Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 12, 13, 14, 15, 16  
Autor Wiadomość
rosa13
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 29 sty 2017, o 21:00 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 186

 więcej niż 1
Przymierzam się do babki ziemniaczanej już dość długo i zawsze coś innego wypadnie, może teraz się zbiorę. Żeby doba miała ze sześć godzin więcej to byłoby akurat na gotowanie.
Rolada też ciekawie wygląda szczególnie w połączeniu z łososiem a my szpinakożercy całą gębą :lol:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 sty 2017, o 00:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Wykonanie babki jest bardzo łatwe, a efekt naprawdę niezły. Natomiast rolada szpinakowa to fantastyczna przekąska dla osób, które są na diecie. A więc i smacznie i zdrowo.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 sty 2017, o 00:26 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Ewo muszę Ci podziękować za przepis z rybami w occie - pycha ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 sty 2017, o 23:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Dzięki, w każde święta rybka gości na naszym stole.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 sty 2017, o 23:13 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Ewunia :wit
Rybka z Twojego przepisu królowała u mnie w piątek ;:108 pycha ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 11 lut 2017, o 23:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Salteado de gambas , czyli krewetki w czosnku po hiszpańsku.

Przepis przywiozła córcia z Hiszpanii i polecam go serdecznie.

Krewetki należy opłukać i mocno skropić cytryną.
Czosnek ( 4 ząbki )należy podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać krewetki, krótką chwilkę podsmażyć ( mięsko musi być białe a nie przezroczyste). Nastepnie wkroić pokrojoną w kosteczkę ostrą papryczkę. Na koniec dodać dość dużo drobno pokrojeonej zielonej pietruszki. Danie należy lekko posolić, ale już nie pieprzyć.

Danie robi się krótko!

Makaron ( ja miałam ciemny dzięki tuszu kałamrnicy) wymieszać z krewetkami. Wyłożyć na talerz, na wierzch dodać pozostałe owoce.

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 lut 2017, o 12:12 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 530
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
Piękny talerz ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 13 lut 2017, o 22:33 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Ewunia moja córeczka dziękuję Ci za ;:215 przepis ;:180


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Emi22
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 26 lut 2017, o 22:42 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 191

 1 szt.
Cudny wątek! Ciekawe przepisy :) Ogrom świetnych receptur.

Cieszę się, że tu trafiłam, Ewo.

Torcik owocowy - wygląda apetycznie ;:215
Uwielbiam serniki - u Ciebie znalazłam Sernik królewski z bezą. Wypróbuję, przygotuję! :) Jeszcze TAKIEGO rodzince ani przyjaciołom nie serwowałam.

Rogale marcińskie - mniam.

Uwielbiam owoce morza - a u Ciebie znalazłam Krewetki w czosnkowym masełku :)

Pozdrawiam!

_________________
Emi
Zajrzyj, napisz :) Zapraszam!
Moje nadwyżki. Hoje, fiołki i inne doniczkowce.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 27 lut 2017, o 23:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Dziękuję za miłe słowa i w zamian zapraszam do tortu, który pierwszy raz robiłam kilka dni temu na urodziny mojej córeczki. Ponieważ blacha jest duża, proporcje zwiększyłam do 1,5. Poniższy przepis jest na tortownicę 20 cm.

Tort malinowy na ciemnym cieście murzynkowo czekoladowym

Składniki na czekoladowe ciasto:
• 4 jajka
• 200 ml mleka
• 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
• 1,5 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 200 g mąki pszennej
• 80 g kakao
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię - wymieszać do połączenia.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut ( patyczek powinien być suchy ).
Jeśli ciasto urośnie z wybrzuszeniem, można je skroić i wykorzystać do obsypania brzegów .
Ciasto przekroić na 3 części. Ja przekroiłam na 2 i spód był zdecydowanie zbyt gruby!

Frużelina malinowa:
• 500 g malin, świeżych lub mrożonych
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sito, jeśli nie chce się mieć pestek. Mnie one nie przeszkadzają.
Żelatynę w proszku zalać wodą do jej przykrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub dolać troszkę gorącej wody .
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem malinowy:
• 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
• frużelina malinowa (całość), schłodzona
Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę.

Polewa malinowa:
• 120 g dżemu malinowego bezpestkowego
• 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny .
Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Polewa tęgnie się dość szybko.

Wykonanie
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami. Po pewnym czasie na górę wylać tężejącą polewę malinową. Udekorować dodatkowymi świeżymi malinami lub wg upodobania.
Tort powinien być postawiony do lodówki, by stężał.

Ja zrezygnowałam z ozdobienia boków, a na wierzchu włożyłam jadalne perełki. Masy można zrobic nawet więcej, wtedy jest jeszcze pyszniejsze, a ja bardzo lubię masę!

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 28 lut 2017, o 00:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 574
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Ewo i jak tu się odchudzać, takie pyszności serwujesz. Będę musiała zrobić na urodziny syna. Nie mam malin mrożonych za to mam truskawki.Pochwalę się jaki wyjdzie. ;:196

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 28 lut 2017, o 23:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Mam nadzieję, że będzie smakował. Daj znać.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
meluzyna
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 20 mar 2017, o 22:12 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1209
Skąd: Kuj. - Pom.

 ---
Nawet nie wiedziałam, że u Ciebie oprócz róż takie pyszności, mniam. A pyry z gzikiem czasem też robisz? :wink:


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 mar 2017, o 22:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3177
Skąd: Poznań

 1 szt.
Pyry z gzikiem obowiązkowo są w środę popielcową i wielki piątek. Niestety trudno wtedy zachować umiar! Cała rodzinka uwielbia to danie. Jestem ciekawa, czy nie-poznaniacy wiedzą o czym mówimy? W naszym rejonie każdy to danie doskonale zna!

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki, Różyczki u Ewki cz. II, Różyczki u Ewki cz. III
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 221 ]  Idź do strony nr...        1 ... 12, 13, 14, 15, 16  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *