Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
baseda
 Tytuł: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 15:10 
Offline
200p
200p
Postów: 415
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Witam, w końcu postanowiłam jednak założyć wątek kulinarny :) Może ktoś z Was skorzysta z moich przepisów czy pomysłów :)

Na początek zapraszam na
Biszkopt malinowo-chałwowy pod cytrynowa pianką

Obrazek

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i potem żółtka, zmiksować na wolnych obrotach. Następnie dodać mąkę (obie) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

Krem chałwowy:
- 300 g chałwy waniliowej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleko rozmieszać mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko cały czas mieszając, pogotować aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń i pokruszoną chałwę cały czas miksując. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.

Warstwa malinowa:
- 800 g malin ( mogą być mrożone )
- 2 malinowe galaretki

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Maliny ułożyć na masie chałwowej i zalać tężejącą już galaretka. Jeśli maliny są mrożone to możesz wrzucić do letniej galaretki i wszystko wylać na masę chałwową. (Tutaj przyda się obręcz do tortów, żeby galaretka nie uciekła.) Następnie należy wstawić ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.

Cytrynowa pianka:
- 2 cytrynowe galaretki
- 750 ml śmietany 30 % lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie miksując na wolnych obrotach wlać tężejącą galaretkę cytrynową (wlewaj powolutku cienką stróżką). Masę wylać na warstwę malinową. Można posypać startą czekoladą. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO :)

_________________
Basia
Mój mały świat
Misz-masz kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa321
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 16:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3479
Skąd: Kraków

 więcej niż 1
Basiu - no nawet nie wiesz, jak się cieszę ;:63 ;:63 ;:63
Po pierwsze - czuję się trochę "matką chrzestną" przedsięwzięcia :;230 A po drugie - jestem pierwsza :heja
No to zabieram się do czytania, a i pewnie do robienia :wit

_________________
Pozdrawiam i zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marcoo16
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 17:49 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1057
Skąd: Ziemia Lubuska

 1 szt.
Przepis napewno wypróbuję, nie wiem kiedy, ale już leci do mojego kajetu ;:108
Fajnie, że założyłaś takowy wątek ;:333

_________________
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 18:01 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Wszystko ładnie, a ja poproszę o przekrój.
8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kris11
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 19:48 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 322
Skąd: ok/Warszawy

 1 szt.
Jestem i ja :)
kiedyś się na niego porwę i zrobię :wink:

_________________
Pozdrawiam- Marzena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
baseda
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 20:08 
Offline
200p
200p
Postów: 415
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Cieszę się Kochani, ze jesteście Ewciu, Marzenko, Tulapku, Marku, Mati :)
Piotrze miło mi Cię gościć :)

Ewciu oczywiście miano Matki Chrzestnej należy się Tobie bez dwóch zdań, ale jeszcze Ojciec Chrzestny potrzebny, ktoś chętny?

Piotrze w środku ciacho wygląda tak:

Obrazek

Dzisiaj zrobiłam serniczek na zimno mocno owocowy, zdjęcia wkrótce :)

_________________
Basia
Mój mały świat
Misz-masz kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 20:11 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4283
Skąd: Kraków

 1 szt.
Uwielbiam sernik na zimno już się nie mogę doczekać ;:138


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
baseda
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 20:20 
Offline
200p
200p
Postów: 415
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Mati to specjalnie dla Ciebie serniczek robiony w sezonie truskawkowym

Obrazek

_________________
Basia
Mój mały świat
Misz-masz kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa321
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3479
Skąd: Kraków

 więcej niż 1
Matko święta !!!
No wystartowałaś w tym wątku jak prom kosmiczny, ledwo nadążam ;:oj

_________________
Pozdrawiam i zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
mati1999
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 22 sie 2014, o 20:35 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4283
Skąd: Kraków

 1 szt.
Dziękuje :D jak smakowicie wygląda ;:138


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
e-babcia
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 23 sie 2014, o 19:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8745
Skąd: ŁÓDZKIE

 1 szt.
Basiu - jakie pyszności .Muszę córke poprosić to zdziała Twoje pyszności ;:138 ;:138

Poproszę o kolejne pyszne przepisy :wit

_________________
Ogródek Jadzi -aktualny
Straganik babci -sprzedam,kupię
Spis moich wątków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
baseda
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 24 sie 2014, o 12:53 
Offline
200p
200p
Postów: 415
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Tulapku, Marku możecie by obydwaj Ojcami Chrzestnymi, np. co drugi dzień ;:138

Jadziu witaj. U mnie na razie tylko wypieki, ale może z czasem i inne smakołyki się pojawią :D Z przepisów jak najbardziej korzystajcie i piszcie, czy smakowało.

Ewciu, Mati :D
A teraz obiecany
Sernik mocno owocowy

Obrazek

Obrazek

Składniki:
Spód:
- 200g kakaowych herbatników
- 120g masła
Masa serowa:
- 500g twarogu mielonego
- 300g naturalnego jogurtu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 7 łyżeczek żelatyny
- 150g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200g jagód
- 150g malin lub truskawek
- 2 średniej wielkości brzoskwinie (mogą być z puszki)
Dekoracja:
- 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- owoce do ozdoby

Sposób przygotowania
Masło roztopić i dodać do pokruszonych np. w blenderze herbatników, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (mała) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wyrównać delikatnie dociskając.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody i delikatnie podgrzać do rozpuszczenia.
Wymieszać mikserem ser, jogurt, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 4 łyżkami masy serowej, a następnie połączyć z pozostałą masą i dokładnie wymieszać.
Masę serową podzielić na 3 porcje. Do pierwszej dodać jagody (można część z nich trochę rozdrobnić). Wstawić tortownicę do lodówki lub na krótką chwilę do zamrażalnika, aby masa zgęstniała. Do drugiej części masy serowej dodać brzoskwinie pokrojone w kawałeczki. Wymieszać, wyłożyć masą serowo-brzoskwiniową do tortownicy na warstwę jagodową, wstawić ponownie do lodówki lub na chwilę do zamrażalnika, aby stężała. Tak samo postąpić z trzecią masą serowo-malinową (część malin można rozdrobnić, a resztę dać w całości). Maliny można zastąpić np. truskawkami czy wiśniami wedle upodobania.
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Przed podaniem sernik ozdobić śmietaną kremówką ubitą z cukrem oraz owocami.

Smacznego :)

Sernik na zdjęciu był robiony na dużej tortownicy (mała gdzieś się akurat zapodziała), ale z tych proporcji. Zdecydowanie lepiej wygląda gdy warstwy są wyższe. Można użyć owoców jakie lubimy, pamiętając o tym, żeby kolory warstw się odróżniały. Serniczek jest idealny na upalne dni.

_________________
Basia
Mój mały świat
Misz-masz kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
baseda
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 24 sie 2014, o 15:00 
Offline
200p
200p
Postów: 415
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Tulapku wcześniej coś wspominałeś o piernikach, ale niestety nie mam przepisu, mogą być w zastępstwie ciasteczka ryżowe? A co do ciasta z karmelem czy Ty przypadkiem nie rozmawiałeś z moimi chłopakami, bo to ich ulubione? Często robię właśnie ciacho o nazwie "Toffi na krakersach". Nie mam niestety fotki, bo nigdy nie zdążę zrobić-znika błyskawicznie :lol:

_________________
Basia
Mój mały świat
Misz-masz kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa321
 Tytuł: Re: Misz-masz kulinarny
PostNapisane: 24 sie 2014, o 19:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3479
Skąd: Kraków

 więcej niż 1
Oooo, ja do Basi po przepis, a tu słynne superduo gości :wit
Ale nam Basia dogodziła tym wątkiem, prawda ?
To kto w końcu jest tym ojcem chrzestnym ;:306

_________________
Pozdrawiam i zapraszam


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 52 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *