Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  
Autor Wiadomość
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 mar 2016, o 12:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Renatko - oczywiście można kupić bezowe blaty, ale na pewno nie będzie w nim ani daktyli ani orzechów! Polecam więc zakasać rękawki i samej zrobić te cudeńka. Dwa blaty pieczemy w tym samym czasie, na dwóch różnych poziomach, jeden nad drugim. Trochę rosną, ale nie tak bardzo, by nie mogły piec się razem. Potem gdy stygną, spokojnie leżą sobie w piekarniku i nikomu nie wadzą, bo nie zajmują nam miejsca.
Krysiu - zastawa to nasz, polski Bolesławiec. Kolekcjonuję go jak róże, ciągle coś dokupuję. Tym sposobem całkowicie wymieniłam zastawę i codzienną i świąteczną. A prawdę mówiąc nie dzielę już tak zastawy, Bolesławca używam po prostu na co dzień, a i na święta się przydaje ;:3 .
Kiniu - tu się nie ma na co odważyć, tu nie odwaga a czas potrzebny. Zachęcam Cię do spróbowania moich przepisów.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dysia4
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 mar 2016, o 12:53 
Offline
50p
50p
Postów: 92
Skąd: zachodniopomorskie

 1 szt.
Uwielbiam tort bezowy od Sowy.Będę musiała zrobić z Twojego przepisu :lol:
Mam nadzieję że mi wyjdzie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 mar 2016, o 12:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Sernik królewski z bezą
Zdecydowanie to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wychodzi puszysty i wysoki.
Ja go robię bez rodzynek,bo moja córcia ich nie lubi, ale zdaję sobie sprawę, że sernik bez rodzynek dla niektórych nie istnieje. Od razu więc mówię, rodzynki na pewno można dać.
Sernik jest pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić mu czas. Najpierw wykonujemy spód, ilość można zwiększyć. Na zdjęciu zrobiłam z 1,5 porcji.
Spód:
• 100 g ciemnej czekolady
• 100 g miękkiego masła
• 5 łyżki cukru
• 1 jajko
• 60 g mąki
• 1/2 łyżeczki sody
• 5 łyżki mielonych orzechów lub migdałów

Wykonanie spodu
Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.

Masa serowa:
• 1000 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie ( np. President)
• 500 g sera mascarpone
• 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 szklanka cukru
• 4,5 łyżki cukru wanilinowego
• 7 jajek + 3 żółtka (białka wykorzystujemy do bezy)
• 1/5 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
• 1/4 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej)
• 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)

Zmiksować 2-3 min na małych obrotach do gładkiej masy ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować. Masę wylać na spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno). Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.


Wierzch:
• 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub z czarnej porzeczki)

Beza:
2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• orzechy włoskie

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc warto to robić długo. Nie można też zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

Obrazek

-- 30 mar 2016, o 12:56 --

Dysia4 napisał(a):
Uwielbiam tort bezowy od Sowy.Będę musiała zrobić z Twojego przepisu :lol:
Mam nadzieję że mi wyjdzie.


Najważniejsze, żeby wyszła beza. Ubijaj ją długo, mieszaj w każdą stronę do uzyskania lśniącej gładkości. Jest przesłodki ale wyśmienity!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
RenataC
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 31 mar 2016, o 08:48 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 105
Skąd: podkarpacie

 ---
Pyszności ! ;:138
Ja po świętach boję się na wagę stanąć,a tu dalej kuszenie podniebienia :P

_________________
Renata Różany ogródek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gredagra
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 11:12 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 45

 ---
Rogale, tarty i same pyszności. Muszę wypróbować. :heja


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 21:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Jak lubisz owoce morza, zacznij od tarty z krewetkami. Pychota łatwa w wykonaniu.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ursa
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 19:58 
Offline
200p
200p
Postów: 345

 1 szt.
Ale mi narobiłaś smaku tym sernikiem, teraz sobie tylko popatrzę , jestem na diecie. Wygląda smakowicie i wysmienicie, Na pewno wypróbuję.

