Kulinarne przygody Ani
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10079
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce woj. Świętokrzyskie
- Kontakt:
Kulinarne przygody Ani
Witam wszystkich serdecznie w moich skromnych progach
Uwielbiam gotować, piec ciasta - ciasteczka. Dlatego też chciałam się podzielić swoim dotychczasowym zbiorem przeróżnych przepisów, które goszczą w mojej kuchni od jakiegoś czasu.
Na początek skromnie i coś na słodko:
1. Ciasto czekoladowe:
Składniki:
- 40g gorzkiej czekolady
- 5 jajek + 5 białek
- 350g cukru pudru
- 1 op cukru waniliowego
- 160g mąki
- 20g kakao
- 1 limonka (ja użyłam cytrynę)
*Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodawać pianę ubitą z 5 białek ze 150g cukru. Całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z kakao i dodawać porcjami do masy wraz z gorzką czekoladą. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
*Blachę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać ciasto do formy i piec ok.40min w temp. 170*C. Gotowy wypiek odstawić do ostygnięcia i przekroić na pół. A teraz zajmujemy się pianką.
*Z limonki (u mnie cytryna) zetrzeć skórkę a następnie z jednej połówki wycisnąć sok. Pozostałe 5 białek ubijać ze 100g cukru ok. 5min. w kąpieli wodnej. Masę zdjąć z ognia, przełożyć do miski i dalej miksować, stopniowo dodając pozostały cukier (100g) i sok z limonki, aż powstanie sztywna piana. Spód biszkoptu posmarować połową piany i przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozłożyć resztę piany. Całość posypać skórką z limonki. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam gotować, piec ciasta - ciasteczka. Dlatego też chciałam się podzielić swoim dotychczasowym zbiorem przeróżnych przepisów, które goszczą w mojej kuchni od jakiegoś czasu.
Na początek skromnie i coś na słodko:
1. Ciasto czekoladowe:
Składniki:
- 40g gorzkiej czekolady
- 5 jajek + 5 białek
- 350g cukru pudru
- 1 op cukru waniliowego
- 160g mąki
- 20g kakao
- 1 limonka (ja użyłam cytrynę)
*Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodawać pianę ubitą z 5 białek ze 150g cukru. Całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z kakao i dodawać porcjami do masy wraz z gorzką czekoladą. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
*Blachę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać ciasto do formy i piec ok.40min w temp. 170*C. Gotowy wypiek odstawić do ostygnięcia i przekroić na pół. A teraz zajmujemy się pianką.
*Z limonki (u mnie cytryna) zetrzeć skórkę a następnie z jednej połówki wycisnąć sok. Pozostałe 5 białek ubijać ze 100g cukru ok. 5min. w kąpieli wodnej. Masę zdjąć z ognia, przełożyć do miski i dalej miksować, stopniowo dodając pozostały cukier (100g) i sok z limonki, aż powstanie sztywna piana. Spód biszkoptu posmarować połową piany i przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozłożyć resztę piany. Całość posypać skórką z limonki. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Re: Kulinarne przygody Ani
Ciasto wygląda smakowicie ,wkrótce postaram się je zrobić , to napiszę jak wyszło.
-
- 200p
- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: Kulinarne przygody Ani
Od samego patrzenia aż ślinka cieknie
Chyba już wiem co będę piekła w sobotę
Chyba już wiem co będę piekła w sobotę
Pozdrawiam Asia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10079
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce woj. Świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: Kulinarne przygody Ani
2. Muffinki z chałwą
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 dag chałwy np. sezamowej
- 10 dag masła
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
Do miski przesypać mąkę, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać.
Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać dobrze i wlać do suchych składników i wszystko razem wymieszać.
Ciastem napełnić formy do muffinek - tak do 3/4 wysokości foremki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25min. w temp. 180*.
Z podanych składników wyjdzie 12szt.
Smacznego!
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 dag chałwy np. sezamowej
- 10 dag masła
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
Do miski przesypać mąkę, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać.
Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać dobrze i wlać do suchych składników i wszystko razem wymieszać.
Ciastem napełnić formy do muffinek - tak do 3/4 wysokości foremki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25min. w temp. 180*.
Z podanych składników wyjdzie 12szt.
Smacznego!
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10079
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce woj. Świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: Kulinarne przygody Ani
3. Czekoladki w mlecznej czekoladzie
- tabliczka mlecznej czekolady
- galaretka (ja użyłam wiśniowej)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i "malujemy" foremki np. pędzelkiem.
Wkładamy na kilka min. do zamrażalnika. Możemy tę czynność wykonać 2 razy aby warstwa była grubsza i nie pękała.
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wody aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą. Znów wkładamy do zamrażalnika.
Gdy galaretka stężeje, znów smarujemy wierzch czekoladą.
Świeżo wyciągnięte z zamrażalnika
Pierwszy raz robiłam czekoladki i muszę przyznać fajna przy nich zabawa ale jednocześnie pracochłonna bo ja zrobiłam o wiele więcej
- tabliczka mlecznej czekolady
- galaretka (ja użyłam wiśniowej)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i "malujemy" foremki np. pędzelkiem.
Wkładamy na kilka min. do zamrażalnika. Możemy tę czynność wykonać 2 razy aby warstwa była grubsza i nie pękała.
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wody aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą. Znów wkładamy do zamrażalnika.
Gdy galaretka stężeje, znów smarujemy wierzch czekoladą.
Świeżo wyciągnięte z zamrażalnika
Pierwszy raz robiłam czekoladki i muszę przyznać fajna przy nich zabawa ale jednocześnie pracochłonna bo ja zrobiłam o wiele więcej
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Kulinarne przygody Ani
Hej
Bardzo ciekawe te czekoladki, musze niedługo sprobowac
Bardzo ciekawe te czekoladki, musze niedługo sprobowac
Udanych plonów.
Magda
Magda