Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Strąki rzodkiewki? Chodzi o rzodkiewkę strączkową? Zbieram od Was pomysły na przyszły sezon, bo ja tylko ogórasy i cukinie w dwóch wersjach poupychałam w słoiki
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
W sumie nie wiem, kupiłam coś co miało być rzodkiewką japońską Minowase, ale korzonki miało słabiutkie cieniutkie, więc wykorzystałam chociaż strąki, gdy się pojawiły (i to dwa razy w ciągu sezonu).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Pozdrawiam, Beata.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Wow- a jak w smaku? Mogę uśmiechnąć sie o przepisik?
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Kiszone liście winogron .
Zrywam młode liście winogron . Nie uszkodzone , ładne . Robię to sierpniu lub na początku wrześna . Swoich winorośli nie mam , więc korzystam z uprzejmości sąsiadki
Wymyte liście złożyłam po 8 sztuk i zawinęłam w rulon . Takich rulonów zrobiłam 5 lub 6 i ułożyłam w słoiku 0,9 l . Dodałam takie przyprawy jak do kiszenia ogórków , kilka ząbków czosnku , koszyczek kopru , troszkę korzenia chrzanu , pare ziarek gorczycy . Zalałam wodą z solą i odstawiłam na kilka dni do kiszenia . Po ukiszeniu przeniosłam słoik do lodówki .
Tak ukiszone liście są już gotowe do użycia .
Robię z nich gołąbki . Farsz to dobrze przyprawione mielone mięso z ryżem . Reszta jak z gołąbkami z liści kapusty .
Z liści winogron gołąbki wychodzą takie na jeden kęs , no może dwa . Podaje je jako przystawkę , a nie danie główne . Na główne dla kilku osób to się dobrze trzeba nakręcić , a i liści sporo by było potrzeba .
Zrywam młode liście winogron . Nie uszkodzone , ładne . Robię to sierpniu lub na początku wrześna . Swoich winorośli nie mam , więc korzystam z uprzejmości sąsiadki
Wymyte liście złożyłam po 8 sztuk i zawinęłam w rulon . Takich rulonów zrobiłam 5 lub 6 i ułożyłam w słoiku 0,9 l . Dodałam takie przyprawy jak do kiszenia ogórków , kilka ząbków czosnku , koszyczek kopru , troszkę korzenia chrzanu , pare ziarek gorczycy . Zalałam wodą z solą i odstawiłam na kilka dni do kiszenia . Po ukiszeniu przeniosłam słoik do lodówki .
Tak ukiszone liście są już gotowe do użycia .
Robię z nich gołąbki . Farsz to dobrze przyprawione mielone mięso z ryżem . Reszta jak z gołąbkami z liści kapusty .
Z liści winogron gołąbki wychodzą takie na jeden kęs , no może dwa . Podaje je jako przystawkę , a nie danie główne . Na główne dla kilku osób to się dobrze trzeba nakręcić , a i liści sporo by było potrzeba .
Pozdrawiam, Beata.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Pozdrawiam, Beata.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Ukisiłem w tym roku pomidorki koktajlowe, ale do każdego słoika
dodatkowo jedna ostra, żółta papryczka.
Po 1 miesiącu było takie sobie, ale teraz, po 4 miesiącach jest rewelacyjne.
Super pasuje ze śledziami matiasami.
Pocięte na kawałki śledzie zalewam zalewą z kiszonych pomidorków, a
same pomidorki szatkuję wraz z papryczką na małe kawałeczki.
Polecam.
dodatkowo jedna ostra, żółta papryczka.
Po 1 miesiącu było takie sobie, ale teraz, po 4 miesiącach jest rewelacyjne.
Super pasuje ze śledziami matiasami.
Pocięte na kawałki śledzie zalewam zalewą z kiszonych pomidorków, a
same pomidorki szatkuję wraz z papryczką na małe kawałeczki.
Polecam.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Ze śledzikiem? Muszę spróbować Tak się dobrze składa, że mam i kiszone pomidorki i śledziki w lodówce leżakują
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Przyznam szczerze , że takiego mariażu jeszcze nie próbowałam
Na imprezę sylwestrową mamy za zadanie zabezpieczyć marynaty i kiszonki .
Jutro zrobię dokładny przegląd , trochę się tego na pewno nazbiera .
Na imprezę sylwestrową mamy za zadanie zabezpieczyć marynaty i kiszonki .
Jutro zrobię dokładny przegląd , trochę się tego na pewno nazbiera .
Pozdrawiam, Beata.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Beatko ależ Ty różności kisisz Może w nowym sezonie pójdę w Twoje ślady i spróbuję zakisić liście winogron, albo czosnek?
Wiesz Beatko, że dopiero niedawno zobaczyłam, że to Twój wątek? Gratuluję decyzji
Wiesz Beatko, że dopiero niedawno zobaczyłam, że to Twój wątek? Gratuluję decyzji
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Elu
Ja tego wątku nie zakładałam . Zrobiłam tylko kilka pierwszych wpisów o kiszonych pomidorach w wątku o pomidorach . Moderator sam przeniósł to do jednego i stworzył wątek .
Swoją drogą cieszy , że może trochę więcej osób spróbuje robić kiszonki nie tylko z ogórków i kapusty .
Czytałaś , koleżanki kiszą kalarepę , rzodkiewkę i inne warzywa .
Kiszone głąbiki z sałaty szczerze polecam , przypominają smakiem ogórki , a można mieć je dużo wcześniej . Po za tym są specalne odmiany sałat do kiszenia np. Głąbiki krakowskie .
Oczywiście smak to sprawa bardzo subiektywna , ale jeśli się czegoś nie spróbuje to trudno o tym dyskutować . Przecież nie wszystkie potrawy wszystkim smakują , ale próbujemy nowych rzeczy .
Kiszonki na pewno są bardzo zdrowe . I dużo nacji narodowych z nich korzysta , nawet w Afryce . Mam na myśli kiszone cytryny marokańskie .
Warto próbować i kosztować .
Ja tego wątku nie zakładałam . Zrobiłam tylko kilka pierwszych wpisów o kiszonych pomidorach w wątku o pomidorach . Moderator sam przeniósł to do jednego i stworzył wątek .
Swoją drogą cieszy , że może trochę więcej osób spróbuje robić kiszonki nie tylko z ogórków i kapusty .
Czytałaś , koleżanki kiszą kalarepę , rzodkiewkę i inne warzywa .
Kiszone głąbiki z sałaty szczerze polecam , przypominają smakiem ogórki , a można mieć je dużo wcześniej . Po za tym są specalne odmiany sałat do kiszenia np. Głąbiki krakowskie .
Oczywiście smak to sprawa bardzo subiektywna , ale jeśli się czegoś nie spróbuje to trudno o tym dyskutować . Przecież nie wszystkie potrawy wszystkim smakują , ale próbujemy nowych rzeczy .
Kiszonki na pewno są bardzo zdrowe . I dużo nacji narodowych z nich korzysta , nawet w Afryce . Mam na myśli kiszone cytryny marokańskie .
Warto próbować i kosztować .
Pozdrawiam, Beata.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Liście winogron do kiszenia najlepsze są w kwietniu i maju. Pyszna też jest kiszona rzepa.
Beata
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Ale najpyszniejszy jest sok z kiszonych buraków ćwikłowych.