_________________
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=88891


Góra   
  Zobacz profil      
 
gredagra
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 14 kwi 2016, o 13:30 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 45

 ---
Na pewno wypróbuję. Dzięki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 5 lis 2016, o 18:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
O tym cieście słyszałam już dawno, ale jakoś nie miałam przekonania. Wczoraj się skusiłam i szczerze mówiąc nie mam zdania. Zamiast mąki krupczatki użyłam pełnoziarnistej mąki, a ponieważ nigdzie nie było owoców granatu, na wierzch i do środka wsadziałam brzoskwinie z puszki. Właściwie mogę powiedzieć, że ciasto to trochę moja wariacja na jego temat. Jedno co muszę przyznać, że wygląda intrygująco.
Podam dwa przepisy - moją wariację i oryginalny

Leśne runo

Składniki:
• 450 g mrożonego szpinaku, drobnego, nie w liściach, mocno odsączonego
• 1 i 1/3 szkl. cukru - można mniej
• 3 jajka
• 1 1/3 szkl. oleju - można mniej
• 2 szkl. mąki krupczatki ( ja dałam pełnoziarnistą)
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 ml. śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
• 2 śmietan-fixy
• cukier wanilinowy
• owoce granatu do ozdoby ( dałam brzoskwinie drobno pokrojone)

Dodatkowo użyłam , mimo że w przepisie nie było
[*]1 słoik dżemu jagodowego
[*]Otartą skórkę z cytryny,

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Obrazek

Po wystudzeniu należy obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.

Obrazek

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy ( ja dałam 2 łyżeczki żelatyny) z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Do ubitej masy dodać serek i startą skórkę z cytryny.

Przekroić ciasto, jedną warstwę wysmarować dżemem, na to wyłożyć masę. Do środka włożyłam pokrojne brzoskwinie.

W przepisie dalej jest tak:
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Ale ja, ponieważ nie zostało mi już masy, drugą częścią ciasta włożyłam na masę, a na górę zrobiłam polewę czekoladową i polałam nią luźno wrzucone kawałki brzoskwiń.

Obrazek

Liczyłam, że ciasto po upieczeniu będzie wyższe, ale gdy zrobiłam je z przekrojeniem i masą w środku, wysokość okazała się zupełnie wystarczająca.

Obrazek

Smacznego!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 11 lis 2016, o 15:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Dziś w Poznaniu święto nie tylko narodowe, ale i kulinarne - chyba w każdym poznańskim domu zjeść dziś można rogale. Te najlepsze są z nadzieniem z białego maku, z orzechami laskowymi, marcepanem, migdałami i rodzynkami. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe zrobione zostało dzień wcześniej. Na wierzchu powinien znaleźć się migdałowy lukier i drobno pokrojone bakalie.
W moim domu dziś oprócz takich rarytasów zajadamy się też rogalami z powidłami. Niektóre zamiast lukru posypane są albo cukrem pudrem albo zmielonymi orzechami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 11 lis 2016, o 20:35 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 186

 więcej niż 1
Ewa, podziel się przepisem na ciasto na rogaliki. ;:180


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 11 lis 2016, o 21:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Ciasto na rogale marcińskie znajdziesz na 1 stronie, ale te są równie dobre i znacznie szybciej się je robi. To takie niedzielne rogaliki.

Rogale - 36 szt
• 1/2 kg mąki ( 4 szklanki i trochę)
• 2 jajka ( bez ubijania)
• 5 dkg drożdży ( mogą być instant)
• 1/4 szklanki kwaśnej śmietany ( 4 łyżki )
• 4 łyżki cukru
• 1 palma
Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części i pozostawić do wyrośnięcia.
Cienko rozwałkować albo w prostokąt, albo w koło i pokroić na trójkąty. Zostawiając brzegi posmarować powidłami czy też innym nadzieniem. Zwijać od szerszej części do wierzchołka.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, dla koloru.
Zwinięte rogale powinny jeszcze urosnąć, więc spokojnie sobie poczekać.
Piec w temp.180 stopni przez 20 min.
Można gotowe rogale włożyć na 50 stopni i gdy urosną, zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Zdjęcia z dziś z Marcina
Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 lis 2016, o 20:04 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 186

 więcej niż 1
Dziękuję pięknie, jutro działam. ;:196
Szukam zawsze sprawdzonych przepisów bo ja leworęczna do ciast i ciasteczek. Mam kilka przepisów, które umiem a reszta jakoś mnie nie lubi. :lol:
Te Twoje wyglądają cudnie i pewnie tak też smakują.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 13 lis 2016, o 19:46 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 186

 więcej niż 1
Ewa, upiekłam rogaliki, wyszły przepyszne, mięciutkie i puszyste. Zrobiłam z nadzieniem z masła orzechowego wymieszanego z miodem, nawet moja gaduła (córka) na chwilę przestała gadać i słyszałam tylko mmmm z pełnej buzi. :lol: Przepis zostaje u mnie zapisany w najlepszych. ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 221 ]  Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *