Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 269 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 20  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 17 paź 2015, o 22:14 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Witam w drugiej części mojego wątku.
Poprzednią znajdziemy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79538

Przepisy z części 1:

Bigos Świąteczny Staropolski
Bułki z bułgarską czubricą z dodatkiem suszonego czosnku
Bułki pszenne z czasów PRL-u
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
Czosnek suszony
Czeremcha - nalewka
Domowy antybiotyk - przepis
Jogurt domowy
Kahlua
Kiełbasa biała Wielkanocna
Kiełbasa drobiowa parzona
Konserwa z wędzonej ryby (kupnej)
Kulebiak litewski
Kurczak faszerowany
Majonez domowy
Masło klarowane
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
Mikstura z ostrych papryczek
Muffiny z Jagodami, bez proszku do pieczenia
Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA- proces niezwykle ważny w przetwórstwie
Nalewka owocowa na śmietanie
Nalewka z czeremchy suszonej
Nalewka z kwiatów jaśminu
Nalewka z ostropestu
Obwarzanki Krakowskie
Ocet malinowy
Ogórki po Żydowsku
Orzechówka - lecznicza nalewka
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Pasztet świąteczny
Pasztetowa słoikowa
Pieczenie mięs nie na czas
Ricotta z sera podpuszczkowego
Salceson warszawski ozorkowy
Ser czosnkowy
Ser miękki ziołowy
Ser śmietanowy
Sok z czarnego bzu
Śliwki Afrodyzjaki
Śliwki w occie
Świnka w galarecie
Śledzie w śmietanie
Śledzie po Kaszubsku
Śledź po japońsku
Wino z Aronii - wytrawne
ZAKWAS Z BURAKÓW
Ziemniaki po nelsońsku Eli

Oraz 2 - aktualnej:

Borówka do mięs białych
Domowy Antybiotyk: upgrade
Cytryniec Chiński - nalewka
Golonka po warszawsku
Kiszka ziemniaczana
Kotlety pożarskie z kurcząt
Kugel z wędzonym kurczakiem
Metka cebulowa słoikowa
Nalewka z Rokitnika
Nalewka z tarniny
Opieńki marynowane w occie jabłkowym
Pachwina z praski
Pasztet smarowany z indyka
Piernik Bożonarodzeniowy
Polędwica długodojrzewająca
Sałatka warzywno-jęczmienna
Ser twarogowy z GT (grzybek tybetański)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nena08
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 17 paź 2015, o 22:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2286
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
:wit
Z dużym zainteresowaniem śledzę Twój wątek.
Kilka przepisów wypróbowałam, część była inspiracją, ale sporo przede mną.
Zawsze warto nauczyć się coś nowego. :D

_________________
Pozdrawiam Anka
Na końcu wydmy. cz.2
Róże na wydmie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alicjad31
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 07:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7347
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Witaj Piotrze
Zobaczyłam nowy watek i zaznaczam .Takie umiejętności kulinarne jak Twoje są bardzo cenne ;:215

_________________
Pozdrawiam Alicja
cz 4, cz 5
część 6 aktualna zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
alicjad31
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 08:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7347
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Ostatnio pasztety robię,że tak powiem inaczej niż zawsze składniki na tzw '' oko '' bez wątróbki i w miarę chude mięsko bo M nie może , a mięsko gotuję w dużej ilości wody ,
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje :D

_________________
Pozdrawiam Alicja
cz 4, cz 5
część 6 aktualna zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewa-s
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 12:46 
Offline
500p
500p
Postów: 760
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Piotrek witaj w drugiej części.Dużo Twoich przepisów wypróbowałam,a wiele jeszcze przede mną...wciąż zaskakujesz nowymi.
Wiem,że nie lubisz "słodzenia",ale nie mogę się powstrzymać,żeby Ci podziękować za dzielenie się Swoją wiedzą i doświadczeniem,za pomoc w wielu "sprawach"i wielkie ;:167 ;:196

Wino wg.Twoich instrukcji pracuje prawidłowo ;:180
Słucham Twoich rad i dobrze na tm wychodzę :D
Wędzonki wyglądają wspaniale i na pewno tak smakują,czekam na takie widoki i maki u mnie ;:65
Pozdrawiam.

_________________
Ewa
nadwyżki ogrodowe.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alicjad31
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 15:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7347
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
alicjad31 napisał(a):
Ostatnio pasztety robię,że tak powiem inaczej niż zawsze składniki na tzw '' oko '' bez wątróbki i w miarę chude mięsko bo M nie może , a mięsko gotuję w dużej ilości wody ,
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje :D

Małe sprostowanie ; mąż jest na diecie i mięsko gotuję ,żeby wygotować puryny ,a ,że nie mam czasu na osobne gotowanie to często dostosowuje sie do diety męża .

