Ciasta Bogusi
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Ciasta Bogusi
Madziu. 1 kg mąki, więc ciasta będzie dużo.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Ada dobrze mówi ,,powinna być duża blacha ,,na pewno duża
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Ciasta Bogusi
Pachnąco się tutaj zrobiło.
Ślinka cieknie a święta za pasem.
Może macie dziewczyny nowe ciekawe przepisy na ciasteczka ?
Ślinka cieknie a święta za pasem.
Może macie dziewczyny nowe ciekawe przepisy na ciasteczka ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Re: Ciasta Bogusi
Piekłam ostatnio rogaliki orzechowe z przepisu Bogusi - pycha. Zdjęcie poniżej. Trochę zmodyfikowałam bo formowałam rogaliki w rękach - wałkować mi się nie chciało
A teraz pozwolę sobie trochę tu "porządzić" i wrzucę przepis na proste ciasteczka. Żaden rarytas, ale proste i smaczne.
200g mąki
pół kostki margaryny
1 serek topiony (typu gouda, śmietankowy itp)
Zagnieść, jak bardzo mocno się klei dorzucić trochę mąki (ale nie za dużo bo to jest takie "lepkie" ciasto). Wałkować cienko, podsypując minimalną ilością mąki. Wykroić kwadraty, np 5cm x 5cm (ja tam zawsze na "oko" robię więc mam miszmasz na blaszce). Wzdłuż jednej przekątnej nakładam marmoladę (taką twardą, nie rozpływającą się w pieczeniu - u mnie to "stovit") wierzchołki drugiej przekątnej sklejamy razem. Piec na papierze na jasnozłoty kolor w temp 180 - 200.
A teraz pozwolę sobie trochę tu "porządzić" i wrzucę przepis na proste ciasteczka. Żaden rarytas, ale proste i smaczne.
200g mąki
pół kostki margaryny
1 serek topiony (typu gouda, śmietankowy itp)
Zagnieść, jak bardzo mocno się klei dorzucić trochę mąki (ale nie za dużo bo to jest takie "lepkie" ciasto). Wałkować cienko, podsypując minimalną ilością mąki. Wykroić kwadraty, np 5cm x 5cm (ja tam zawsze na "oko" robię więc mam miszmasz na blaszce). Wzdłuż jednej przekątnej nakładam marmoladę (taką twardą, nie rozpływającą się w pieczeniu - u mnie to "stovit") wierzchołki drugiej przekątnej sklejamy razem. Piec na papierze na jasnozłoty kolor w temp 180 - 200.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Ciasta Bogusi
Magdziu pięknie wyglądają rogaliczki, nawet ręcznie robione.
I bardzo apetycznie.
A twój przepis rzeczywiście bardzo prosty.
Czy tego sera nie czuć zbyt mocno w ciasteczkach ?
Jak długo należy je piec ?
I bardzo apetycznie.
A twój przepis rzeczywiście bardzo prosty.
Czy tego sera nie czuć zbyt mocno w ciasteczkach ?
Jak długo należy je piec ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Re: Ciasta Bogusi
Moim zdaniem sera nie czuć, a osoby które je jadły dziwiły się, że jest tam serek więc raczej go nie czuć. Tej marmolady to trzeba dać tak dość trochę na ciastko, bo nie mają cukru więc jeśli marmolady jest malutko to wtedy ciastka są mało słodkie i nijakie. Piekę je na jasnozłoty kolor, ale tak szczerze mówiąc nie patrzę nigdy na zegarek. Po prostu próbuję jedno i stwierdzam czy im dość. Ale myślę to będzie jakieś 20-30 minut w nagrzanym piekarniku. One nie są tak mocno kruche, są raczej "miękkie" w porównaniu ze zwykłymi kruchymi ciastkami.
Re: Ciasta Bogusi
Bardzo podoba mi się przepis na drożdżowe ciasto,ponieważ nie trzeba go długo wygniatać.
Mam pytanie.Wstawiamy do zimnego piekarnika,czy nagrzanego?
Czytając przepis na ciasteczka przypomniało mi się,ze kiedyś robiłam polewę do ciasta z serka topionego.
Wyszła bardzo smaczna.Przepis był chyba z naszego forum,ale teraz nie mogę go znaleźć,a nie zapisałam.
Może ktoś pamięta jak to się robiło i poda.
Mam pytanie.Wstawiamy do zimnego piekarnika,czy nagrzanego?
Czytając przepis na ciasteczka przypomniało mi się,ze kiedyś robiłam polewę do ciasta z serka topionego.
Wyszła bardzo smaczna.Przepis był chyba z naszego forum,ale teraz nie mogę go znaleźć,a nie zapisałam.
Może ktoś pamięta jak to się robiło i poda.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12942
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Ciasta Bogusi
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Ciasta Bogusi
Kurza twarz! Skopiowałam przepis na jabłecznik, a o mały włos przegapiłabym przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania!
Dzięki dziewczyny
Dzięki dziewczyny
Re: Ciasta Bogusi
Czy dobrze rozumiem że te 25 dkg kokosu to ma być do obtoczenia? Nie dajemy do go kulek?8. Kulki rumowe bez pieczenia
25 dag kokosu
25 dag cukru pudru
8 dag masła
4 ugotowane żółtka
olejek rumowy
2 kieliszki spirytusu
wykonanie
składniki zagnieść formować kulki do środka wkładać rodzynek obtaczać w kokosie
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Magdziu dajemy do masy kokos ,,trochę zostawiamy ,,albo jak masz nadmiar ,to w tym obtaczamy
Ale robiłam też bez obtaczania :P
Ale robiłam też bez obtaczania :P
Re: Ciasta Bogusi
Dziękuję Bogusiu, muszę wypróbować ten przepis koniecznie.