Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  
Autor Wiadomość
MORANGO
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 24 sty 2016, o 16:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2464
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
To może być ciekawe, chodż predzej bym go ukisiala tak jak pekinkę czy pak-choy, widziałam gdzies na FO przepis nakiszoną pekink :)

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 24 sty 2016, o 16:33 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
MORANGO napisał(a):
Jaka wojna?
Eee nie o to chodziło.. oni są bardzo przewrażliwieni, żeby ich nie wrzucać do jednego worka :lol:
U Serbów i w ich rejonie ta kapusta nazywa się jak w linku, z wędzonymi żeberkami to może bym się skusił :lol: https://www.google.pl/search?q=ra%C5%A1 ... BTVgtnM%3A
Jak masz te liście bez goryczki to powymyślaj coś fajnego, a ta portugalska zupa to wiesz...

Moim zdaniem do kiszonki potrzebny jest naturalny cukier w liściach, może się nie udać. Kapusta głowiasta niestety też z czasem go traci w trakcie przechowywania.


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 26 sty 2016, o 21:03 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
ojtam ojtam zaraz przysmak..jedzą, bo tam bida :lol:
A my tak tą kapuchę jadamy :lol: i zgadnij która lepsza?
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 27 sty 2016, o 10:50 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
Zielone to pekinka i jarmuż, a ryba jeszcze w środku w naleśnikach zielonych.
A ta kapusta to naprawdę nasza pastewna, pisałem na poprzedniej stronie, ona jest dwuletnia jak jarmuż.
Zajrzyj jak nie wierzysz https://hipokrates2012.wordpress.com/20 ... -pokarmow/


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 27 sty 2016, o 11:48 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
Zapomniałem dopisać, że można też zrobić caldo nero, zwłaszcza że można dostać nasiona 'Nero di Toscana' w małych opakowaniach, w tym roku siejemy i zobaczymy co to.

acia1065 do żony muszę uderzyć, przepis będzie niebawem...(pycha)


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 27 sty 2016, o 12:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 683
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Czekam niecierpliwie, ja sieję jarmuż i cavolo nero.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 27 sty 2016, o 12:58 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
Cavolo nero to chyba to samo co Nero di Toscana (Brassica oleracea var.acephala), to kapusta a nie jarmuż, tak piszą... Jadłaś już swoją własną czy dopiero będziesz siać?
Tu na zdjęciu to ciemne to ona z zielonym jarmużem
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
aria
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 28 sty 2016, o 15:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3495

 ---
Jednak Cavolo Nero inaczej Nero di Toscana to jarmuż, czyli odmiana kapusty warzywnej https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 31 sty 2016, o 18:31 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
Za karę można też tak :? lepsze to by było, gdyby farsz był taki jaki podał Biotit na kiszkę ziemniaczaną
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 1 lut 2016, o 19:08 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 683
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
A dokładniej?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:55 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2901

 ---
acia1065 to takie trochę inaczej gołąbki, rolada, z nadzieniem czym chata bogata :lol: https://www.google.pl/search?q=rolada+w ... 80&bih=895


Góra   
  Zobacz profil      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 2 lut 2016, o 00:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2464
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Ma ktoś może przepis na chipsy z jarmużu ?

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 2 lut 2016, o 20:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 683
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Chipsy z jarmużu
jarmuż
olej
sól (ew. inne ulubione przyprawy)
Jarmuż myjemy, osuszamy, przyprawiamy olejem z solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut (nie za długo, bo przypalony robi się gorzki).

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MORANGO
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 2 lut 2016, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2464
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Dziękuję napewno wytestuje :) :tan

_________________
Ogrodowo u MORANGO cz.1 cz.2
Pomidory i moje krzyżówki
Nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 94 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *