2016, o 18:16 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2773
Skąd: podkarpacie

 ---
Zrobiłam (i zjadłam :D ) makaron z jarmużem, cebulką i dużą ilością czosnku. Pycha.

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 22 mar 2016, o 20:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 700
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
martusia810 napisał(a):
Ja uprawiałam fioletowy jarmuż - do tej pory rośnie i systematycznie podskubuje mu listki . Ja mam obsesja na punkcie jarmużu i daję go do wszystkiego co nie jest deserem.

To tak ja czosnek, chociaż w Rydze można zjeść nawet lody! http://www.kiplokukrogs.lv/

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 03:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 700
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Jarmuż z jabłkami (pomidorami)
75 dkg jarmużu
5 dkg tłuszczu
30 dkg kwaśnych jabłek lub pomidorów
2 dkg bułki tartej
sól, cukier do smaku
nać pietruszki
Jarmuż umyć starannie, wyciąć grube nerwy liściowe, poszatkować, podlać niewielką ilością wrzącej wody, dodać tłuszcz i sól; gotować do miękkości bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać jabłka pokrajane w paski lub rozdrobnione pomidory, potrawę odparować, posypać tartą bułką, przyprawić solą i cukrem do smaku, dodać siekaną nać pietruszki.
Jarmuż można przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
"Dobra kuchnia", 1975

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gredagra
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 14:17 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 45

 ---
Jarmużu nigdy nie robiłam, ale czytałam że nie mogę bo mam chorą tarczycę, więc nie dla mnie a szkoda.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
xrob
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 17 lip 2016, o 13:59 
Offline
100p
100p
Postów: 100
Skąd: łódzkie

 więcej niż 1
Witam odgrzewam wątek. Mój jarmuż jest już duży i nie wiem co z niego przygotować może ktoś coś doradzi?

_________________
Pozdrawiam aga


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 16 sie 2016, o 07:23 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 700
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Polecam zupę i zapiekankę. Surówki też często robię. Potraktuj go jak trochę twardszą kapustę.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 17 sie 2016, o 08:26 
Offline
500p
500p
Postów: 806
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Czipsy - smaczniejsze i zdrowsze od tych kupnych.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 17 sie 2016, o 09:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 700
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Jarmuż (szpinak nowozelandzki lub portulaka) duszony z jajkami
1 kg jarmużu
sól
3 łyżki oliwy
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo lub w koszulkach
curry
3 łyżki utartego żółtego sera
Liście jarmużu przebrać, usunąć zgrubiałe ogonki i środkowy nerw, umyć, odsączyć, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i ugotować do miękkości. Odcedzić, posiekać lub zmiksować, włożyć do rondla, podlać oliwą, dodać mleko rozkłócone z przesianą mąką i śmietaną oraz nieco curry, wymieszać i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze curry, dodać drobno posiekany czosnek. Gorący jarmuż wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać nacią pietruszki i utartym serem, obłożyć dookoła gorącymi jajkami. podawać od razu z dodatkiem smażonych grzanek panierowanych.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska "Warzywa na działce i w kuchni", Watra, Warszawa 1986

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 94 ]  Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *