Wykorzystanie owoców z nalewki i innych napojów wyskokowych

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wykorzystanie owoców z nalewki i innych napojów wyskokowych

Post »

Czyli nie do śmietnika a na talerz :wit
Alkoholowe owoce można wykorzystać do zrobienia owoców w czekoladzie.
Czekolada wg przepisu mojej żony - wstawia garnek, np z ziemniakami, na gaz. Jak się woda w garze zagotuje to zmniejsza gaz do minimum, na gar stawia szerszą żaroodporna miskę, łamie do niej 2 tabliczki czekolady, dodaję odrobinę soli, ze 3 łyżki słodkiej śmietany 18 i dobrą łyżeczkę masła. To wszystko ma się dłuuugo podgrzewać w cieple, im dłużej tym lepiej. Trochę miesza w trakcie jak czekolada zaczyna mięknąć, dokładnie miesza na koniec, do roztopionej masy wkłada owoce i schładza.

Ja ją jeszcze muszę namówić żeby zrobiła na próbę coś ala churchkhela z upitymi owocami i orzechami wg tego sposobu https://www.youtube.com/watch?v=gJ2SEW8yDoM
Ciekawe jak by to smakowało w wysuszonym kisielu z mąki kukurydzianej

I można by jeszcze utopione owoce utopić w masie wg tego sposobu tofii https://www.youtube.com/watch?v=vbaUZoiFtgA
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2296
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Wykorzystanie owoców z nalewki i innych napojów wyskokowych

Post »

Ja w zasadzie tylko orzechy włoskie traktuję jako przekąskę, po maceracji w alkoholu wkładam je do kąpieli czekoladowej.

Czekolada tylko gorzka, moczę w rozpuszczanej , studzę na papierze i gotowe.

Z innych owoców robię tzw." Babie Lato", przez innych zwane ratafią. Owoce po zrobieniu nalewki nie wyciskam, dokładam kolejne i macerują się w 40% alkoholu, a z końcem lata kalendarzowego zlewam, stąd taką nazwę wymyśliłem.
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”