Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 428 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 14 kwi 2017, o 16:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Świąteczne wypieki na finiszu, jeszcze tylko lukrowe muśnięcia. W tym roku na wielkanocnym stole takie słodkości:
Sernik z malinową frużeliną
Tradycyjna babka wielkanocna z bakaliami
Mazurek na biszkopcie
Biszkopt z kremem mascarpone, brzoskwiniami i galaretką
Wiewiórka

Jak znajdę chwilę to wstawię jakieś fotki.
Wesołych i Smacznych Świąt. ;:196

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 kwi 2017, o 15:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Dziś fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
joannamm
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 kwi 2017, o 19:49 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 477
Skąd: pomorskie, nad rzeką Brdą

 więcej niż 1
Apetycznie wyglądają. Te pierwsze ciasto to sernik? a ostatnie to mazurek? Mniam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 kwi 2017, o 20:07 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Joasiu sernik ze "swojskiego" sera, którego nawet nie mielę, a jest puszysty i nigdy się nie zapada. Mazurek to taki wymyślony przed laty dla miłośników bakalii. Kiedyś musiałam sama robić krem karmelowy lub gotować mleko skondensowane (zaniechałam kiedy w środku nocy wybuchła mi taka puszka zachlapując całą kuchnię łącznie z sufitem lepkim kremem) ;:223 , teraz idę na łatwiznę i kupuję gotowy krem krówkowy.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 6 maja 2017, o 18:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5409
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
:wit
U mnie dziś iście letnia pogoda.Wszyscy chodzą jak śnięci.Taka zmiana i ciepło ;:oj .
Więc zrobiłam lody,bo w naszym sklepie tylko te najdroższe przywożą :evil: .
A oto przepis,nie podaję ilości,bo robiłam na oko i smak;

Lody truskawkowe
Truskawki zamrożone
cukier puder
śmietana 30%

Wszystko zblenderować (truskawek nie rozmrażać!) i od razu jeść.
Żadnego mrożenia.chwila roboty i natychmiastowa ochłoda.

Wiem Dorotko,że Ty nie możesz truskawek.Ale może ktoś skorzysta.Ciepłych dni będzie coraz więcej :wink:

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 6 maja 2017, o 19:25 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Jolka ja nie mogę truskawek, ale takie szybkie lody można zrobić z innych mrożonych owoców. :wink: Na pewno przepis do wykorzystania. :wit U mnie dość ciepło, ale o upale nie można mówić. Przedwczoraj spadło 23 litry wody na metr, dziś znowu padało, ale już mniej.
Mokro wszędzie, w polu wczoraj zgubiłam buty. ;:223
Dziś na kolację kiełbaski z grilla, ale konsumpcja w domu, bo zimny wiatr wieje i nieprzyjemnie się siedzi, nawet w altanie. ;:224

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 7 maja 2017, o 04:58 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 682
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Jakiś pomysł na szybkie i niedrogie ciasto z rabarbarem?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 9 maja 2017, o 11:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5409
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Dorota,masz rację.Mogą być inne mrożone owoce.
acia,tu gdzieś jest przepis na szybkie ciasto z truskawkami.Jest to ciasto ''lane'' ,podobne do biszkoptu.Zamiast truskawek możesz dać rabarbar.

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 18 cze 2017, o 12:24 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Dziś zapraszam na dość pracochłonne, ale pyszne ciasto "piasek pustyni":

Obrazek

Zdjęcie niezbyt udane, ale ciasto składa się z 3 warstw różnych kremów i 2 różnych biszkoptów - makowego i czekoladowego.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 26 lip 2017, o 11:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Postanowiłam spróbować fioletowych ziemniaków. Urosły pięknie, smakują wyśmienicie, więc sałatka ziemniaczana będzie z ziemniaków zwykłych i fioletowych. Tak wyglądają po pokrojeniu:

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewcik000
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 26 lip 2017, o 16:38 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 37

 1 szt.
wyglądają odjazdowo ;:138


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 4 sie 2017, o 15:51 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5875
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Piątkowy obiad:
Pasztet z cukinii, pyszny, moi mięsożerni faceci poprosili o niego 2 dzień pod rząd. ;:oj

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewcik000
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 5 sie 2017, o 02:35 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 37

 1 szt.
Dorotko, przymierzam się do sosu cygańskiego do słoików i mam pytanie, chcę użyć 0,5 litrowych słoików, ile czasu pasteryzować gotowy produkt??
...a pasztet z cukinii uwielbiamy ;:167 , ciekawa jestem Twojego przepisu


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alunia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 6 sie 2017, o 18:16 
Offline
1000p
1000p
Postów: 2271

 1 szt.
Dorotko podaj nam przepis na ten pasztet z cukinii. Przyznam że wygląda bardzo apetycznie ;:131


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 428 ]  Idź do strony nr...        1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Darko52, onectica i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *