Mahonia pospolita- nalewki
Mahonia pospolita- nalewki
Ja dziś dopiero zalałem alkoholem. Przeleżały kilka dni, trochę spleśniało, musiałem przebierać. Zapomniałem części zamrozić, ale zobaczymy, oby była smaczna nalewka.
Re: Mahonia pospolita
Zalewacie od razu z cukrem czy cukier/miód dodawać po jakimś czasie?dedert pisze:Ja dziś dopiero zalałem alkoholem. Przeleżały kilka dni, trochę spleśniało, musiałem przebierać. Zapomniałem części zamrozić, ale zobaczymy, oby była smaczna nalewka.
Re: Mahonia pospolita
Ja wszystkie moje nalewki robię metodą alkoholową - a później cukier. Chcę wyciągnąć całą esencję z owoców a nie robić z tego fermentowanej nalewki winnej, bo wiadomo wtedy tak się dzieje jak zasypuje najpierw cukrem. Alkohol 6 tygodni, cukier do rozpuszczenia ok 2 tyg i czasami jeszcze wodą zalewam to co zostało jak nalewka jest za mocna, wtedy owoce są już kompletnie jałowe. Ale wiem że są też i smakosze nalewek metodą cukrową, niektóre nalewki nawet lepiej smakują jak owoce się podfermentują a później zaleją alkoholem. Chyba z truskawek się powinno tak robić.
-
- 200p
- Posty: 334
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ipswich, UK
Re: Mahonia pospolita- nalewki
Odgrzewam wątek Chciałam się dowiedzieć jak Wam wyszła nalewka z mahonii. Jakieś spostrzeżenia, wnioski?
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
Re: Mahonia pospolita- nalewki
Tego typu nalewka musi odleżeć swoje. Ja korzystam z miodu, ale wszystko zależy jaki efekt końcowy-smakowy chcemy osiągnąć.
Regulamin Forum