Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
takasobie
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 2 sty 2015, o 23:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9821
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
No to ja trochę obronię mąkę! Wiele młynów konfekcjonuje mąkę w takie przaśne worki, żeby się ludziom wydawało, że coś lepszego kupują.
Nie mam jakiegoś wyrafinowanego podniebienia, ale mąki, których używam nigdy mnie nie zawiodły. Mam ulubiony młyn, którego mąkę chętnie kupuję w sklepach, ale nie zawsze jest. Unikam za to mąki z Lidla do pieczenia chleba, bo ona już na oko dziwnie wygląda.

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 2 sty 2015, o 23:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2748
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Napiszę to jeszcze raz. Standaryzacja mąki to napychanie ją ulepszaczami. Każda mąka kupowana w torebce w sklepie na półce jest z ulepszaczami. W młynie zaś produkują mąkę niestandaryzowaną dla tradycyjnych piekarni, których jeszcze trochę jest, oraz standaryzowaną dla gigantów piekarniczych.
Miałam tego nie pisać bo to obrzydliwe, ale może to uświadomi Wam problem. Wiecie kiedy zaczęłam interesować się pieczywem i piec własny chleb - wtedy kiedy dowiedziałam się, że jednym z ulepszaczy jest zmielona świńska szczecina. Daje chlebkom pulchność i powoduje, że chlebuś może kosztować 1.69zł.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gaura
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 3 sty 2015, o 00:32 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 865
Skąd: zachodniopomorskie

 1 szt.
To straszne ;:oj Każda mąka torebkowa jest z ulepszaczami? Do tej pory myślałam, że ulepszacze i inne cuda mają tylko te mąki-mieszanki do wypieku chleba.

_________________
Pozdrawiam, Kasia


Góra   
  Zobacz profil      
 
takasobie
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 3 sty 2015, o 00:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9821
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Odbiorcą mąki standaryzowanej są piekarnie i ciastkarnie. Mąka w torebkach jest mąką zwykłą. Nie róbmy polowania na czarownice :wink:

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 3 sty 2015, o 09:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2748
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
gaura Piszę o standaryzacji a nie o ulepszaczach do mąki. Proszę przeczytać tu http://www.ekotropiciel.pl/styl-zycia/e ... ie-piszczy jaka to różnica.
takasobie Jesteś pewna tego co piszesz? Weźmy pierwszą stronę młyna, która mi się wyświetla Młyny Stoisław i pierwszą mąkę na którą natrafiam
Cytuj:
Młyny Stoisław Mąka pszenna koszalińska typ 500 1 kg
EAN 5900563000040
Rynek docelowy PL
Dane produktowe
Składniki
Wartości odżywcze 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1479 kJ/348 kcal
Białko 10,5 g
Węglowodany 73,0 g
Tłuszcz 1,6 g
Obliczona wartość odżywcza na 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1479
Wartość energetyczna (kcal) 348
Białko (g) 10.5
Węglowodany (g) 73
Tłuszcz (g) 1.6
Opis produktu
Marka
Młyny Stoisław
Marka standaryzowana
Marka - Młyny Stoisław
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mąka pszenna koszalińska typ 500

Poza tym czymże jest uzyskanie takich samych parametrów dla każdej partii mąki jak nie standaryzacją?
Na niestandaryzowanej mące ciasto nie zawsze wyrośnie puszyste bo brak w niej kwasu askorbinowego i ilość glutenu (białka) raz będzie większa, raz mniejsza. Mąka nie zawsze jest bielutka, często kremowa lub szara ( szarość mąki to wada spowodowana niewłaściwym przechowaniem ziarna, tylko jeśli to widzimy to jej nie zjemy, a jak ktoś ją wybieli w procesie standaryzacji to zjadamy ze smakiem)
W procesie standaryzacji mąki dodaje się też enzymy, amylazy i proteazy.
Ale podkreślam raz jeszcze Standaryzacja to nie to samo co dodawanie ulepszaczy, i na pewno nie szkodzi tak naszemu zdrowiu jak te drugie, ale jest dla mnie czymś nienaturalnym.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gaura
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 3 sty 2015, o 18:16 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 865
Skąd: zachodniopomorskie

 1 szt.
whitedame napisał(a):
gaura Piszę o standaryzacji a nie o ulepszaczach do mąki. Proszę przeczytać tu http://www.ekotropiciel.pl/styl-zycia/e ... ie-piszczy jaka to różnica.


whitedame moje zdziwienie i pytanie było o tyle zasadne, że napisałaś
whitedame napisał(a):
Każda mąka kupowana w torebce w sklepie na półce jest z ulepszaczami.

_________________
Pozdrawiam, Kasia


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8530
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Biała Damo z tą mieloną szczeciną to pojechałaś po bandzie :shock:

Chlorowodorek cysteiny (ang. L'cysteine hydrochloride), E920, # wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/ ... hk6ip.dpuf

Przeczytałem polecony artykuł ekotropiciela,no cóż każdy może napisać co chce,nawet to,że Kopernik był kobietą.Inna sprawa,czy ktoś w to uwierzy.Ja osobiście mam wątpliwości,aby młyny dodawały chemię do mąki na etapie produkcji,po prostu jest to nie opłacalne.Co innego w kombinatach piekarniczych,gdzie do kadzi z ciastem można dosypać po łopacie tego i owego.A to,że mąka ma określony skład podany na etykiecie?A kto to sprawdzi?

Żeby nie było tylko na piekarzy,zna ktoś słowo "bakutil"? http://pl.wiktionary.org/wiki/bakutil ,no właśnie.Stamtąd mamy półprodukty do pysznych galaretek i (i to jest właśnie super!!!)PÓŁPRODUKTY DO PRODUKCJI KOSMETYKÓW ;:108 .Gliceryna, kwasy tłuszczowe i tłuszcze do produkcji kremów.Moim skromnym zdaniem standaryzowana mąka to pikuś. PAN PIKUŚ.Jako ciekawostkę dodam,że cudowny koenzym Q 10,składnik odmładzających kremów otrzymywany jest z tego brzydkiego,rakotwórczego tytoniu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowy chleb
PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2748
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
gaura masz rację, dałam ciała bo niefortunnie użyłam tego słowa, ulepszacze w odniesieniu do produktu, który ulepszacze może zawierać.
Mogłam napisać standaryzacze tylko czy istnieje takie słowo. Cały mój wywód dotyczył standaryzacji mąki i jakoś nie pomyślałam, że ktoś odbierze to inaczej.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Powtórzę jeszcze raz mąka z ulepszaczami to mieszanka do wypieku, a mąka na półce jest tylko standaryzowana.

Kalo zgadzam się, że w porównaniu z tym co zjadamy, smarujemy się i leczymy standaryzacja mąki to mały pikuś.
Tylko czy po to zadajesz sobie trud pieczenia chleba, żeby mąka nie była w 100% mąką.
Wyobraź sobie ogrodnika, gdy ustali standard jak będzie wyglądać i smakować jabłko z jego sadu.
Ważyć ma tyle więc dostrzyknie mu wody, jest za mało słodkie no to i cukru, nie ma czerwonego rumieńca to dodamy koszenili - to jest wg mnie standaryzacja.
P.S. A ze szczeciną świńską nie pojechałam po bandzie, pracowałam i nadal współpracuję z dużą rzeźnią i wiem kto skupuje szczecinę i po co bo sama mu to sprzedawałam.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *