To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- dtlissa
- 200p
- Posty: 384
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
?ja poproszę przepis na amoniaczki - ciasteczka takie robiła kiedys moja babcia dla mojego taty, bo to były jego ulubione. Ech te smaki dzieciństwa...
Witam w ogrodzie... (NL1)
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Amoniaczki
750 g mąki pszennej
100 g cukru
6 łyżek masła
4 jajka
3/4 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
cukier waniliowy
olejek migdałowy
cukier kryształ do posypania
Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać oba cukry, sól i mleko, zmiksować. Dodać jajka i olejek, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, wsypać do masy jajecznej. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka foremką lub zwyczajnie kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec przez 15- 20 min do zrumienienia.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to musi wsypać do ciasta więcej cukru lub rozwałkować ciasto na cieńszy placek.
750 g mąki pszennej
100 g cukru
6 łyżek masła
4 jajka
3/4 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
cukier waniliowy
olejek migdałowy
cukier kryształ do posypania
Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać oba cukry, sól i mleko, zmiksować. Dodać jajka i olejek, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, wsypać do masy jajecznej. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka foremką lub zwyczajnie kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec przez 15- 20 min do zrumienienia.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to musi wsypać do ciasta więcej cukru lub rozwałkować ciasto na cieńszy placek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Możesz też wypróbować przepis na takie :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4342292
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4342292
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Żeby nie było, że robię tylko słodkie to dziś zaprezentuję roladki z indyka, z serem suszonymi pomidorami i natką pietruszki, w panierce.
I skromniutka wersja ciasteczek maślanych, w bogatszej wersji ciasteczka przekładamy marmoladą lub kremem czekoladowym i posypujemy cukrem pudrem.
I skromniutka wersja ciasteczek maślanych, w bogatszej wersji ciasteczka przekładamy marmoladą lub kremem czekoladowym i posypujemy cukrem pudrem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6349
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
A ja upiekłam ostatnio "Bardzo szybką szarlotkę z jabłkami". Zdjęciem się nie pochwalę, bo w przepisie było napisane, że najlepiej smakuje po wyjęciu z pieca ... i smakowała. Przepis naprawdę świetny, dziękuję.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Lidziu cieszę się, że smakowało. Ta szarlotka jesienią bardzo często jest u mnie. Znika o wiele szybciej niż się robi.
Mam jeszcze jedno bardzo niebezpieczne ciasto. Niebezpieczne, bo nie można się od niego oderwać, a że łatwo się robi to i często można piec. Problem tylko z łakomstwem.
Przedstawiam gniazda os vel osie gniazda:
Mam jeszcze jedno bardzo niebezpieczne ciasto. Niebezpieczne, bo nie można się od niego oderwać, a że łatwo się robi to i często można piec. Problem tylko z łakomstwem.
Przedstawiam gniazda os vel osie gniazda:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
O jej.To chyba drożdżowe?
Przepisik proszę
Przepisik proszę
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Tak Jolu, jest to ciasto drożdżowe. Przepis jakiś czas temu dostałam od siostry i troszkę go podrasowałam po swojemu. W efekcie piekę z takiego przepisu:
Osie gniazda
5 dag drożdży
3 jajka
1 łyżka cukru
350 ml letniego mleka
80 dag mąki pszennej
Drożdże wymieszać z cukrem i zalać letnim mlekiem, dodać mąkę i jajka i wyrobić gładkie ciasto.
Przygotować masę maślaną:
20dag cukru pudru
20dag miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystko utrzeć.
Polewa:
200ml mleka
5 łyżek cukru (ja daję brązowy)
Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek.,podsypując mąką, każdą posmarować masą. Zwinąć dość ciasno jak roladę. Pociąć na plastry o grubości 5 -6cm. Ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak. Układać w odstępach 1,5cm (z tej ilości wychodzi 20 plastrów, które wypełniają całą blachę). Posmarować każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Następnie włączyć temp. 180stopni wstawić blachę i piec około 45min. W połowie pieczenia, zalać bułeczki płynem przygotowaną polewą. Wymieszać to i mocno zlać bułeczki. Ciasto wchłonie cały płyn. Dopiec aż będą ładnie zrumienione. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ponieważ są wilgotne to i na drugi dzień są pyszne (jeśli coś zostanie).
Smacznego ,,
Osie gniazda
5 dag drożdży
3 jajka
1 łyżka cukru
350 ml letniego mleka
80 dag mąki pszennej
Drożdże wymieszać z cukrem i zalać letnim mlekiem, dodać mąkę i jajka i wyrobić gładkie ciasto.
Przygotować masę maślaną:
20dag cukru pudru
20dag miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystko utrzeć.
Polewa:
200ml mleka
5 łyżek cukru (ja daję brązowy)
Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek.,podsypując mąką, każdą posmarować masą. Zwinąć dość ciasno jak roladę. Pociąć na plastry o grubości 5 -6cm. Ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak. Układać w odstępach 1,5cm (z tej ilości wychodzi 20 plastrów, które wypełniają całą blachę). Posmarować każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Następnie włączyć temp. 180stopni wstawić blachę i piec około 45min. W połowie pieczenia, zalać bułeczki płynem przygotowaną polewą. Wymieszać to i mocno zlać bułeczki. Ciasto wchłonie cały płyn. Dopiec aż będą ładnie zrumienione. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ponieważ są wilgotne to i na drugi dzień są pyszne (jeśli coś zostanie).
Smacznego ,,
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Pierwszy raz widzę taką wersję ciasta drożdżowego ,moja mama picze cudne drożdżówki z owocami i posypką ogromne i puchate,ale chyba Twoją upiekę dla porównania
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Ale te osie gniazda smakowicie wyglądają, mam wrażenie, ze pachną przez monitor .
Już skopiowałam przepis i będę robiła
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Iwonko to ciasto jest nie tylko smaczne, ale i łatwo się je robi. Drożdżówki naszych mam to bez porównania, bo to zawsze smak rodzinnego domu.
Ewuniu są naprawdę warte upieczenia. Niby tylko drożdżowe, ale smak
Beatko amoniak kupisz w delikatesach, ja kupuję nawet w takim naszym wiejskim sklepiku.
Ewuniu są naprawdę warte upieczenia. Niby tylko drożdżowe, ale smak
Beatko amoniak kupisz w delikatesach, ja kupuję nawet w takim naszym wiejskim sklepiku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Idą święta, może ktoś szuka czegoś nowego ze słodkości. Proponuję:
Serniczek oreo
Składniki:
30 ciasteczek oreo
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
3 łyżki miękkiego masła
10 g żelatyny
Ciasteczka "rozbieramy", odkładamy osobno ciasteczka, osobno nadzienie.
Ciastka drobno rozkruszamy, odkładamy 3 łyżki. Pozostałe okruszki mieszamy z masłem, masę rozkładamy na dnie małej tortownicy, dobrze ugniatając. Serek, śmietanę, nadzienie z ciastek i żelatynę podgrzewamy na wolnym ogniu do połączenia się składników. Kiedy masa serowa jest gładka, zestawiamy z ognia. Po ostudzeniu wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch posypujemy odłożonymi okruszkami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min 4 godziny. Ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wygląda:
Nastawiłam domowy koniaczek. Do degustacji za rok.
Serniczek oreo
Składniki:
30 ciasteczek oreo
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
3 łyżki miękkiego masła
10 g żelatyny
Ciasteczka "rozbieramy", odkładamy osobno ciasteczka, osobno nadzienie.
Ciastka drobno rozkruszamy, odkładamy 3 łyżki. Pozostałe okruszki mieszamy z masłem, masę rozkładamy na dnie małej tortownicy, dobrze ugniatając. Serek, śmietanę, nadzienie z ciastek i żelatynę podgrzewamy na wolnym ogniu do połączenia się składników. Kiedy masa serowa jest gładka, zestawiamy z ognia. Po ostudzeniu wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch posypujemy odłożonymi okruszkami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min 4 godziny. Ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wygląda:
Nastawiłam domowy koniaczek. Do degustacji za rok.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim