Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 269 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20  
Autor Wiadomość
leszczyna
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 12:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6338
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
PIOTRZE szpinak z czym urobiłeś :?: :?: skąd te Twoje pomysły :?: :?:

:wit

_________________
Od przybytku głowa nie boli cz.3 Od przybytku głowa nie boli cz.2 Dzień bez działki to dzień stracony
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 19:58 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
To nie jest szpinak. Pomysły zawsze mam z głowy, a nie z netu. :D

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 15 maja 2016, o 07:46 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Kolejna porcja szpinaku przygotowana do obróbki , potem zostanie zamrożony :


Obrazek

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 15 maja 2016, o 12:07 
Offline
200p
200p
Postów: 200
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witaj Piotrze

Też w tej chwili jestem na etapie przygotowań obróbki szpinaku do mrożenia. Muszę się spieszyć gdyż już wybijają kwiatostany. Czytam twoje wpisy i zastanawiam się kiedy ty to wszystko robisz? Prace w ogrodzie, pieczenie chleba, wędliny, sery , przetwory, mikstury....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Szpinak
PostNapisane: 19 maja 2016, o 15:05 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Obróbka szpinaku od A do Z:

rośnie:

Obrazek

płuczemy:



Obrazek

blanszujemy:



Obrazek

schładzamy :



Obrazek

miksujemy:



Obrazek

zgrzałem próżniowo i zamroziłem, w sumie ponad 3 kg mrożonego szpinaku czeka.

Część jeszcze rośnie, więc na bieżące potrzeby np.do mielonych się znajdzie.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 19 maja 2016, o 15:10 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 164

 więcej niż 1
Czemu miksujesz? Taka ciapka mało apetyczna :wink:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 19 maja 2016, o 15:49 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Mi tak odpowiada , dosmaczam czosnkiem i żółtkiem, dodaję zioła i jest ok.
Liście w całości lub poszatkowane mniej mi podchodzą , jeśli chodzi o jedzenie.

W sumie w mrożeniu najważniejsze jest zamykanie próżniowe, żaden zapach się nie dostanie oraz nie będzie lodu, jak to się trafia w produktach mrożonych wkładanych do torebek.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 19 maja 2016, o 19:17 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 164

 więcej niż 1
Tak, rzecz gustu oczywiście.
Mnie w zamykaniu pomaga tylko gumka recepturka. :lol:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 19 maja 2016, o 19:28 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Mnie tez przez wiele lat pomaga gumka, ale odkąd mam próżniową.... różnica jest kolosalna.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Iochroma
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 20 maja 2016, o 09:39 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 587
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1
:wit
Możesz podpowiedzieć jakiej próżniowej używasz? Mam wielką zamrażarkę, mrożę mnóstwo produktów i te przenikające sie zapachy to wróg nr 1.

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 20 maja 2016, o 14:23 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Magda, ja mam pakowarkę próżniową firmy Zepter, kiedyś innych domowych dobrej jakości nie było.

Obrazek

Ważne są również worki, Zepter ma w rolce moletowane i tanie nie są, znalazłem w Stalgasie pakowane pojedynczo 25 x 35 cm i takie używam.

Teraz można kupić pakowarkę próżniowa w granicach 300-400 zł, wybór jest duży.
Tanich po 100-150zł nie polecam.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 14 cze 2016, o 16:01 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Ostatnio wędziłem i część wędzonek zapakowałem próżniowo:



Obrazek

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 23 paź 2016, o 18:15 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
Biotit ile wędzonki zapakowane próżniowo poleżą w lodówce? My wędzimy i nadwyżkę mrozimy, ale to już nie jest tak samo pyszne jak na świeżo. Powodem jest kiepskiej jakości mięso dostępne w sklepach za dużo w nim wody.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
vibana
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 lis 2016, o 11:43 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 264

 więcej niż 1
Witam :D Przez przypadek tu trafiłam i jestem zafascynowana. Sporo przetworów sama robię, piekę pieczywo, piekę i duszę mieso na kanapki, aleeee to, co tu się dzieje, to magia. JUż wybrałam kilka przepisów :D Zaraz kupuję szynkowar.

_________________
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 269 ]  Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *