To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit
Dorotka a przepis na ciasto do pierogów też możesz podać?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa. ;:306 Nie podam jednak proporcji, bo robię na "oko".

Ciasto na pierogi:

Mąka pszenna, sól, olej, gorąca woda.
Do mąki dodajemy sól i dolewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest gładkie i odpowiednio gęste dolewamy olej (ja daję 1 łyżkę na 2 szkl maki). Po wyrobieniu ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 1/2 godz aby odpoczęło. Podczas wałkowania podsypujmy mąką, ale staramy się aby było jej jak najmniej, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto zrobione w taki sposób rozpływa się w ustach. ;:173
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

szarotka66 pisze:Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa.
No nie wiem, teraz cepy są z łożyskami, więc i budowa się komplikuje ;)

Skąd bierzesz tyle czasu na robienie tylu rzeczy ?? Podziwiam Cię :)
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ciasto pierogowe podstawowe:

500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
sól
ew. 1 jajo

Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby ?dojrzało?, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.
To przepis na ciasto pierogowe Macieja Kuronia, ja zamiast masła dodaję olej i nie dodaję jajka. Wodę używam gorącą.
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Na sobotę wiem co zrobić pierogi z kaszy gryczanej i wątróbki wszystkie trzy składniki uwielbiam w połączeniu na pewno będą pyszne.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Boguś czas to pieniądz, dlatego trzeba racjonalnie nim dysponować. :wink: A tak poważnie to ja nie lubię siedzieć bezczynnie, dodatkowo zapracowuję stres. Żeby nie myśleć o kłopotach wyszukuję sobie zajęcia, a że lubimy jedzonko to dużo czasu spędzam w kuchni. ;:224

acia1065 wg mnie ciasto na pierogi z jajkiem jest za twarde, dlatego robię tak jak wyżej. Gwarantuję, że jest mięciutkie i pulchne. :wink:

Dla wszystkich łasuchów mam dziś torcik śmietanowy z owocami. ;:215

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
BettyWP
100p
100p
Posty: 180
Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łubianka k. Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

ewunia7 pisze: Dorotka wczoraj na obiad była gąska faszerowana kaszą gryczaną.
Pychotka :tan
Ewo, jeśli możesz to podziel się przepisem na taką gąskę. Bo ja umiem robić jedynie z jabłkami.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

szarotka66 napisałam, że to przepis wg. Kuronia i, że ja nie dodaję jajka i daję olej. :D
Beata
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Właśnie teraz piję kawę i nie mam nic słodkiego do niej, pewnie trzeba będzie zajrzeć do barku po jakieś ciacho, ale to nie to.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit
Beatka to jest przepis Dorotki z poprzedniego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5021461

Dorotka tak właśnie myślałam, że przez jajka coś z tym ciastem nie tak.
Od teraz będzie do pierogów ciasto bezjajeczne.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ja do tej pory lepiłam pierogi tylko raz w roku (Wigilia), teraz coś mnie odmieniło i staram się robić je przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego szukam pomysłów na różne farsze :D
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ważne w cieście na pierogi jest użycie mocno ciepłej wody, ja daję gorącą. :wink:

Dziś na obiad były naleśniki z twarogiem, oraz drugie z truskawkami, polane budyniowym sosem. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Mam zapas mąki krupczatki, można z niej zrobić pierogi, pizze czy rogaliki krucho - drożdżowe?
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”