Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 17  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 25 sty 2015, o 00:37 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Ja generalnie kiszę bez dodatków, eksperymentalnie to w słoikach 0,9 l dodaję różne warzywa, została na stałe papryka słodka,jest pyszna. A do golasa przed podaniem dodaję tartą marchew, jabłko i kminek, dosmaczam cukrem i ostrą papryką.
Samo zdrowie.
8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
annodomini
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 25 sty 2015, o 00:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1597
Skąd: okolice Słupska

 ---
Piotrze, wyczytałem gdzieś, że kisisz również paprykę. Jestem zaciekawiony, ale nie znalazłem przepisu. Chodzi o to, żeby ukisić paprykę z kapustą ?

_________________
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 25 sty 2015, o 01:07 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Adam, robię tak:
po obróbce kapusty, przekładam ją do słoja 4,2 l i do lodówki lub na balkon.
Reszta ląduje do słoików 0,9 l i esperymentuję smaki. Paprykę słodką grubą białą, zieloną,czerwoną, kroję w pasy i pionowo umieszczam z kapustą w słoiku, po miesiącu można jeść. Smacznego. 8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
annodomini
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 25 sty 2015, o 01:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1597
Skąd: okolice Słupska

 ---
Piotrze, tzn. że nawet teraz mogę połączyć kiszoną kapustę z papryką ? Jeżeli tak, to jutro spróbuję.

_________________
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 25 sty 2015, o 01:31 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Tak dokładnie, możesz dać wszystko do słoika 500 ml, wówczas 1/2 papryki wystarczy.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 25 sty 2015, o 11:32 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4204
Kombinacje mogą być różne, co kto lubi i co komu smakuje np taka viewtopic.php?p=3213558#p3213558


Góra   
  Zobacz profil      
 
ainat
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 31 sty 2015, o 01:42 
Offline
100p
100p
Postów: 122

 1 szt.
Kisiłam kapustę z liśćmi boćwiny lub buraków- ma czerwonawy kolor, trochę buraczany smak.Przekładać należy warstwami - pierwsza i ostatnia warstwa to kapusta.Robiłam b.cienką warstwę buraków.
Podobnie jak Piotr dodaje paprykę dodawałam czosnek pokrojony w plasterki.
Ostatnio kisiłam sypiąc na dno gara warstwę gorczycy.Kiszona gorczyca jest b.smaczna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 31 sty 2015, o 06:02 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
monika napisał(a):
Kombinacje mogą być różne, co kto lubi i co komu smakuje np taka viewtopic.php?p=3213558#p3213558


To raczej jest surówka z kiszoną kapustą.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona
PostNapisane: 31 sty 2015, o 11:43 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4204
Raczej jest to mieszanka kiszonych jarzyn, bo wszystko się ukisiło, ale jak zwał, tak zwał. Osobiście wolę jak 'chrupkich' jarzyn jest w mieszance więcej niż w tej, która pokazałam. No ale tu pozbywałam się cukinii, która zachowuje się jak 'kiszone ogórki na zupę'.


Góra   
  Zobacz profil      
 
besia
 Tytuł: Kiszone pomidory i inne warzywa
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 07:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1811
Skąd: granica Warmìi i Mazur

 1 szt.
Ja bardzo lubię kiszone pomidory i w tym roku zakisiłam już kilka słoików . Dwa z nich już zostały skonsumowane , pierwszy otwarty był na próbę , drugi przez łakomstwo .
Udały się doskonale ! ;:215
Kisiłam tylko koktailówki , niektóre skórki na ukiszonych owocach są twarde i niejadalne . Na Blushu skórka jest miękka i nie przeszkadza w jedzeniu kiszonego pomidorka . Dochodzi więc do niego jeszcze jedna zaleta , przynajmiej dla mnie :D

_________________
Pozdrawiam, Beata.


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 07:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1412
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Jak smakują kiszone pomidory podobne w smaku do kiszonych ogórków ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 07:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 7569
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Wiem ;:178 można też kisić śliwki,jabłka, gruszki .
Właśnie suszę Kibica,San M. Felixy i a'la Super San M. od mizuby.Dwa ostatnie są o wiele bardziej mięsiste i zostaje ich więcej.
Jak dla mnie najsłodzy Kibic,potem mizuba i Feliksa


Góra   
  Zobacz profil      
 
besia
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 08:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1811
Skąd: granica Warmìi i Mazur

 1 szt.
Moje młode koleżanki z pracy , gdy je poczęstowałam stwierdziły , że smakują trochę jak kiszone ogórki , tylko są miękkie .
Smakują tak , bo przecież jest tam koper , czosnek itp. , ale smakują też pomidorowo . Oczywiście jak kazda potrawa , jednemu smakuje innemu nie . Mnie smakuje i to bardzo ! A zalewa z nich to już po prostu coś pysznego ! Ale dla mnie , nie koniecznie dla każdego :D

_________________
Pozdrawiam, Beata.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 08:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2749
Skąd: podkarpacie

 ---
Jaki masz przepis na kiszenie - chodzi mi o precyzyjne określenie soli, bo przepisy bardzo się różnią.

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 225 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 17  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *