Domowe wędliny

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Domowe wędliny

Post »

Nigdy nie sprawdzałem, bo wszystko zawsze szybko jest zjedzone.
Myślę jednak, że tydzień to spokojnie powinny wytrzymać. :)
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowe wędliny

Post »

Dla lubiących ciekawe przepisy mam propozycję-klops wg gargamela
1 kg mięsa mielonego (lepiej lekko tłuściejsze np.boczek)
300 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
Sól i przyprawy
Wszystko wymieszać.Przełożyć do keksówki i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.Ja piekłam ok.70 minut.
Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odlać sos,aby nie wchłonął się do mięsa.
Dawno nie robiłam,ale jest smaczne także na ciepło.
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Domowe wędliny

Post »

Fajnie ale sól i przyprawy hmm jak to rozumieć ?
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Posty: 259
Od: 28 cze 2012, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Toruń

Re: Domowe wędliny

Post »

Podam wam przepis na kiełbaskę pieczono-wędzoną. Robie ją na każde święta i uroczystości rodzinne.
Oto tajemna receptura: 3 kg szynki, 4 kg łopatki, 6 kg boczku, 1 kg piersi od kurczaka, 9 ząbków czosnku, 2 paczki pieprzu, 1,5 paczki majeranku, 2 garście mieszanki peklującej, sól kuchenna do smaku. Mięso mielimy na dużych oczkach chude i na malych oczkach tluste. Czosnek ucieramy z odrobiną soli. Potrzebujemy jeszcze jelita wieprzowe. Ja kupuje w Paku(nie robie tu reklamy, jest to firma która ma po prostu bardzo dobre produkty, od przypraw po sprzęt dla masarni) tam są najlepsze.
Potrzebujemy jeszcze dobrego drewna i wędzarni. Ostatnio wędziłem drzewem gruszy i olchowym. Temperatura wędzenia 70 stopni 2 godziny. Kiełbasa jest pyszna. Z takiej ilości mięsa wychodzi ok 70 lasek kiełbasy.
Obrazek
i zdjęcie wędzarni którą sam wymurowalem.
Obrazek
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowe wędliny

Post »

Przyprawami może być:pieprz,pieprz ziołowy,pietruszka,czosnek, lub gotowe mieszanki.Co kto lubi.
Kilka lat temu ten przepis był popularny i zamiast mleka skondensowanego ludzie dawali słodką śmietanę.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5844
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Domowe wędliny

Post »

:wit Mam swojską białą, surową kiełbasę ,robioną wczoraj.
Jak ją przechować do niedzieli? Zaparzyć ja ,czy może stać w lodówce ?
Asia
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Domowe wędliny

Post »

Jeśli nie chcesz mrozić to zdecydowanie musisz ją sparzyć aby mogła w lodówce dotrwać do niedzieli.
Ja mrożę surową, parzę przed podaniem. Wczoraj zrobiłam i wylądowała w zamrażarce. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5844
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Domowe wędliny

Post »

Powiem Ci , że zamroziłam ,jakoś intuicja mi podpowiadała , że surowe mięso nie wytrzyma do niedzieli.
Na noc z soboty na niedziele przełożę do lodówki i przed podaniem zaparze ;:173
Dzięki za odpowiedź ;:196
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 1014
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Domowe wędliny

Post »

LysyRudy pisze:Podam wam przepis na kiełbaskę pieczono-wędzoną. Robie ją na każde święta i uroczystości rodzinne.
Oto tajemna receptura: 3 kg szynki, 4 kg łopatki, 6 kg boczku, 1 kg piersi od kurczaka, 9 ząbków czosnku, 2 paczki pieprzu, 1,5 paczki majeranku, 2 garście mieszanki peklującej, sól kuchenna do smaku. Mięso mielimy na dużych oczkach chude i na malych oczkach tluste. Czosnek ucieramy z odrobiną soli. Potrzebujemy jeszcze jelita wieprzowe. Ja kupuje w Paku(nie robie tu reklamy, jest to firma która ma po prostu bardzo dobre produkty, od przypraw po sprzęt dla masarni) tam są najlepsze.
Potrzebujemy jeszcze dobrego drewna i wędzarni. Ostatnio wędziłem drzewem gruszy i olchowym. Temperatura wędzenia 70 stopni 2 godziny. Kiełbasa jest pyszna. Z takiej ilości mięsa wychodzi ok 70 lasek kiełbasy.
Przepis fajny, wynika z niego że kiełbasa raczej krucha. Dobrze by było aby podawać przyprawy w gramach\kg a nie na paczki i garście. Ręce ma każdy inne i wychodzą później "kwiatki". Zwłaszcza że peklosól zawiera nitryt który w nadmiarze jest szkodliwy.

Przy okazji podam przepis na kiełbasę białą. Receptura z książki branżowej z czasów "komuny". Jest pyszna polecam spróbować.
wieprzowina kl. I- 1 kg
wieprzowina kl. II- 3,5 kg
woł. kl. I lub II ewentualnie wp. kl. III- 0,5 kg
Przyprawy:
Sól warzona - 18 g/ kg
Pieprz czarny - 1 g/ kg
czosnek - 2 g/ kg
majeranek 2 g/ kg ( może być więcej jak ktoś lubi )
woda 4 procent do wagi mięsa

Wp. kl. I zmielić na sitku fi 8 mm , wp. kl. II zmielić na sitku fi 4 mm , woł. lub wp. kl. III zkutrować razem z wodą i w trakcie kutrowania dodać przyprawy. Następnie wymieszać wp. kl. I i II aż na ręku pojawi się biały osad wtedy dodać zkutrowane mięso i dobrze wymieszać. Teraz pozostaje nam tylko napełnić jelita, pozostawić kiełbasę do osadzenia aż nabierze różowego koloru.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 861
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Wędliniarstwo domowe

Post »

Dziś tak mnie naszedł dzień na próbę 2 miesięcznego dojrzewającego schabu zrobionego na mega pikantnie:
Sprawdzamy:
Damska pończocha: obecność obowiązkowa:
Obrazek

Po "obraniu" i teście:
Obrazek

Jak zawsze MEGA!!! 2 miesiące wisiała w spiżarni gdzie jest pewnie około 15*C nie minął dzień a 1/5 zjedzona.

Obrazek
Często są też takie:

Obrazek


Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Posty: 21721
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Centrum Polski
Kontakt:

Re: Domowe wędliny

Post »

O raju ,jak apetycznie wyglądają te Twoje wędliny! :D ;:167
Czuję zapach wędzonego...och aż mi ślinka cieknie ale w nocy nie jadam... ;:306
KaRo - Administrator Forum
??? Pytania do Ekipy...
? KaRolinki
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 861
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Domowe wędliny

Post »

Dziękuje za pochwałę.
Z założenia jestem dziwny..nawet żona tak twierdzi... kupuję 25kg mąki żytniej, i 25 kg pszennej które starcza na 3 miesiące. Bo piekę swój chleb:
Obrazek

Robię własne piwo, wino i to coś wyższe w ilości alkoholu też. To dopiero jest życie... 20 lat w korpo i dopiero mamy wolność
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 2726
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domowe wędliny

Post »

No to ja też poczekam do rana.
Mam nadzieję, że wytrzymam.
Ale będę miała świeże swojskie wyroby w sobotę to nawet jakbym zaspała i dla mnie
nie nic zostało dam radę.
Ale takiego chlebka nie będę miała.
Może chociaż jakaś kromeczka dla mnie zostanie.
Kropelkę czegoś na trawienie też by się przydało.
Podziwiam!
Pozdrawiam Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”