To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Sos w słoikach tej wielkości pasteryzuję około 40min.

Pasztet z cukinii

4 szklanki startej na tarce jarzynowej młodej cukinii (jeśli starsza to usuwamy nasiona)
3 średnie cebule starte również na tarce (można pokroić w drobną kostkę)
1/2 szkl oleju
2 szkl bułki tartej
25 dag startego żółtego sera
4 jajka
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka vegety lub jak ktoś nie używa to sól, pieprz
Białka ubić, resztę składników dokładnie wymieszać (ja robię to ręką jak mielone :wink: ), dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na 2 keksówki, piec w nagrzanym do 160-180*C piekarniku około 50 min -1 godz.
Najlepiej smakuje na gorąco, ja jem z jogurtem greckim, moje chłopaki z ketchupem. Długo trzyma ciepło, można też odgrzewać w piekarniku. Jest pyszny. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5065
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dorotko, ja też czekałam ma ten pasztet, bo cukinia mnie "zasypała", brzmi ten przepis pysznie i pewnie jutro zrobię. Ale zasypały mnie też pomidory. Znalazłam u Ciebie coś takiego
szarotka66 pisze:U mnie zaraza na pomidory wlazła, ale w porę się wzięłam w garść (dostałam kopa od mojej forumowej psiapsiółki, a raczej córki ;:306 ) opryskane i już zaraza opanowana. Owoców jeszcze bardzo dużo, cały czas przerabiam. Trochę ususzyłam, a reszta idzie do słoików - obrane ze skórki, pokrojone na połówki lub ćwiartki i zalane solanką. Uwielbiamy zimą z dodatkiem cebulki i pieprzu. ;:333
Czy te pomidory są tylko zalane solanką, czy też pasteryzowane? Możesz podać przepis? ;:180
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Basiu robię solankę, na litr wody sypię 2 łyżki soli kamiennej, takiej jak do ogórków. Pomidory obieram ze skórki, duże kroję na mniejsze kawałki, małe daję całe. Do słoików układam na full. Solanki wlewam max 5cm. Pomidory puszą jeszcze sok. Pasteryzuję litrowe słoiki około 30-40min. Smak kupnych pomidorów z puszki się nie umywa, mimo tego, że te własne nie są tak bardzo czerwone. ;:333
Polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem pomidorów. Zimą i do zupy i do sosu na pizzę, my lubimy tak jak pisałam z cebulką i nawet śmietanki wlewamy, a sok doskonały do picia. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5065
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, jutro w takim razie kolejny dzień z przetworami :D .
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2215
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kochana, pasztecik wyszedł mega pyszny :tan
Wprost cudowny ;:138
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Wow, Aluniu szybka jesteś. ;:oj Prawda, że pyszny?
Cieszę się, że smakowało. ;:196
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2215
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

;:215 Dorotko miałam już cukinię zerwaną ale nie wiedziałam co z nią zrobić. Dlatego czatowałam na przepis żeby nie próżnować.
A powiedz co robisz z nadmiarem fasolki szparagowej?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Nadmiar fasolki kiszę jak ogórki, robię też tak jak korniszony. Jest pyszna. No i oczywiście mrożę. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Czy foremke trzeba czyms wcześniej posmarować czy wylewamy pasztet bezpośrednio do formy ?
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jak masz silikonową to nie musisz smarować. Ja zwykłą wykładam papierem do pieczenia.
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ja piekę ten pasztet w jednorazówkach, tych nie smaruję. Tradycyjną blaszkę warto posmarować odrobiną oleju, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
asia124
200p
200p
Posty: 302
Od: 31 lip 2013, o 03:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Potwierdzam, pasztet jest przepyszny, niedawno zrobiony a już prawie go nie ma ;:oj
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kilka dni temu zamknięto piekarnię, w której kupowałam mój ulubiony dyniowy chleb. :( No czas wziąć się za pieczenie.
Dziś upiekłam chleb owsiany;

Obrazek

Obrazek

Gdy się skończy, będę eksperymentowała z innymi, młyn mam "pod nosem", więc mąkę kupię sporo taniej, a bardzo dobrej jakości. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”