Potrawy z grzybów

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Posty: 129
Od: 5 cze 2007, o 22:58
Lokalizacja: Małopolska

Potrawy z grzybów

Post »

Mamy sezon na grzyby.czy znacie jakies pyszne potrawy z grzybów?? ;:8
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Posty: 66
Od: 3 maja 2007, o 18:24
Lokalizacja: Konin

Potrawy z grzybów

Post »

Często o tej porze robię "tort" grzybowy :
- ciastem jak na kopytka wylepiam okrągłą blaszkę - tortownicę - staram się jak najcieniej ,
-przygotowuję farsz grzybowy - grzyby , cebulka - przesmażam ,
-nakładam farsz do tortownicy , wygładzam ,
-uklepuję z ciasta cieniutki placek , przykrywam grzyby , starannie sklejam ciasto wierzchnie z ciastem w tortownicy.
Piekę przez około 80 minut w 220',
Można polać skwarkami , albo jeść " na sucho".
Sprawdza się też jako tarta w cieście francuskim .
Eksperymentatorów namawiam do zrobienia " tortu" w cieście z surowych ziemniaków.

Uwielbiamy ponadto gąski na chrupiąco - a za chwilę bedą !
Awatar użytkownika
maartucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 20 kwie 2007, o 01:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Berlin

Post »

Oczywiście kanie a'la schabowy! Kapelusz kani moczę w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i siuuup! na rozgrzany olej. Obsmażam z obu stron na złoty kolor i na talerz. Palce lizać!
Będąc w tym roku na kaszubach zostałam uraczona pierogami z kurkami. Smaczniejszych pierogów w życiu nie jadłam. Wiem, że w farszu były kurki i majeranek, ale co jeszcze, to pozostanie słodką tajemnicą kucharki :( Może ktoś zna ten przepis?
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
old_I-s
200p
200p
Posty: 269
Od: 7 paź 2007, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kanie robię tak jak maartucha z tym,że posypuje pod koniec smażenia solą czosnkową .Dla mnie pychota.Pozostałe gatunki grzybków smażę na masełku z cebulką.
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Posty: 104
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Grzyby z cebulą w sosie własnym.
Jadalne grzyby leśne (różne gatunki), przebrać, umyć, pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i dodać odrobinę octu lub kwasku cytrynowego, zagotować. Trochę pogotować, ale nie za długo. Na dużej patelni na oleju podsmażyć sporo pokrojonej cebuli. Obgotowane grzyby wyłowić, odsączyć i przełożyć na patelnię. Smażyć je na oleju, dodać przyprawy: pieprz, curry, papryka słodka, majeranek (wg uznania). Podsmażone grzyby połączyć z zeszkloną wcześniej na oleju cebulą. Grzyby na patelni można polać pod koniec smażenia śmietaną (niekoniecznie). Gotową potrawę spożywać z pieczywem lub kartoflami z wody.
Najlepiej zafundować sobie takie danie na kolację, bo po zjedzeniu większej ilości grzybów leśnych, świetnie się śpi.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Tymbaliki z grzybów świeżych
1 szklanka mleka,
2 łyżki masła,
20 dag mąki,
50 dag grzybów świeżych,
2 cebule,
2 łyżki tłuszczu,
4 jaja,
4 łyżki tartej bułki,
pieprz, sól,
cukier, przyprawa do zup,
nać pietruszki
Zagotować mleko z masłem i zaparzyć mąkę. Grzyby oczyścić, starannie opłukać, udusić z cebulą na tłuszczu. Gdy ostygną zemleć w maszynce. Do przestudzanego ciasta dodać grzyby, tartą bułkę i żółtka. Dokładnie wyrobić, dodać przyprawy i ubitą z białek pianę. Posypać tartą bułką. Gotować na parze ok. 45 min. Podawać polane masłem lub sosami - śmietanowym, pomidorowym itp.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
old_I-s
200p
200p
Posty: 269
Od: 7 paź 2007, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis na pierożki.

Robie ciasto jak na pizzę
(2 szklanki mąki,3dkg drożdży,woda,pod koniec wyrabiania dodać 1 łyżkę oleju)

FARSZ:
obgotowane grzyby smażę z cebulą na maśle dodaję pokrojoną szynkę ,pieprz,sól.
Wszystko musi być drobno pokrojone.
Po ostudzeniu farszu lepię pierożki i wkładam do piekarnika.
x-C-j
---
Posty: 7093
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mamałyga na grzybach według Przemo

Porcja na 4 osoby

0.5 kg grzybów
4 średnie cebule
200 ml mleka słodkiego 3,2%
2 do 4 łyżeczek maki pszennej( w zależności od konsystencji potrawy)
pół łyżeczki vegety lub innej np. kucharek
szczypta pieprzu
odrobina siekanej pietruszki

Cebulę kroimy w drobniutkie paski lub plasterki, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu, podsmażamy ok 2 minut,zalewamy 100 ml wody i prużymy pod przykryciem do zmięknięcia cebuli(ok 10 minut,po uprużeniu można rozgnieść cebulę widelcem), następnie dodajemy ugotowane wcześniej grzyby, dodajemy vegetę, pieprz i pietruszkę i prużymy kolejne 5 minut na średnim ogniu, następnie wlewamy mleko i ponownie prużymy prze 5 minut mieszając co jakiś czas, po tym rozprószamy mąkę i mieszamy dopóki lekko nie zgęstnieje intensywnie mieszając, podajemy na gorąco z podsmażanymi ziemniakami i maślanką.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Smażone pierogi z grzybami

20-30 dag suszonych grzybów ,
1 cebula ,
2 łyżki bułki tartej , 1 jajko ,
sól , pieprz ,
1 łyżka masła ,
olej do smażenia .

Grzyby namoczyć wypłukać i gotować okolo 20-30 minut. Odcedzić (na wodzie można zrobić barszczyk ).
Grzybki mielimy razem z cebulką dodajemy przyprawy, mieszamy i wykłądamy na roztopione masło. Smażymy około 30 minut na wolnym ogniu .
Ciasto przygotowujemy jak na pierogi. Rozwałkowujemy , wycinamy kółka i lepimy pierogi . Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy z obu stron . (mają pływać w oleju )
Podajemy na ciepło lub zimno .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Grzyby marynowane po grecku:
- duży durszlak pokrojonych obgotowanych grzybów
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek octu
- 1 szklanka oleju
- 0.5 kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki papryki ostrej w proszku
Cebulę zeszklić w szklance oleju, dodać wszystkie dodatki, wsypać obgotowane grzyby. Gotować 5-8 minut. Gorące wlewać do słoików i gotowe!


Złociste paszteciki
Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
Nadzienie:
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Grzybowe Figo Fago

40dag grzybów leśnych lub pieczarek ,
8 jaj ugotowanych na twardo ,
1-2 cebule ,
1kolorowa papryka ,
3 łyżki śmietany ,
1 łyżka mąki ,
1/2 szkl rosolu z kostki ,
1 listek laurowy ,
2-3 ziarna ziela angielsiego ,
3-4 ziarna pieprzu ,
sok z cytryny ,
sól ,
Garść siekanej zieleniny(tymianek , bazyli , natka piertuszki , szczypiorek , oregano)
oliwa lub olej


Oczyszczone grzyby kroimy w paseczki , kropimy na nie sok z cytryny i odstawiamy na 10 minut .
Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paseczki . Cebule pokrojoną w kostkę , zeszklić na łyżce tłuszczu , razem z papryką , dodajemy grzyby i podlewamy 1-2 łyżkami wody . Dodajemy lisć laurowy i ziele angielskie , pieprz , sól . Dusimyna małym ogniu do miękkości . Mąkę mieszamy ze śmietaną i rosolem , dodajemy do grzybów i stale mieszając podgrzewmy by sos zgęstniał . Doprawiamy .
Jajka kroimy w ćwiartki wkładamy do sosui obficie posypujemy posiekaną zieleniną .
Podajemy z pieczywem.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Posty: 129
Od: 5 cze 2007, o 22:58
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Dziękuje zaraz będę ;:137 próbować przepisy.
Awatar użytkownika
allize
50p
50p
Posty: 58
Od: 3 lis 2006, o 14:09
Lokalizacja: Oświęcim

Post »

Hej! Macie jakieś ciekawe przepisy na rydze?
Znalazłam, ze należy posolić i smażyć na maśle. Może jest jeszcze jakaś inna potrawa z rydzów?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”