_________________
Pozdrawiam Alicja
cz 4, cz 5
część 6 aktualna zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
annodomini
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 15:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1585
Skąd: okolice Słupska

 ---
Piotrze, wskakuję w drugą część wątku. Robię dzisiaj eksperymentalne przetwory. Zwykła słodka papryka czerwona, ostre zielone i niedojrzałe papryczki z Chorwacji (wiesz które), małe cebulki, przyprawy, ocet, olej i wszystko do słoików. Zobaczymy co wyjdzie :D .

_________________
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Telimenka
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 15:52 
Online
500p
500p
Postów: 586
Skąd: pomorze

 ---
A wiecie (pewnie wiecie :wink: ),że do białej kiełbasy (wielkanocnej) wołowinę można zastąpić gęsiną .Wypróbowałam ,zrobiłam osobiście , pyszna ,polecam.

_________________
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil      
 
besia
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 16:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1824
Skąd: granica Warmìi i Mazur

 1 szt.
Piotrze :wit
Ja też melduję się w drugiej części Twojego świetnego wątku . ;:333

_________________
Pozdrawiam, Beata.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 18:15 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Witam Wszystkich serdecznie w II części mojego wątku Domowo i Zdrowo

Na początek proponuję chudy pasztet smarowany z indyka.

Pasztet smarowany z indyka

składniki:
1 część :pierś b/skóry
1 część : udziec b/skóry i b/kości
1 część : podgardle wieprzowe ze skórą
1/4 część : wątroba indycza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykonanie:

Mięsa parzymy z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim w minimalnej ilości wody w temp max 80C przez około 1 h, a dla tych co mają termometr z sondą do 70 C w środku mięśnia piersi indyka. Wkładamy do wody o temp ok 75-80C .Zimne kroimy.

Skórę z podgardla ściągamy i parzymy w minimalnej ilości wody (temp max 90C) przez około 1h, jak będzie miękka to przy pomocy blendera robimy z niej gładką masę.

Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą na około 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.

Wszytkie składniki mielimy x 2 na sitku 2,7 i dodajemy :
zblenderowane skórki
rosół z parzonych mięs w ilości 10% ogólnej wagi zmielonych mięs
wagowo 5% kaszy mannej.Mieszamy i zostawiamy na 1 h w temp.pokojowej.

Jeszcze raz wszytko dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy na 1 kg wyrobu:

pieprz biały 2,5g
sól 18g
glukoza 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,3g
czosnek suszony 1g
majeranek otarty w dłoniach 1,5g

Przekładamy do słoików i 3 x pasteryzujemy w odstępie 24h i w czasie odpowiednim do używanych słoików.
Ja mam słoiki proste 334 ml i pasteryzuję od zagotowania się wody:
1 raz 60 min
2 raz 40 min
3 raz 30 min

smacznego.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewiczka52
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 19:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1356
Skąd: Małopolska

 1 szt.
PIOTRZE :wit Cieszę się na następną część ,bo przepisy są dla mnie inspiracją a czasem udaje mi się coś z Twoich przepisów ugotować :D

_________________
Pozdrawiam Ewula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
leszczyna
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 22:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6603
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
PIOTRZE zapisuję się w następnym watku aby nie przegapić Twoich pyszności.
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia, kiedys chyba u Ciebie czytałam i mi umknęło----schab panieruję w ziołach, trzymam w lodowce i następnie suszę, ale to tylko moja pobieżna teoria, czy możesz na ten temat wskazówek mi udzielić.

pozdrawiam

_________________
Od przybytku głowa nie boli cz.3 Od przybytku głowa nie boli cz.2 Dzień bez działki to dzień stracony
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 22:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2607
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Cytuj:
Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą na około 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.

Czyli po 1 godzinie tą zimną wodę odlewamy a wkładamy wątrobę do wrzątku? Czy podgrzewamy wodę, w której się moczyła?

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo cz. II
PostNapisane: 18 paź 2015, o 23:03 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
leszczyna napisał(a):
PIOTRZE zapisuję się w następnym watku aby nie przegapić Twoich pyszności.
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia,
pozdrawiam


Możesz wstępnie zapeklować, a potem parzyć, chyba, że chodzi Ci o surową polędwicę długo dojrzewającą?

whitedame napisał(a):
Cytuj:
Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą na około 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.

Czyli po 1 godzinie tą zimną wodę odlewamy a wkładamy wątrobę do wrzątku? Czy podgrzewamy wodę, w której się moczyła?


Beata, wodę oczywiście wylewamy, wątrobę wkładamy do gorącej, nowej wody i po 10 min parzenia wyjmujemy.
Po tym czasie po przekrojeniu przekrój nie będzie czerwony.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 269 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 20  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *