Wybór w sklepach wielki.
Znajdziemy takie które:
- w ogóle nie mają podanego składu.
- takie gdzie w składzie podano np: 'śmietanka pasteryzowana oraz żywe kultury bakterii mlekowych'
- inna mają dłuższą listę składników, na której znajdziemy też np: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, żelatynę wieprzową, pektynę, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar...
Którą wybrać ?
Wbrew pozorom brak podanego składu jest dobrą wiadomością!
Aktualne wymogi prawne umożliwiają pominięcie na etykiecie wykazu składników dla produktów takich jak:
Korzystając z tego niektórzy producenci śmietan bez dodatków składu na etykiecie w ogóle nie podają, inni (może aby nas nie straszyć ?) dopisują z własnej woli coś w stylu : 'śmietanka pasteryzowana oraz żywe kultury bakterii mlekowych'.1169/2011 pisze:ser, masło, fermentowane mleko i śmietana/śmietanka, do których nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji
źródło (art.19): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 32011R1169
Pozostaje trzecia grupa producentów (już wyrobów raczej śmietanopodobnych) która z przymusu prawnego o dodanych zgęstnikach informuje.
Warto więc szukać śmietanki/śmietany która nam najbardziej smakuje nawet wśród tych bez podanego składu, omijając oczywiście szerokim łukiem produkty z zgęstnikami bo fakt ich użycia na etykiecie musi być już ujawniony.