Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
Witam !
Mam problem, więc postanowiłem zapytać. Kisiłem kapustę w słoiku ( nie pierwszy zresztą raz ) , ale pierwszy raz zdarzyło mi się, że po ukiszeniu sok z kapusty miał konsystencję rzadkiego kisielu, jakiś taki glutowaty, smak kapusty jest w porządku, niepokoi mnie tylko ta konsystencja soku. Czy ktoś się z takim zjawiskiem spotkał, co może być przyczyną, czy może coś źle zrobiłem ?
pozdrawiam i proszę o informacje.
			
			
									
						
										
						Mam problem, więc postanowiłem zapytać. Kisiłem kapustę w słoiku ( nie pierwszy zresztą raz ) , ale pierwszy raz zdarzyło mi się, że po ukiszeniu sok z kapusty miał konsystencję rzadkiego kisielu, jakiś taki glutowaty, smak kapusty jest w porządku, niepokoi mnie tylko ta konsystencja soku. Czy ktoś się z takim zjawiskiem spotkał, co może być przyczyną, czy może coś źle zrobiłem ?
pozdrawiam i proszę o informacje.
Re: Dziwna kiszona kapusta
Ja się nigdy z tym nie spotkałam, ale czytałam -  'ześluzowacenie kiszonej kapusty ? zbyt wysoka temperatura przechowywania (nadmierny rozwój Leuconostoc mesenteroides)'
			
			
									
						
										
						Re: Dziwna kiszona kapusta
Nadmierny rozwój bakterii śluzowych... mi się to zdarzyło podczas kiszenia buraków. Śluzu też miałem trochę w ostatnich ogórkach kiszonych, ale potem te dobre bakterie to chyba przetrawiły bo już śluzu nie ma 
			
			
									
						
										
						- 
				kaLo
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11334
 - Od: 17 kwie 2013, o 12:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pionki pow.radomski
 
Re: Dziwna kiszona kapusta
Bakterie te rozwijają się też w mało kwaśnych nastawach na wino zanim ruszy fermentacja.Kapusta taka jest mniej trwała bo część cukru została przerobiona na śluz zamiast kwas mlekowy.
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
Ja generalnie kiszę bez dodatków, eksperymentalnie  to w słoikach 0,9 l dodaję różne warzywa, została na stałe papryka słodka,jest pyszna. A do golasa przed podaniem dodaję tartą marchew, jabłko i kminek, dosmaczam cukrem i ostrą papryką.
Samo zdrowie.
 
			
			
									
						
										
						Samo zdrowie.
- annodomini
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1573
 - Od: 13 sty 2008, o 15:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: okolice Słupska
 
Re: Kapusta kiszona
Piotrze, wyczytałem gdzieś, że kisisz również paprykę. Jestem zaciekawiony, ale nie znalazłem przepisu. Chodzi o to, żeby ukisić paprykę z kapustą ?
			
			
									
						
							Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
			
						gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Kapusta kiszona
Adam, robię tak:
po obróbce kapusty, przekładam ją do słoja 4,2 l i do lodówki lub na balkon.
Reszta ląduje do słoików 0,9 l i esperymentuję smaki. Paprykę słodką grubą białą, zieloną,czerwoną, kroję w pasy i pionowo umieszczam z kapustą w słoiku, po miesiącu można jeść. Smacznego.
			
			
									
						
										
						po obróbce kapusty, przekładam ją do słoja 4,2 l i do lodówki lub na balkon.
Reszta ląduje do słoików 0,9 l i esperymentuję smaki. Paprykę słodką grubą białą, zieloną,czerwoną, kroję w pasy i pionowo umieszczam z kapustą w słoiku, po miesiącu można jeść. Smacznego.
- annodomini
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1573
 - Od: 13 sty 2008, o 15:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: okolice Słupska
 
Re: Kapusta kiszona
Piotrze, tzn. że nawet teraz mogę połączyć kiszoną kapustę z papryką ? Jeżeli tak, to jutro spróbuję.
			
			
									
						
							Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
			
						gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Kapusta kiszona
Tak dokładnie, możesz dać wszystko do słoika 500 ml, wówczas 1/2 papryki wystarczy.
			
			
									
						
										
						Re: Kapusta kiszona
Kombinacje mogą być różne, co kto lubi i co komu smakuje np taka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3213558 
			
			
									
						
										
						Re: Kapusta kiszona
Kisiłam kapustę z liśćmi boćwiny lub buraków- ma czerwonawy kolor, trochę buraczany smak.Przekładać należy warstwami - pierwsza i ostatnia warstwa to kapusta.Robiłam b.cienką warstwę buraków.
Podobnie jak Piotr dodaje paprykę dodawałam czosnek pokrojony w plasterki.
Ostatnio kisiłam sypiąc na dno gara warstwę gorczycy.Kiszona gorczyca jest b.smaczna
			
			
									
						
										
						Podobnie jak Piotr dodaje paprykę dodawałam czosnek pokrojony w plasterki.
Ostatnio kisiłam sypiąc na dno gara warstwę gorczycy.Kiszona gorczyca jest b.smaczna
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Kapusta kiszona
To raczej jest surówka z kiszoną kapustą.monika pisze:Kombinacje mogą być różne, co kto lubi i co komu smakuje np taka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3213558
Re: Kapusta kiszona
Raczej jest to mieszanka kiszonych jarzyn, bo wszystko się ukisiło, ale jak zwał, tak zwał. Osobiście wolę jak 'chrupkich' jarzyn jest w mieszance więcej niż w tej, która pokazałam. No ale tu pozbywałam się cukinii, która zachowuje się jak 'kiszone ogórki na zupę'.
			
			
									
						
										
						- besia
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1787
 - Od: 28 maja 2014, o 18:17
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
 
Kiszone pomidory i inne warzywa
Ja bardzo lubię kiszone pomidory i w tym roku zakisiłam już kilka słoików . Dwa z nich już zostały skonsumowane , pierwszy otwarty był na próbę , drugi przez łakomstwo . 
Udały się doskonale !
 
Kisiłam tylko koktailówki , niektóre skórki na ukiszonych owocach są twarde i niejadalne . Na Blushu skórka jest miękka i nie przeszkadza w jedzeniu kiszonego pomidorka . Dochodzi więc do niego jeszcze jedna zaleta , przynajmiej dla mnie
			
			
									
						
							Udały się doskonale !
Kisiłam tylko koktailówki , niektóre skórki na ukiszonych owocach są twarde i niejadalne . Na Blushu skórka jest miękka i nie przeszkadza w jedzeniu kiszonego pomidorka . Dochodzi więc do niego jeszcze jedna zaleta , przynajmiej dla mnie
Pozdrawiam, Beata.
			
						- 
				anulab
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11535
 - Od: 22 lut 2011, o 18:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: województwo mazowieckie
 
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Jak smakują kiszone pomidory podobne w smaku do kiszonych ogórków ?
			
			
									
						
										
						


 
		
