Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 94 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 7  
Autor Wiadomość
aśka2006
 Tytuł: Jarmuż
PostNapisane: 5 paź 2009, o 10:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 568
Skąd: Olsztyn warmia i mazury

 więcej niż 1
Witam :D
Jakie potrawy przygotowujecie z jarmużu?
Coś sprawdzonego bo przepisy w internecie nie są zbyt smaczne.

_________________
Aśka


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 17 paź 2009, o 15:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3671
Skąd: Łódź

 1 szt.
Lekko obgotowuję i dodaję jajka. Taka jajecznica. Sól, pieprz, cebula i można dodać różne dodatki np grzyby, papryka, pomidory. Nic prostszego chyba nikt nie wymyślił.

Smacznego :D

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
aśka2006
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 10 lis 2009, o 09:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 568
Skąd: Olsztyn warmia i mazury

 więcej niż 1
Dziękuję za przepis - bardzo dobry - późno dziękuję bo nie zaglądam. Polecam jarmuż w surówkach mieszanych - pycha. Szczególnie teraz po przymrozkach.

_________________
Aśka


Góra   
  Zobacz profil      
 
kubus2015
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 13 lut 2010, o 19:07 
Offline
200p
200p
Postów: 264
Skąd: Zachodnie Mazowsze

 ---
Ja dodaję do wszelkich zup, np jarzynowej, albo z czerwonej soczewicy. Zwiększa wartości odżywcze, jako skarbnica karotenu i kwasu foliowego, smaczek też fajny :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Malkar
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 14 lut 2010, o 12:28 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 611
Skąd: Ślask, gmina Zebrzydowice

 więcej niż 1
Jarmuż jest smaczniejszy po lekkim przemrożeniu, bo tak na świeżo ma lekką goryczkę, która nie wszystkim odpowiada

_________________
Pozdrawiam. Małgorzata


Góra   
  Zobacz profil      
 
wegetarianka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 20 wrz 2010, o 13:22 
Offline
200p
200p
Postów: 233

 1 szt.
Zupa jarmużowa jest pyszniasta, ja liście oczyszczone z odrzuconymi grubszymi łodygami smażę z dodatkiem kilku szczypt soli, na koniec dorzucam kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę i miksuję, dorzucam do zupy, takiej zwykłej- warzywnej, pycha!
Ostatnio robiłam czipsy jarmużowe, widziałam je na wielu blogach anglojęzycznych, jednak mnie nie zachwyciły :/ choć dziecko jadło :D
Wykorzystałam je w inny sposób- zmieliłam upieczone liście najpierw w blenderze, potem w młynku do kawy i stosuję jako posypkę do ryżu, makaronu, sałatki, kanapki, można też dodać do zupy. W takiej formie bardzo mi odpowiada.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maakita
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 2 paź 2010, o 18:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2509
Skąd: wieś pod Krakowem

 1 szt.
A czy jarmuż musi być przemrożony na "polu", czy można go zebrać przed przymrozkami?

_________________
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity


Góra   
  Zobacz profil      
 
wegetarianka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 2 paź 2010, o 23:20 
Offline
200p
200p
Postów: 233

 1 szt.
Generalnie radzą, żeby go przemrozić właśnie, ja nie czekałam, skubię w miarę potrzeb liście zaczynając od tych najniższych i nie czuję żadnej goryczki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jankiel
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 1 sty 2011, o 22:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 248
Skąd: Żerżeń (centralne Mazowsze)

 więcej niż 1
Ostatnio trafiłem na zachęcający opis kapusty toskańskiej, inna nazwa kapusta czarna (cavolo nero). Czy to nie jest po prostu jarmuż?

Obrazek

_________________
mój hymn: What'd life be without homegrown tomatoes


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Malkar
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 6 sty 2011, o 22:40 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 611
Skąd: Ślask, gmina Zebrzydowice

 więcej niż 1
Mnie to bardziej przypomina buraki liściowe czyli boćwinę.

_________________
Pozdrawiam. Małgorzata


Góra   
  Zobacz profil      
 
100krotka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 12 sty 2011, o 19:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6028
Skąd: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))

 ---
Spróbuje wrzucić do zupy - na to nie wpadłam. Ja najczęściej podgotowuję i robię z nim to, co ze szpinakiem - świetne spaghetti wychodzi, albo nadzienie do naleśników.

_________________
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka


Góra   
  Zobacz profil      
 
wegetarianka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 19 sty 2011, o 16:34 
Offline
200p
200p
Postów: 233

 1 szt.
Jankiel napisał(a):
Ostatnio trafiłem na zachęcający opis kapusty toskańskiej, inna nazwa kapusta czarna (cavolo nero). Czy to nie jest po prostu jarmuż?

Jankiel, to jest również jarmuż, odmiana cavolo nero, ponoć pyszna, choć osobiście nie miałam okazji konsumować.
Zupy z jarmużem są pyszne, teraz jak jest po przymrozkach, wystarczy drobno pociachane liście (z wyciętym grubym nerwem) wrzucić do zupy na 5 min przed końcem gotowania, mile widziany czosnek w niemałych ilościach :)
Surówki z aktualnym jarmużem też są pyszne, robiłam przed przymrozkami i postanowiłam więcej nie robić, ale złamałam postanowienie i zrobiłam po przymrozkach, teraz robię przynajmniej 2 razy w tygodniu, pycha!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
100krotka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 23 sty 2011, o 22:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6028
Skąd: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))

 ---
A ja dzisiaj na obiad zrobiłam surówke z jarmużu (śmietana + czosnek + troszkę musztardy), a oprócz tego wrzuciłam drobno posiekane listki do duszonego mięsa z warzywami. Naprawdę dobre!

_________________
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka


Góra   
  Zobacz profil      
 
100krotka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 26 sty 2011, o 09:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6028
Skąd: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))

 ---
Kolejne odkrycie - pierogi z nadzieniem z jarmużu, robiłam wczoraj - pycha!
liście jarmużu podgotować w osolonej wodzie i drobno posiekać. Podsmażyć cebulkę, dodać rozdrobniny jarmuż, dużo czosnku, sól, pieprz. Gdy wystygnie, wrzucić ok. pół kostki sera feta (plus minus - zalezy, jak komu smakuje) i rozdziabać widelcem.

Do ciasta na pierogi dałam 1/2 mąki razowej, całość polałam masełkiem i posypałam kiełkami rzeżuchy :-)

_________________
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 94 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 7  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Janna, Madziagos i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *