Kuchnia moja i mojej mamy
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Renatko - oczywiście można kupić bezowe blaty, ale na pewno nie będzie w nim ani daktyli ani orzechów! Polecam więc zakasać rękawki i samej zrobić te cudeńka. Dwa blaty pieczemy w tym samym czasie, na dwóch różnych poziomach, jeden nad drugim. Trochę rosną, ale nie tak bardzo, by nie mogły piec się razem. Potem gdy stygną, spokojnie leżą sobie w piekarniku i nikomu nie wadzą, bo nie zajmują nam miejsca.
Krysiu - zastawa to nasz, polski Bolesławiec. Kolekcjonuję go jak róże, ciągle coś dokupuję. Tym sposobem całkowicie wymieniłam zastawę i codzienną i świąteczną. A prawdę mówiąc nie dzielę już tak zastawy, Bolesławca używam po prostu na co dzień, a i na święta się przydaje .
Kiniu - tu się nie ma na co odważyć, tu nie odwaga a czas potrzebny. Zachęcam Cię do spróbowania moich przepisów.
Krysiu - zastawa to nasz, polski Bolesławiec. Kolekcjonuję go jak róże, ciągle coś dokupuję. Tym sposobem całkowicie wymieniłam zastawę i codzienną i świąteczną. A prawdę mówiąc nie dzielę już tak zastawy, Bolesławca używam po prostu na co dzień, a i na święta się przydaje .
Kiniu - tu się nie ma na co odważyć, tu nie odwaga a czas potrzebny. Zachęcam Cię do spróbowania moich przepisów.
-
- 50p
- Posty: 90
- Od: 2 sty 2012, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Uwielbiam tort bezowy od Sowy.Będę musiała zrobić z Twojego przepisu
Mam nadzieję że mi wyjdzie.
Mam nadzieję że mi wyjdzie.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Sernik królewski z bezą
Zdecydowanie to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wychodzi puszysty i wysoki.
Ja go robię bez rodzynek,bo moja córcia ich nie lubi, ale zdaję sobie sprawę, że sernik bez rodzynek dla niektórych nie istnieje. Od razu więc mówię, rodzynki na pewno można dać.
Sernik jest pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić mu czas. Najpierw wykonujemy spód, ilość można zwiększyć. Na zdjęciu zrobiłam z 1,5 porcji.
Spód:
? 100 g ciemnej czekolady
? 100 g miękkiego masła
? 5 łyżki cukru
? 1 jajko
? 60 g mąki
? 1/2 łyżeczki sody
? 5 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
Wykonanie spodu
Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
Masa serowa:
? 1000 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie ( np. President)
? 500 g sera mascarpone
? 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
? 1,5 szklanka cukru
? 4,5 łyżki cukru wanilinowego
? 7 jajek + 3 żółtka (białka wykorzystujemy do bezy)
? 1/5 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
? 1/4 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej)
? 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)
Zmiksować 2-3 min na małych obrotach do gładkiej masy ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować. Masę wylać na spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno). Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). naokoło 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Wierzch:
? 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub z czarnej porzeczki)
Beza:
2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
? orzechy włoskie
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc warto to robić długo. Nie można też zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
-- 30 mar 2016, o 12:56 --
Zdecydowanie to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wychodzi puszysty i wysoki.
Ja go robię bez rodzynek,bo moja córcia ich nie lubi, ale zdaję sobie sprawę, że sernik bez rodzynek dla niektórych nie istnieje. Od razu więc mówię, rodzynki na pewno można dać.
Sernik jest pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić mu czas. Najpierw wykonujemy spód, ilość można zwiększyć. Na zdjęciu zrobiłam z 1,5 porcji.
Spód:
? 100 g ciemnej czekolady
? 100 g miękkiego masła
? 5 łyżki cukru
? 1 jajko
? 60 g mąki
? 1/2 łyżeczki sody
? 5 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
Wykonanie spodu
Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
Masa serowa:
? 1000 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie ( np. President)
? 500 g sera mascarpone
? 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
? 1,5 szklanka cukru
? 4,5 łyżki cukru wanilinowego
? 7 jajek + 3 żółtka (białka wykorzystujemy do bezy)
? 1/5 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
? 1/4 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej)
? 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)
Zmiksować 2-3 min na małych obrotach do gładkiej masy ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować. Masę wylać na spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno). Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). naokoło 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Wierzch:
? 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub z czarnej porzeczki)
Beza:
2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
? orzechy włoskie
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc warto to robić długo. Nie można też zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
-- 30 mar 2016, o 12:56 --
Najważniejsze, żeby wyszła beza. Ubijaj ją długo, mieszaj w każdą stronę do uzyskania lśniącej gładkości. Jest przesłodki ale wyśmienity!Dysia4 pisze:Uwielbiam tort bezowy od Sowy.Będę musiała zrobić z Twojego przepisu
Mam nadzieję że mi wyjdzie.
- RenataC
- 100p
- Posty: 106
- Od: 24 sie 2012, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Pyszności !
Ja po świętach boję się na wagę stanąć,a tu dalej kuszenie podniebienia :P
Ja po świętach boję się na wagę stanąć,a tu dalej kuszenie podniebienia :P
Renata Różany ogródek
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Rogale, tarty i same pyszności. Muszę wypróbować.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Jak lubisz owoce morza, zacznij od tarty z krewetkami. Pychota łatwa w wykonaniu.
-
- 200p
- Posty: 347
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ale mi narobiłaś smaku tym sernikiem, teraz sobie tylko popatrzę , jestem na diecie. Wygląda smakowicie i wysmienicie, Na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Na pewno wypróbuję. Dzięki.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
O tym cieście słyszałam już dawno, ale jakoś nie miałam przekonania. Wczoraj się skusiłam i szczerze mówiąc nie mam zdania. Zamiast mąki krupczatki użyłam pełnoziarnistej mąki, a ponieważ nigdzie nie było owoców granatu, na wierzch i do środka wsadziałam brzoskwinie z puszki. Właściwie mogę powiedzieć, że ciasto to trochę moja wariacja na jego temat. Jedno co muszę przyznać, że wygląda intrygująco.
Podam dwa przepisy - moją wariację i oryginalny
Leśne runo
Składniki:
? 450 g mrożonego szpinaku, drobnego, nie w liściach, mocno odsączonego
? 1 i 1/3 szkl. cukru - można mniej
? 3 jajka
? 1 1/3 szkl. oleju - można mniej
? 2 szkl. mąki krupczatki ( ja dałam pełnoziarnistą)
? 3 łyżeczki proszku do pieczenia
? 250 ml. śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
? 2 śmietan-fixy
? cukier wanilinowy
? owoce granatu do ozdoby ( dałam brzoskwinie drobno pokrojone)
Dodatkowo użyłam , mimo że w przepisie nie było
[*]1 słoik dżemu jagodowego
[*]Otartą skórkę z cytryny,
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu należy obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy ( ja dałam 2 łyżeczki żelatyny) z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Do ubitej masy dodać serek i startą skórkę z cytryny.
Przekroić ciasto, jedną warstwę wysmarować dżemem, na to wyłożyć masę. Do środka włożyłam pokrojne brzoskwinie.
W przepisie dalej jest tak:
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Ale ja, ponieważ nie zostało mi już masy, drugą częścią ciasta włożyłam na masę, a na górę zrobiłam polewę czekoladową i polałam nią luźno wrzucone kawałki brzoskwiń.
Liczyłam, że ciasto po upieczeniu będzie wyższe, ale gdy zrobiłam je z przekrojeniem i masą w środku, wysokość okazała się zupełnie wystarczająca.
Smacznego!
Podam dwa przepisy - moją wariację i oryginalny
Leśne runo
Składniki:
? 450 g mrożonego szpinaku, drobnego, nie w liściach, mocno odsączonego
? 1 i 1/3 szkl. cukru - można mniej
? 3 jajka
? 1 1/3 szkl. oleju - można mniej
? 2 szkl. mąki krupczatki ( ja dałam pełnoziarnistą)
? 3 łyżeczki proszku do pieczenia
? 250 ml. śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
? 2 śmietan-fixy
? cukier wanilinowy
? owoce granatu do ozdoby ( dałam brzoskwinie drobno pokrojone)
Dodatkowo użyłam , mimo że w przepisie nie było
[*]1 słoik dżemu jagodowego
[*]Otartą skórkę z cytryny,
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu należy obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy ( ja dałam 2 łyżeczki żelatyny) z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Do ubitej masy dodać serek i startą skórkę z cytryny.
Przekroić ciasto, jedną warstwę wysmarować dżemem, na to wyłożyć masę. Do środka włożyłam pokrojne brzoskwinie.
W przepisie dalej jest tak:
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Ale ja, ponieważ nie zostało mi już masy, drugą częścią ciasta włożyłam na masę, a na górę zrobiłam polewę czekoladową i polałam nią luźno wrzucone kawałki brzoskwiń.
Liczyłam, że ciasto po upieczeniu będzie wyższe, ale gdy zrobiłam je z przekrojeniem i masą w środku, wysokość okazała się zupełnie wystarczająca.
Smacznego!
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Dziś w Poznaniu święto nie tylko narodowe, ale i kulinarne - chyba w każdym poznańskim domu zjeść dziś można rogale. Te najlepsze są z nadzieniem z białego maku, z orzechami laskowymi, marcepanem, migdałami i rodzynkami. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe zrobione zostało dzień wcześniej. Na wierzchu powinien znaleźć się migdałowy lukier i drobno pokrojone bakalie.
W moim domu dziś oprócz takich rarytasów zajadamy się też rogalami z powidłami. Niektóre zamiast lukru posypane są albo cukrem pudrem albo zmielonymi orzechami.
W moim domu dziś oprócz takich rarytasów zajadamy się też rogalami z powidłami. Niektóre zamiast lukru posypane są albo cukrem pudrem albo zmielonymi orzechami.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewa, podziel się przepisem na ciasto na rogaliki.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ciasto na rogale marcińskie znajdziesz na 1 stronie, ale te są równie dobre i znacznie szybciej się je robi. To takie niedzielne rogaliki.
Rogale - 36 szt
? 1/2 kg mąki ( 4 szklanki i trochę)
? 2 jajka ( bez ubijania)
? 5 dkg drożdży ( mogą być instant)
? 1/4 szklanki kwaśnej śmietany ( 4 łyżki )
? 4 łyżki cukru
? 1 palma
Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części i pozostawić do wyrośnięcia.
Cienko rozwałkować albo w prostokąt, albo w koło i pokroić na trójkąty. Zostawiając brzegi posmarować powidłami czy też innym nadzieniem. Zwijać od szerszej części do wierzchołka.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, dla koloru.
Zwinięte rogale powinny jeszcze urosnąć, więc spokojnie sobie poczekać.
Piec w temp.180 stopni przez 20 min.
Można gotowe rogale włożyć na 50 stopni i gdy urosną, zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Zdjęcia z dziś z Marcina
Rogale - 36 szt
? 1/2 kg mąki ( 4 szklanki i trochę)
? 2 jajka ( bez ubijania)
? 5 dkg drożdży ( mogą być instant)
? 1/4 szklanki kwaśnej śmietany ( 4 łyżki )
? 4 łyżki cukru
? 1 palma
Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części i pozostawić do wyrośnięcia.
Cienko rozwałkować albo w prostokąt, albo w koło i pokroić na trójkąty. Zostawiając brzegi posmarować powidłami czy też innym nadzieniem. Zwijać od szerszej części do wierzchołka.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, dla koloru.
Zwinięte rogale powinny jeszcze urosnąć, więc spokojnie sobie poczekać.
Piec w temp.180 stopni przez 20 min.
Można gotowe rogale włożyć na 50 stopni i gdy urosną, zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Zdjęcia z dziś z Marcina
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Dziękuję pięknie, jutro działam.
Szukam zawsze sprawdzonych przepisów bo ja leworęczna do ciast i ciasteczek. Mam kilka przepisów, które umiem a reszta jakoś mnie nie lubi.
Te Twoje wyglądają cudnie i pewnie tak też smakują.
Szukam zawsze sprawdzonych przepisów bo ja leworęczna do ciast i ciasteczek. Mam kilka przepisów, które umiem a reszta jakoś mnie nie lubi.
Te Twoje wyglądają cudnie i pewnie tak też smakują.