Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 428 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 21 gru 2016, o 18:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jolka nie pamiętam czy wstawiałam przepis na śledzie z rodzynkami, bo nie mogę znaleźć, ale robię tak:

Śledzie z rodzynkami
Solone filety śledziowe
duża cebula
garść rodzynek
2 łyżki koncentratu
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki oleju
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (jak kto lubi), wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy solą i podsmażamy do zeszklenia. Na cebulę wrzucamy opłukane rodzynki, dodajemy koncentrat i dusimy przez chwilę, mieszając. Pod koniec dodajemy pieprz i cukier do smaku. Ma być słodko - kwaśne. Studzimy. Opłukane śledzie kroimy wg uznania, układamy w naczyniu i przykrywamy rodzynkową pierzynką.

Moja pierzynka jeszcze na patelni, czeka na swoją kolej. Będzie też jak co roku pierzynka z gorczycą.
Do tej pory mam zrobione pasztety z kaczki i gęsi, jeden z żurawiną, drugi z suszoną śliwką, ugotowaną kapustę z grzybami do pierogów, upiekłam keksy i piernik, który przełożę powidłami i kremem z kaszy manny i masła (właśnie go dokończyłam), mam upieczony biszkopt, zapeklowanego indyka, kurczaka i szynki na pieczeń. Zrobię jeszcze zwijanego makowca i sernik, karpia w galarecie, karpia z pieczarkami i usmażę, ale to już w wigilię. Kisi się barszczyk. Choinka zainstalowana, ale jeszcze nie ustrojona.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 22 gru 2016, o 02:21 
Offline
200p
200p
Postów: 348

 1 szt.
Dorotko, osie gniazda zrobiły furorę w mojej rodzinie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 22 gru 2016, o 15:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5410
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Ha,ha.A znalazłam Twoje śledzie-jako ''śledzie rodzynkowe''.Ja solonych śledzi nie lubię ;:131 ,więc z marynowanymi zrobiłam.No i były dziś na Wigilii u Michała.I jeszcze zostało,więc czekają w lodówce na naszą Wigilię.

Ale naszykowałaś ;:oj .Moje dzieci jeszcze małe,to i dużo nie pałaszują.Więc w końcu(po ciągłym mrożeniu,bądź karmieniu zwierząt odgrzewanym jedzenie...)poszłam po rozum do głowy.I zrobiłam bigos,żeberka a w 2 dzień upiekę kurczaka.Będzie biała kiełbasa i wędzonki,sałatka i ciasta,śledzie.Dość.Może choć raz nie trzeba będzie mrozić.A ja się nie narobię i nie będę słuchać,że znowu to samo do jedzenia...

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 2 sty 2017, o 21:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Za chwilę karnawał, podam przepis na pyszne kremowe ciasto. Miałam przyjemność spróbować tego ciasta dzięki przyjaciółce syna. Mówię Wam... niebo w gębie.
Poprosiłam o przepis, ciasto zrobiłam na sylwestra i już zostały po nim wspomnienia. ;:224

Kostki Roscher

Biszkopt orzechowo - czekoladowy:
8 białek
8 żółtek
180 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
40 g kakao
200 g zmielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli :wink:

Wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.

Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 -180*C około 40-45 min. Wyłączyć piekarnik, ciasto wystudzić piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty

Krem "Roscher":
400 g serka mascarpone ( z lodówki)
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
pół szklanki drobno posiekanych, orzechów

Do zimnego serka mascarpone dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - krem powinien być gładki. Wymieszać z orzechami, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Kremówkę i mascarpone ubić do otrzymania sztywnego kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Krótko ubijać do wymieszania się
składników.

Do nasączenia biszkoptu wymieszać ciemny rum z wodą w proporcji 2 części rumu 1 część wody (zamiast rumu może być likier orzechowy)

Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 36%

Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, przestudzić.

Składanie ciasta:

W formie w której pieczony był biszkopt ułożyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu. Posmarować połową kremu. Na wierzch wyłożyć cały krem śmietankowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączonym resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu, równo rozsmarować, schłodzić.

Na schłodzony placek wylać zimną polewę. Ciasto można udekorować pralinkami Ferrero Rocher (wersja exklusiv :wink: )

Trochę z tym pracy, ale efekt wart zachodu, nawet fotki nie zdążyłam zrobić. ;:306

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
barbra13
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 2 sty 2017, o 22:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3097

 1 szt.
W składnikach na biszkopt : szczypta soli? Czy może szczypta kucharkę :wink: ? Świetny przepis na większą okazję, bardzo smakowicie to widzę.

_________________
Pozdrawiam
Doniczkowe, część2
A jednak kaktusy


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 2 sty 2017, o 22:05 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Basiu, oczywiście soli, chociaż inne "szczypty" też mile widziane. :wink:
Ciasto jest naprawdę wyborne. ;:333

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 20 sty 2017, o 21:24 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Uwielbiam pączki, oprócz tych z serkiem usmażyłam tradycyjne. Wyszły prawie idealne (ta obwódka nie zawsze się udaje ;:131 ). Na zdjęciu bez lukru, bo takie lubi syn, ja jednak wolę z lukrem lub cukrem pudrem:

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 22 sty 2017, o 23:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Pączki wyglądają apetycznie , ale nie widzę przepisu u Ciebie w spisie :wink:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 23 sty 2017, o 01:28 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Stefciu u mnie przepis na pączki wygląda tak (na 15-16 szt):

Pączki
3 dag drożdży
200ml ciepłego mleka
3 -4 szkl mąki
4 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
100g roztopionego masła
olej lub smalec do smażenia
marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia
lukier lub cukier puder do posypania
Drożdże rozgniatam z cukrem i ciepłym mlekiem, dodaję do przesianej mąki. Wyrabiam z jajkami, na koniec dodając roztopione masło. Ciasto musi być lekkie, delikatne i bardzo luźne. Odstawiam do wyrośnięcia, na 1-2 godz.
Po tym czasie odrywam porcje ciasta, rozpłaszczam w dłoniach, nakładam łyżeczkę nadzienie, zlepiam pączka i formuję kulkę. Odkładam na tacę do wyrośnięcia na minimum 1/2 godz (pączki muszą być dobrze wyrośnięte przed smażeniem). Tłuszcz podgrzewam do temp 160*C. Smażę pączki przez 2 minuty z każdej strony. Posypuję cukrem pudrem lub zanurzam w lukrze zrobionym z cukru pudru i likieru kokosowego.
Pączki są przepyszne. Uwielbiam. ;:167

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 24 sty 2017, o 16:42 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Dorotko przepięknie dziękuję za ;:215 przepis ;:180


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 30 sty 2017, o 21:07 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Mam nadzieję, że wypieki się udają. :wink:
Sezon na pączki trwa, ale w sobotę oprócz nich były też ptysie z kremem śmietanowym. Dawno nie robiłam więc zniknęły bardzo szybko.

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 30 sty 2017, o 22:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3883
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
;:152 ;:152 ;:152 ;:152
Kocham ptysie !!!!!!!!!

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 30 sty 2017, o 22:46 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Mam nadzieję, że wypieki się udają. :wink:
Sezon na pączki trwa, ale w sobotę oprócz nich były też ptysie z kremem śmietanowym. Dawno nie robiłam więc zniknęły bardzo szybko.

Obrazek

Dorotko wypieki się udadzą jak ma się dobre przepisy :D
Ptysie smaczne ,ale pączusie jeszcze smaczniejsze ;:138
Mój M mówi ,ze pączki upiecz te z przepisu Szarotki ;:306


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 31 sty 2017, o 20:21 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5877
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Aniu niestety już zjedzone, ale na Twój przyjazd zrobię podwójna porcję. :wink:
Stefciu nawet nie wiesz jaki mi miło gdy ktoś inny piecze z moich przepisów, a jeszcze gdy wypieki smakują. ;:215 .

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 428 ]  Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Marconi_exe i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *